Spanje, Galicia, Costa da Morte, Malpica, Muxía, Fisterra

Indrukwekkende kustwandeling
langs de Costa da Morte

Volg de ruige kustlijn langs de vuurtorens over oude visserspaden

De Camiño dos Faros, ofwel de vuurtorenroute is een uitdagende wandeltocht van 200 km die de grillige kustlijn van Galicia volgt. Een berg en kustwandeling inéén. Deze gevaarlijke rotskust wordt de Costa da Morte genoemd omdat er in de afgelopen eeuwen vele schepen zijn vergaan.

In 8 verschillende etappes trek je langs deze ruige kust, met steile kliffen, verscholen baaien, witte stranden, prachtige vergezichten en robuuste vuurtorens.

Faro de Roncudo

Granieten kliffen, beschutte baaien

De route is zeer afwisselend. Het ene moment wandel je hoog over smalle paden langs indrukwekkende granieten kliffen, met een prachtig uitzicht op de kust en de woeste zee. Dan daal je weer af naar beschutte baaien en geniet je van prachtige stranden, hoge golven en kleine vissersdorpjes.

De tocht begint bij de vuurtoren in de haven van Malpica en gaat door tot aan die van Fisterra. Het einde van de wereld volgens de Romeinen. 

De route is in 8 secties ingedeeld van gemiddeld 25 km die je in ongeveer 6-8 uur loopt. Dat is inclusief de stops voor eten, foto’s en om te genieten van alles om je heen. De moeilijkheidsgraad neemt langzaam toe met het aantal etappes. De laatste twee zijn het zwaarst.

Voor degenen die het wat rustiger aan willen doen zijn er voldoende opties. Voor het transport van je bagage wordt in ieder geval gezorgd.

Punta Forcados, Camino dos Faros

Vind je het leuk wat je ziet, maar wil je wat aanpassen?

Als je niet voldoende tijd beschikbaar hebt voor alle etappes kan je de tocht ook inkorten. Bij de keuze van de etappes helpen we je graag.

Zo zijn er twee basisvarianten van 6 dagen waarbij je de eerste eerste of laatste 4 etappes loopt. Vanaf € 515

Of  wil je rustdagen inplannen tussen de etappes of een dagje extra rondlopen in de middeleeuwse binnenstad van Santiago de Compostela? Dat kan.

En minder kilometers lopen kan natuurlijk ook. Al moet het wel mogelijk zijn om je ergens op te halen. We hebben wel een paar tips.

Samen met onze lokale expert, Diego, maken we het Vuurtorenpad graag voor je op maat.

Traski-Malpica

Trasnos vrijwilligers

De wandeltocht is alweer 10 jaar geleden op een avond door een aantal vrienden bedacht. Hun initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een grote groep enthousiaste vrijwilligers die de bewegwijzering en de paden onderhouden, de Trasnos .

Met groene verf voor de markering en draagbare maaimachines zorgen deze ‘boskabouters‘ ervoor dat de vaak smalle visserspaadjes langs de Costa da Morte herkenbaar en beloopbaar blijven.

De ruige kust van de Costa da Morte | Camino dos Faros

Een avontuur van 200 kilometer in 8 delen

Op de 200 km lange route passeer je 8 vuurtorens en 50 stranden. Van lange zandstranden met duinen aan de open zee tot hele kleine beschutte baaitjes.

Tussen de stranden is de kust grillig met hoge kliffen. Voor de tocht betekent dit veel klimmen en afdalen, met bovenop een prachtig uitzicht als beloning. Het hoogste punt is Monte Castelo de Lourido van 312 m. De kust heeft deze unieke grillige vormen door de granieten rotsformaties die erg goed bestand zijn tegen het constante beuken van de zee.

Galicië is het land van de duizend rivieren. En ook aan de Costa da Morte monden verschillende rivieren uit. Tijdens de tocht steek je er regelmatig één over, van de grote Río Anllóns of de Río Grande, tot de kleinere die uitmonden op de stranden. Bronnen van gevarieerde ecosystemen en landschappen.

Santa Mariña etappe 5. Camino dos Faros

Natuur en Cultuur

De Costa da Morte is een paradijs voor vogelaars. Vanwege de westelijke ligging op het Iberisch Schiereiland is het een ideale plek om vogels te spotten. Na de lange oversteek uit Amerika komen de trekvogels hier het eerste vaste land tegen.

Aan het eind van de meeste etappes kom je aan in kleine vissersdorpjes waar dagelijks de vangst wordt binnengehaald. Verser wordt het niet!

De dorpjes die je op je route tegenkomt geven een goede indruk van het culturele erfgoed en het rurale karakter van dit woeste gedeelte van Galicië. Uit verschillende archeologische resten blijkt dat het gebied al duizenden jaren geleden bewoond werd. Goed te zien aan de diverse hunebedden en overblijfselen van nederzettingen (Castros) langs de route.

Accommodaties

Je logeert zoveel mogelijk langs de route in leuke kleinschalige hotels en herbergen in de kleine dorpjes. Alle kamers hebben eigen sanitair. 

In sommige dorpjes is er geen of zeer beperkte accommodatie aanwezig. Het seizoen of het tijdstip van de boeking zijn dan mede bepalend voor de uiteindelijke locatie. 

Waar nodig wordt je opgehaald of gebracht naar het eind- of beginpunt van een etappe. Deze transfers zijn ingebrepen.

Je bagage wordt naar de volgende accommodatie vervoerd. Als je na een dag wandelen aankomt in je hotel staat je koffer klaar.

INBEGREPEN

 • 9 nachten in tweepersoonskamer – altijd met eigen badkamer
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (max. 20 kg)
 • Transfers van einde en naar start van de etappes
 • Gedetailleerde informatie per etappe.
 • Luz Verde Routegids
 • GPX tracks per etappe
 • Lokaal telefoonnummer voor noodgevallen, informatie of extra transfers
 • Aanvullende ongevallenverzekering
 • Garantieregeling voor de reissom via STO-Garant
 • Lokale belastingen

EXCLUSIEF

 • Heen- en terugreis tussen Malpica en Fisterra naar Santiago de Compostela of A Coruña
 • Reis- en optionele annuleringsverzekering
 • Boekingskosten per boeking € 15

EXTRA TE BOEKEN

 • Extra rust- of wandeldagen
 • Extra dagen in Santiago de Compostela of A Coruña
 • Een gids mee per etappe

OVERIG

 • Prijzen zijn per persoon op basis van een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 110 hoogseizoen (van 2 tot 9 april en 1 juni tot 15 september 2023)
 • Toeslag € 310 voor een 1-persoonskamer
 • Toeslag € 50 voor bagagevervoer bij 1-persoonsboeking

Gerelateerde blogs

FAQ

We raden je aan om te boeken wanneer je zeker weet wanneer je wilt gaan. Hoewel het meestal rustig is in dit gebied zijn hotels en accommodaties kleinschalig en als gevolg relatief snel volgeboekt.

Er zijn rechtstreekse vluchten naar Santiago de Compostela (voorjaar 2024: Vueling), of vluchten met een overstap, ook naar A Coruña. Vanaf de luchthaven is een privé-transfer naar Malpica het meest praktisch. Kostenindicatie: vanaf € 100 per rit.

De route is opgezet voor ervaren wandelaars maar bevat eigenlijk geen technische moeilijkheden. Wel zijn het behoorlijke afstanden en hoogteverschillen, dus een goede wandelconditie is aan te raden. In overleg kunnen routes ingekort worden.

Je koffer of tas laat je bij de receptie in het hotel achter. Terwijl je geniet van je wandeling wordt je bagage naar de volgende accommodatie op de route gebracht.

Als je een reservering hebt gemaakt zullen we je de gedetailleerde informatie toesturen over de route en een advies over wat mee te nemen waaronder soort schoenen, kleding en een dagrugzak. Het jaargetijde waarin je gaat en het te verwachten weer speelt hierbij een belangrijke rol.

Voorkomen is beter dan genezen. Ga vooral gezond en uitgerust op reis en zorg voor een goede basisconditie. Neem tijdens een dagwandeling in de natuur zeker 1,5 tot 2 liter drinkwater mee.

Als je een bril draagt neem dan een een reservebril mee.

Afhankelijk van het weer, tegen de zon, een zonnebril om je ogen te beschermen en een hoedje, sjaaltje of capuchon van een dunne hoodie om je nek te beschermen. En als het nodig is een pet of ander hoofddeksel voor bescherming van je hoofd.

Voor je huid, zonnebrand met een hoge factor. Tijdens een wandeling van 7 uur heb je op de meeste dagen behoorlijk wat exposure.

Als er dan toch iets gebeurt is het goed om standaard in je rugzak een tasje met een aantal EHBO-spullen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers, (blaren) pleisters, jodium of betadine, sporttape en rekverband. Daarnaast is het handig om een pincet bij je te hebben voor het verwijderen van splinters en teken.

Hebt je speciale aandoeningen, dan is het aan te raden voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en een codicil en evt medicatielijst bij je te dragen.

Pad langs de kust
Nemiña-Finisterre