Wandelen in Spanje 🇪🇸 en Portugal 🇵🇹

Spanje, Galicia, Costa da Morte, Malpica, Muxía, Fisterra

Indrukwekkende kustwandeling
langs de Costa da Morte

Volg de ruige kustlijn langs de vuurtorens over oude visserspaden

De Camiño dos Faros, ofwel de vuurtorenroute is een uitdagende wandeltocht van 200 km die de grillige kustlijn van Galicia volgt. Een berg en kustwandeling inéén. Deze gevaarlijke rotskust wordt de Costa da Morte genoemd omdat er in de afgelopen eeuwen vele schepen zijn vergaan.

In 8 verschillende etappes trek je langs deze ruige kust, met steile kliffen, verscholen baaien, witte stranden, prachtige vergezichten en robuuste vuurtorens.

Faro de Roncudo

Granieten kliffen, beschutte baaien

De route is zeer afwisselend. Het ene moment wandel je hoog over smalle paden langs indrukwekkende granieten kliffen, met een prachtig uitzicht op de kust en de woeste zee. Dan daal je weer af naar beschutte baaien en geniet je van prachtige stranden, hoge golven en kleine vissersdorpjes..

De tocht begint bij de vuurtoren in de haven van Malpica en gaat door tot aan die van Fisterra. Het einde van de wereld volgens de Romeinen. 

De route is in 8 secties ingedeeld van gemiddeld 25 km die je in ongeveer 6-8 uur loopt. Dat is inclusief de stops voor eten, foto’s en om te genieten van alles om je heen. De moeilijkheidsgraad neemt langzaam toe met het aantal etappes. De laatste twee zijn het zwaarst. Voor het transport van je bagage wordt gezorgd.

Punta Forcados, Camino dos Faros

Vind je het leuk wat je ziet, maar wil je wat aanpassen?

Als je niet voldoende tijd beschikbaar hebt voor alle etappes kan je de tocht ook inkorten. Bij de keuze van de etappes helpen we je graag.

Of  wil je rustdagen inplannen tussen de etappes of een dagje extra rondlopen in de middeleeuwse binnenstad van Santiago de Compostela? Dat kan natuurlijk.

En minder kilometers lopen kan natuurlijk ook. Al moet het wel mogelijk zijn om je ergens op te halen. We hebben wel een paar tips.

Samen met onze lokale expert, Diego, maken we het Vuurtorenpad graag voor je op maat.

Traski-Malpica

Trasnos vrijwilligers

De wandeltocht is alweer 10 jaar geleden op een avond door een aantal vrienden bedacht. Hun initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een grote groep enthousiaste vrijwilligers die de bewegwijzering en de paden onderhouden, de Trasnos .

Met groene verf voor de markering en draagbare maaimachines zorgen deze ‘boskabouters‘ ervoor dat de vaak smalle visserspaadjes langs de Costa da Morte herkenbaar en beloopbaar blijven.

De ruige kust van de Costa da Morte | Camino dos Faros

Een avontuur van 200 kilometer in 8 delen

Op de 200 km lange route passeer je 8 vuurtorens en 50 stranden. Van lange zandstranden met duinen aan de open zee tot hele kleine beschutte baaitjes.

Tussen de stranden is de kust grillig met hoge kliffen. Voor de tocht betekent dit veel klimmen en afdalen, met bovenop een prachtig uitzicht als beloning. Het hoogste punt is Monte Castelo de Lourido van 312 m. De kust heeft deze unieke grillige vormen door de granieten rotsformaties die erg goed bestand zijn tegen het constante beuken van de zee.

Galicië is het land van de duizend rivieren. En ook aan de Costa da Morte monden verschillende rivieren uit. Tijdens de tocht steek je er regelmatig één over, van de grote Río Anllóns of de Río Grande, tot de kleinere die uitmonden op de stranden. Bronnen van gevarieerde ecosystemen en landschappen.

Santa Mariña etappe 5. Camino dos Faros

Natuur en Cultuur

De Costa da Morte is een paradijs voor vogelaars. Vanwege de westelijke ligging op het Iberisch Schiereiland is het een ideale plek om vogels te spotten. Na de lange oversteek uit Amerika komen de trekvogels hier het eerste vaste land tegen.

Aan het eind van de meeste etappes kom je aan in kleine vissersdorpjes waar dagelijks de vangst wordt binnengehaald. Verser wordt het niet!

De dorpjes die je op je route tegenkomt geven een goede indruk van het culturele erfgoed en het rurale karakter van dit woeste gedeelte van Galicië. Uit verschillende archeologische resten blijkt dat het gebied al duizenden jaren geleden bewoond werd. Goed te zien aan de diverse hunebedden en overblijfselen van nederzettingen (Castros) langs de route.

Accommodaties

Je logeert zoveel mogelijk langs de route in leuke kleinschalige hotels en herbergen in de kleine dorpjes. Alle kamers hebben eigen sanitair. 

In sommige dorpjes is er geen of zeer beperkte accommodatie aanwezig. Het seizoen of het tijdstip van de boeking zijn dan mede bepalend voor de uiteindelijke locatie. 

Waar nodig wordt je opgehaald of gebracht naar het eind- of beginpunt van een etappe. Deze transfers zijn ingebrepen.

Je bagage wordt naar de volgende accommodatie vervoerd. Als je na een dag wandelen aankomt in je hotel staat je koffer klaar.

INBEGREPEN

EXCLUSIEF

EXTRA TE BOEKEN

OVERIG

VAN DAG TOT DAG

Dag 1

Aankomst in Malpica de Bergantiños

Aankomst in het dorp met de pittoreske vissershaven. Een goede gelegenheid om in een van de restaurantjes van dagverse vis of een Menú del Día te genieten.

Om een betere indruk te krijgen van een etappe is er een aparte pagina met een korte beschrijving, een kaart van de route, de hoogteverschillen en een youtube-filmpje. Ook is daar de GPX-track van de route te downloaden. Kijk hiervoor bij ‘meer informatie‘.

Malpica haven
Malpica haven

Dag 2

Etappe 1. Malpica - Niñóns

De start van de route is in de vissershaven en gaat via de kust naar het strand van Niñóns. Een middelzware wandeling van 22 km langs twee vuurtorens, die een goede indruk geeft van wat er komen gaat. Je wordt op het eindpunt opgehaald en teruggebracht naar je hotel in Malpica.

Playa Niñóns
Praia do Niñóns

Dag 3

Etappe 2. Niñóns - Ponteceso

Na het ontbijt vertrek je naar het strand van Niñóns. Vandaag staat er een zeer afwisselende maar lange wandeling van 27 km op het programma. Op het eindpunt, of zoveel eerder als je dat wilt, wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht aan het strand in het mooie Laxe.

Costa da Morte - Cabo Roncudo
Cabo Roncudo

Dag 4

Etappe 3. Ponteceso - Laxe

’s Ochtends ga je naar de start van de route bij de brug in Ponteceso. De wandeling is licht vandaag (24 km) en dat terwijl je op het hoogste punt van de gehele route komt. Je loopt via de berg Castelo de Lourido (312m) met een prachtig uitzicht om de Ría de Corme y Laxe heen, terug naar je hotel in Laxe.

Castelo de Lourido
Castelo de Lourido

Dag 5

Etappe 4. Laxe - Arou

Vanuit je hotel loop je in de richting van de vuurtoren en vervolgens naar Arou. De etappe is met 18 km relatief kort. Het is een route via lange stranden en grote geërodeerde rotsen. Eenmaal bij Arou aangekomen geef je een seintje en wordt je naar je hotel in Camariñas gebracht, de bestemming van de etappe van morgen.

Punta das Pías
Punta das Pías

Dag 6

Etappe 5. Arou - Camariñas

Na een ontbijt met het uitzicht op de Ría vertrek je naar Arou en wandel je langs de grillige kust naar je hotel in Camariñas, 23 km verderop. De vuurtoren op de rotsen van Cabo Vilán is de grootste van alle vuurtorens langs deze kust.

Dag 7

Etappe 6. Camariñas - Muxía

Vandaag staat de langste etappe van de tocht op het programma. Je start vanuit het hotel en loopt in 32 km om de Ría de Camariñas tot aan je hotel in Muxía. De hoogteverschillen zijn te verwaarlozen dus is de wandeling van gemiddelde zwaarte.

Costa da Morte - Muxía
Vuurtoren van Muxía

Dag 8

Etappe 7. Muxía - Nemiña

Vanuit het hotel loop je naar het startpunt van de etappe aan de westkant van het dorp. Deze etappe is zwaar (25 km), vooral vanwege de drie bergen die je overgaat om bij de vuurtoren van Touriñan te komen. Als je de eerste over bent met een gemiddeld stijgingspercentage van 23%, valt de rest eigenlijk wel mee. Als je op het strand van Nemiña aankomt laat je je afzetten bij je hotel in Lires.

Faro de Touriñan
Vuurtoren van Touriñan

Dag 9

Etappe 8. Nemiña - Finisterre

Vanuit je hotel start je de laatste, spectaculairste en wellicht ook zwaarste etappe naar het einde van de wereld, Finisterre. Hoewel de etappe grote hoogteverschillen kent en met 27 km ook relatief lang is, is het tevens een waardige afsluiting van de Camiño dos Faros van 200 km langs deze ruige Costa da Morte. Als je bij de vuurtoren van Finisterre staat bij zonsondergang, kan je voldaan terugkijken op een intensieve maar indrukwekkende tocht.

Playa do Rostro
Praia do Rostro

Dag 10

Vertrek

Vanuit Finisterre ga je naar het vliegveld van Santiago de Compostela of A Coruña voor vertrek naar Nederland. Als je de tijd hebt; de oude stad en bedevaartsoord Santiago de Compostela is erg leuk om nog een dag te blijven.

Praia de Rebordelo
Praia de Rebordelo

REISAANVRAAG

Je reisaanvraag is vrijblijvend. Vanwege de kleinschaligheid van de aanwezige accommodaties starten we met het checken van de beschikbaarheid. 

Medereiziger (bij meer dan twee personen kan dit ook bij de opmerkingen)
Monte Lagoa
Monte Lagoa

GERELATEERDE BLOGS

In het blog EN CAMINO staat een bericht van augustus ’21 over onze eerste kennismaking met de wandeltocht waarbij we de 8e en laatste etappe van Nemiña naar Fisterra hebben gelopen.

FAQ

Er zijn rechtstreekse vluchten naar Santiago de Compostela, of vluchten met een overstap naar A Coruña. Vanaf de luchthaven is een privé-transfer naar Malpica het handigst. Kostenindicatie: vanaf € 100 per rit.

We raden je aan om te boeken wanneer je zeker weet wanneer je wilt gaan. Hoewel het meestal rustig is in dit gebied zijn hotels en accommodaties kleinschalig en als gevolg relatief snel volgeboekt.

De route is opgezet voor ervaren wandelaars maar bevat eigenlijk geen technische moeilijkheden. Wel zijn het behoorlijke afstanden en hoogteverschillen, dus een goede wandelconditie is aan te raden. In overleg kunnen routes ingekort worden.

Je koffer of tas laat je in het hotel achter. Terwijl je geniet van je wandeling wordt je bagage naar de  volgende accommodatie op de route gebracht.

Als je een reservering hebt gemaakt zullen we je de gedetailleerde informatie toesturen over de route en een advies over wat mee te nemen waaronder soort schoenen, kleding en een dagrugzak. Het jaargetijde waarin je gaat en het te verwachten weer speelt hierbij een belangrijke rol.

Voorkomen is beter dan genezen. Ga vooral gezond en uitgerust op reis en zorg voor een goede basisconditie. Neem tijdens een dagwandeling in de natuur zeker 1,5 tot 2 liter drinkwater mee.

Als je een bril draagt neem dan een een reservebril mee.

Afhankelijk van het weer, tegen de zon, een zonnebril om je ogen te beschermen en een hoedje, sjaaltje of capuchon van een dunne hoodie om je nek te beschermen. En als het nodig is een pet of ander hoofddeksel voor bescherming van je hoofd.

Voor je huid, zonnebrand met een hoge factor. Tijdens een wandeling van 7 uur heb je op de meeste dagen behoorlijk wat exposure.

Als er dan toch iets gebeurt is het goed om standaard in je rugzak een tasje met een aantal EHBO-spullen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers, (blaren) pleisters, jodium of betadine, sporttape en rekverband. Daarnaast is het handig om een pincet bij je te hebben voor het verwijderen van splinters en teken.

Hebt je speciale aandoeningen, dan is het aan te raden voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en een codicil en evt medicatielijst bij je te dragen.

Pad langs de kust
Nemiña-Finisterre