Schaapskuddes en hun herdershonden

Wat te doen als je een kudde schapen met herdershonden tegenkomt?

Als je door de bergen wandelt kom je ze regelmatig tegen, kuddes schapen of koeien met hun onvermoeibare begeleiders, de herdershonden. Door iets meer te weten van hun rol en gedrag kan je voorkomen dat je van elkaar schrikt.

Spaanse herdershond Mastín

In de warmere maanden van het jaar laten de boeren hun vee grazen op de bovenweides in de Spaanse bergen. De kuddes geiten, schapen of koeien lopen dan los en moeten dag en nacht beschermd worden tegen wolven en andere ‘indringers’ zoals wilde honden of dieven. 

Al eeuwen worden in de berggebieden zoals de Pyreneeën en de Picos de Europa ter bescherming van de kuddes een speciaal soort honden ingezet, de Mastín Español. Een verzamelnaam voor vele soorten grote honden met een gewicht tussen de 50 en soms wel 100 kilo. Ze zijn wat moeilijk te beschrijven, maar als je er een paar gezien hebt dan zie je de gelijkenis. Groot, dikke vacht, gespierd, zelfverzekerd en intelligent.

Jonge Mastín bij de kudde

Ze leven van jongs af aan samen met de kudde, voelen zich één en leren zo waakzaam te zijn voor indringers en de groep te verdedigen. Dus als je te dichtbij komt kan je door hun indrukwekkende gestalte en geblaf behoorlijk van ze schrikken. Maar besef dat dat ook juist hun taak is. Afschrikken en niet zozeer aanvallen. Zodra de hond beseft dat je geen gevaar vormt, is zijn aandacht al weer snel op de kudde gericht.

Wat te doen in de buurt van een schaapskudde met herdershonden

NB! Soms worden de Mastíns uitgerust met een halsband met uitstekende spijkers, carrancas. Dat is om de hond te beschermen tegen een aanval van een wolf. Het is dus geen dierenmishandeling.

Transhumance of veetrek

In 2021 aan het begin van de herfst bezochten we de Bardenas Reales in Navarra, waar we een grote kudde schapen (2.000) met hun herders en honden tegenkwamen.

De boeren/herders brengen ieder jaar voor de winter hun schapen vanuit de hoog gelegen bergweides naar de lagere percelen bij hun boerderijen (verticale transhumance). Dit gaat soms over grote afstanden van 50 tot 100 km. Indrukwekkend!