Wandelen in Spanje 🇪🇸 en Portugal 🇵🇹

En het was WIT in de Pyreneeën

De afgelopen weken hebben we in Nederland weer even gezien hoe mooi het is om een wandeling te maken in de witte sneeuw met de blauwe lucht erboven. Door de vers gevallen sneeuw leek alles even een geheel.

Voor wie dat naar meer smaakt, zijn de Spaanse Pyreneeën in het vroege voorjaar een prachtige plek om heen te gaan. Lange wandelingen tussen de besneeuwde bergen en aan het eind van de dag uitrusten op een terras in de zon, een fantastisch uitzicht, zuidelijk geroezemoes om je heen en wat lekkere tapas. Een perfect winterplaatje.

Estany de Maurici
Estany de Maurici

Nog niet zo lang geleden waren we in de Pyreneeën. Het was eind april en de lente was ruim begonnen en we werden toch nog even getrakteerd op 10 cm verse sneeuw. Het was er al mooi, maar zo’n wit laagje verandert het beeld compleet.

Parc Nacional d'Aigüestortes

We waren op dat moment in Espot, een klein dorpje aan de westkant van Catalonië en oostelijk van het grote Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Het enige nationale park van Catalonië. En één van de drie in de Spaanse Pyreneeën.

Het park omvat een indrukwekkend stuk hooggebergte met meer dan 3.000 meter hoge bergtoppen. Begroeid met bossen van zilversparren en bergdennen. Afgewisseld met bergweiden, bijna 200 meren en ontelbaar veel beekjes. Een idyllisch landschap.

We logeerden in een leuk hotel in het dorp met op verzoek een kamer vlak naast de sterk stromende Escrita die met veel natuurgeweld het smeltwater afvoerde naar het dal.

De perfecte plek om te wandelen

Voor veel mensen is dit het mooiste natuurgebied van Catalonië. De ruige bergen, een overvloed aan beekjes, riviertjes en watervallen, spiegelende bergmeren, veel en goed gemarkeerde wandelroutes en een aantal strategisch gelegen berghutten. Kortom, de perfecte plek om in de bergen te wandelen. Het was niet druk die dag eind april, de wintersporters waren al lang en breed vertrokken. En ook wij zouden eigenlijk vertrekken naar Nederland, maar de verse sneeuw wilden we nog wel even meemaken.
Cascada de la Ratera
Cascada de la Ratera
We parkeerden de auto bij het begin van het park. Overigens is daar beperkt plaats, dus als het wat drukker is kan je je beter laten afzetten met een taxi. De (4×4) taxi’s mogen ook het park verder in via de GR11, zodat je ook dieper in het park kan starten.Raquetas de nieve

Voor vertrek hadden we bij de oficina de turismo in Espot raquetas de nieve met stokken gehuurd zodat we op sommige plaatsen niet te diep in de sneeuw zouden zakken. We kozen voor een rondwandeling langs het stuwmeer van Sant Maurici, dan omhoog en via het meer van la Ratera en een stukje van de 800km lange GR-11 die de gehele Pyreneeën doorkruist. Dan door de bossen via de Cascada de la Ratera weer terug.

Het is er prachtig het hele jaar door, ook zonder de sneeuw. Zoals gezegd één van de mooiste stukjes natuur van Spanje en zeker de moeite waard om mooie en vooral onvergetelijke wandeltochten te maken.

Raquetas de neive
Met scheeuwschoenen in het bos

Carros de Foc

Wil je een meerdaagse trektocht in het park maken, en zelfs één van de wandelklassiekers van de Spaanse Pyreneeën, dan kan dat. De Carros de Foc ronde is ongeveer 20 jaar geleden bedacht door de eigenaren van de berghutten in het park. De 9 hutten zijn perfect gelegen om een uitdagende ronde van 55 km te lopen in 5 tot 7 dagen waarbij je ruim 9.000 meter hoogteverschil overbrugt. Er zijn overigens trailrunners die het in één dag doen.

Refugio Josep M. Blanc
Refugio Josep M. Blanc

Voor elk wat wils natuurlijk. Je kan de route vanuit meerdere plaatsen starten (Espot, Caldes de Boí, Artíes of Port de Bonaigua). Zo kan je ook meerdere dagtochten maken of delen lopen met bijvoorbeeld één of twee overnachtingen.

Stempelkaart
Stempelkaart Carros de Foc

Maar ga niet op de bonnefooi naar het park als je in de hutten wil verblijven, want dan wacht je een teleurstelling. Je moet ruim van tevoren reserveren via Central de Reservas de Carros de Foc en een aanbetaling doen. 

Els Encantats in de zomer
Els Encantats in het voorjaar