Portugal, Alentejo, Algarve, Porto Covo, Cabo de São Vicente, Aljezur, São Luís, Cercal do Alentejo, Lagos

Rota Vicentina - Wandelen in zuid-west Portugal

Eén van de mooiste kustwandelingen

Rota Vicentina Alentejo - Montado

De Rota Vicentina is een prachtige set wandelroutes die je meenemen door een van de meest ongerepte kustgebieden van Europa. Of je nu een ervaren wandelaar bent of een beginner, de Rota Vicentina is een tocht die je niet snel zult vergeten.

Het lopen van de Rota Vicentina is een uitgelezen kans om de natuur, cultuur, gastvrijheid en gastronomie van het zuidwesten van Portugal te ontdekken. 

Om optimaal te kunnen genieten zorgen we met onze lokale partner (ook partner van de Rota Vicentina organisatie), voor een persoonlijke briefing ter plekke, de officiële gids en kaart van de route, lunchpakketten op de wandeldagen, leuke kleinschalige accomodaties en het bagagevervoer. 

400 km aan goedgemarkeerde wandelpaden

Langs de zuidwestkust van Portugal, in de Algarve en Alentejo, ligt het uitgebreide wandelnetwerk van de Rota Vicentina. Ruim 400 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden in beide richtingen, langs de kust en door het binnenland.

De routes beginnen in het noorden bij het pelgrimsdorpje Santiago do Cacem of São Torpes en lopen door golvende velden of langs de kust tot aan Cabo de São Vicente, de uiterst zuidwestelijke punt van Portugal. Na deze Kaap Sint Vincent loopt de route zelfs nog iets verder door naar het oosten tot aan Lagos.

Hoewel het lopen in beide de richtingen mogelijk is, kiezen de meeste wandelaars ervoor om van noord naar zuid te lopen. Met de zon op het gezicht en de wind in de rug (meestal).

NB Ook de 300 km lange wandelroute dwars door de Algarve, de Via Algarviana (grijs) komt uit bij Cabo de São Vicente. Kijk (binnenkort) op onze website voor een uitgebreide beschrijving. Nu nog te boeken via Aarts Wandelreizen

Het Visserspad en de Historische route

De Rota Vicentina bestaat uit twee lange afstandspaden: de Historische route (GR11)  en het 226 km lange Visserspad. Zie kaartje: Caminho Historico; groen, Trilho de Pescadores; blauw.

De Historische route doorkruist het glooiende heuvelachtige binnenland en was oorspronkelijk een handels – en pelgrimsroute die vanuit het zuiden naar de noordelijker bedevaartsoorden leidde zoals Fatima en Santiago de Compostela.

Het Visserspad loopt daarentegen vlak langs de ruige kust en is gebaseerd op de eeuwenoude routes van vissers over de kliffen naar de beste visplekken. 

Daarbij zijn er ook een aantal mooie Circulaire wandelingen te maken. Zie kaartje: Circular; oranje

Niet voor niets riep het prestigieuze tijdschrift Condé Nast Traveler het Visserspad uit tot één van de zes mooiste kustpaden ter wereld. We zijn het met ze eens.

Rotsen bij de monding van de Aljezur
Rotsen bij de monding van de Ribeira de Aljezur

Langs de kust, door het binnenland of een combinatie?

Met het routenetwerk van de Rota Vicentina zijn er veel mogelijkheden om een mooie wandeltocht te maken. Voor elk wat wils. We bieden een paar basisvarianten:

Van een aantal dagen over het Visserspad langs kust in de Alentejo tot helemaal doorlopen naar Kaap Sint Vincent in de Algarve. Een tweetal combinaties van de Historische route met het Visserspad. En twee Relax varianten langs de kust met wat minder kilometers en juist meer accommodaties met een zwembad. Als laatste optie het zuidelijke Visserspad van Cabo São Vicente naar Lagos of vice versa. Een route die ook als verlenging kan worden gezien van zowel de Rota Vicentina als de Via Algarviana (zie kaartje).

bewegwijzering GR11
bewegwijzering visserspad circulaire routes
bewegwijzering visserspad

De Historische route is als een GR met Rood-Wit gemarkeerd. Groen-Blauw wordt gebruikt voor het Visserspad. Circulaire routes / Rondwandelingen zijn aangegeven met Rood-Geel. De routes kunnen elkaar overlappen.

Goed gemarkeerd, schoon en onderhouden

Er zijn weinig hoogteverschillen en alle routes zijn in beide richtingen goed bewegwijzerd, schoon en onderhouden. De lokale Rota Vicentina organisatie en talloze vrijwilligers zorgen voor regelmatig onderhoud.

De paden langs de kust lopen deels over rotsen en voor een deel over het strand of door het duinzand. Het terrein is over het algemeen glooiend, met enkele korte maar soms steile klimmetjes en afdalingen langs de kust. De moeilijkheidsgraad van de etappes is gemiddeld.

Mul zand

De zandpaden zijn als het wat langer droog is, wat moeilijker te lopen vanwege het mulle zand. In sommige gevallen is dit te omzeilen door over het net drooggevallen strand te lopen bij laagwater. Waar dit kan, staat in de extra toelichting op de officiële routebeschrijving en kaart die je op de eerste dag bij de persoonlijke briefing krijgt uitgereikt.

Als het zand nog niet te warm is het ook lekker om delen op blote voeten te lopen, dat maakt het lopen overigens niet minder zwaar.

Luz Verde werkt samen met een officiële lokale Rota Vicentina Partner

Wanneer zijn de Rota Vicentina wandelreizen te boeken

De meeste wandelreizen van de Rota Vicentina zijn boekbaar van maart tot en met juni en van 10 september tot november.

Waarom?
In de zomermaanden juli en augustus zijn veel accommodaties volgeboekt en een stuk duurder. Bovendien wordt dan veelal een minimumverblijf van meerdere dagen gehanteerd, wat niet praktisch is bij een trektocht. De warmte kan in die periode ook te intens zijn om comfortabel te wandelen.

In december en januari zijn veel accommodaties in de Alentejo gesloten.

Voor de zuidelijke Rota Vicentina in de Algarve gelden andere periodes. Kijk voor de exacte beschikbaarheid bij de specifieke reis.

Tip: Boek je reis tijdig, dan is er nog ruime keuze in de accommodaties.