Camino Portugués Central, Camino Portugués Costal, Camino Primitivo, Camino Finisterre
Pelgrimstochten naar Santiago

Caminos de Santiago

De Caminos de Santiago worden al eeuwenlang gevolgd door miljoenen pelgrims op bedevaart naar Sint Jacob. De pelgrimstochten worden al gelopen vanaf het begin van de 9e eeuw, toen het graf van de apostel Sint Jacob (Sant-iago) werd ontdekt. Sindsdien wandelen mensen uit de hele wereld, om wel of niet religieuze redenen, de routes die naar de kathedraal leiden waar de relieken van de heilige apostel Sint Jacobus worden vereerd. 

Vanuit alle windrichtingen

De meest populaire van deze pelgrimsroutes is de Camino Francés. Startend vanuit Frankrijk bij Saint Jean Pied de Port gaat de route over de Pyreneeën en via het noorden van Spanje in ongeveer 800 km naar Santiago. Het is ook de route die door veel noordelijke pelgrims, die al lopend vanuit hun eigen land vertrekken, als laatste onderdeel van hun bedevaart wordt gelopen. De laatste 100 kilometer starten bij Sarria in Galicië.

Voor Pelgrims komend vanuit Portugal is er de Camino Portugués. Dit is de op één na populairste route die zowel langs de kust als op de klassieke wijze binnendoor gelopen worden. De laatste 100 km starten bij Valença of Caminha (kustroute) in Portugal of Tui in Spanje.

Naast deze routes zijn er nog vele andere minder bekende caminos, zoals de eerste route, al uit de 9e eeuw, de Camino Primitivo. Of vanuit het zuiden de Camino Vía de la Plata vanaf Sevilla naar het noorden of de Camino Finisterre y Muxía, die als je eenmaal Santiago hebt bereikt, nog weer verder gaat naar de Galicische kust.

Alle routes hebben elk hun eigen unieke kenmerken, landschappen en aantrekkingskracht. De minder bekende routes zijn vaak rustiger. De keuze voor een route hangt af van je persoonlijke voorkeuren en waar je het meest belang aan hecht, zoals het landschap, het klimaat, de culturele ervaring en de spirituele betekenis. En en of je rust wilt, of juist veel sociaal contact.

Caminos van Santiago

Redenen om een Camino van Santiago te lopen

Graftombe onderin de Kathedraal van Santiago

De tombe van de Apostel

De oorspronkelijke reden van de pelgrimstocht was het bezoeken van de overblijfselen van de Apostel Jacob in Santiago de Compostela en om vergeving voor zonden te vragen of om te bidden voor wonderbaarlijke genezingen. Nog steeds is het bezoeken van de tombe met de relieken in de kathedraal een belangrijke religieuze reden voor de bedevaart.

Camino Portugués central

Een nieuw avontuur in de natuur

Het lopen van een Camino de Santiago is de perfecte manier om even weg te zijn uit het dagelijkse leven en om te voet nieuwe plekken te ontdekken. Genieten van het glooiende landschap, idyllische paden over landerijen, door bossen, over beekjes en langs watervallen. Een gevoel van rust en bezinning. Natuurlijk zijn ook de gekozen route en het seizoen mede bepalend voor de ervaring.

Capilla Santa Bárbara-Silvela | Hulp bij de Camino Primitivo

Ontmoet andere pelgrims

Langs de Camino kom je pelgrims vanuit de hele wereld tegen. De route heeft de magie om gelijkgestemde mensen samen te brengen. Je ondervindt er vrijheid, gelijkheid en broederschap omdat iedereen hetzelfde doet. Lopen, eten, slapen. Vaak start iemand alleen, maar legt al snel nieuwe contacten. Als je de behoefte hebt om meer op jezelf te zijn, zal iedereen dat ook respecteren. Je kunt je verhalen delen met andere pelgrims, stukken gezamenlijk lopen, samen eten. Maak een vriend op de Camino en het is mogelijk een vriend voor het leven.

Peregrino-pelgrim

Persoonlijke groei

Het lopen van een Camino kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar ook een kans jezelf op te laden of te overtreffen, zowel fysiek als mentaal. Gesterkt door alle ervaringen kom je aan in Santiago de Compostela. Veel mensen willen na hun eerste Camino zelfs meerdere routes naar Santiago lopen.

Santa María del Naranco, Oviedo

Cultureel erfgoed

De routes van de Camino de Santiago zijn eeuwenoud en hebben langs de route een rijkdom aan historisch en cultureel erfgoed. Verschillende beschavingen hebben in de loop der tijd hun stempel gedrukt op elk van de steden waar je doorheen komt. Indrukwekkende kathedralen, iconische kerken of bijzondere kastelen maken deel uit van de eeuwenoude geschiedenis van deze pelgrimsroute.

Wat zijn de Compostela en de Credencial? En hoe kom je er aan?

Onderweg naar Santiago

De Compostela is het Peligrimsgetuigschrift, een gedrukt officieel certificaat voor het afleggen van één van de Pelgrimsroutes naar Santiago. Als je dit document wil verkrijgen zal je je tocht met behulp van stempels moeten vastleggen in het Credencial (de geloofsbrief) ook wel het Pelgrimspaspoort genoemd.

Reizend met Luz Verde ontvang je een officieel Pelgrimspaspoort (credencial) en een Jacobsschelp met kruis. Overigens, als je zelf je Pelgrimspaspoort wil halen dan kan dat bij de toeristenbureau’s langs de route of je kan ze kopen in het Oficina del Peregrino in Santiago en de kathedralen van Porto, Tui en Oviedo of Lugo. 

De stempels kan je krijgen op vele plekken langs de route zoals hotels, herbergen, kerken, winkels en zelfs bij cafeterías, bars en restaurants. Je hebt minimaal 2 stempels per dag nodig van de laatste 100 km van de tocht, de overige zijn een aandenken of kunnen worden gebruikt bij het verkrijgen van het extra afstandscertificaat met het aantal gelopen kilometers erop.

Voor de Compostela is het niet verplicht om de route in één keer af te leggen. Pelgrims kunnen bijvoorbeeld eerst een deel van de pelgrimstocht lopen en op een later tijdstip de reis vervolgen en doorgaan met het afstempelen van het paspoort.

Als je reist via Luz Verde krijg je een officieel Pelgrimspaspoort
en een Jacobsschelp met kruis

De Credencial del Peregrino is het vereiste document om de Compostela te verkrijgen
De Credencial del Peregrino is het vereiste document om de Compostela te verkrijgen
Camino Jacobsschelp

Bij aankomst in Santiago

De Compostela haal je op bij het Ontvangstkantoor voor Pelgrims, het Oficina del Peregrino, vlak bij de kathedraal in de Rúa de Carretera 33.

De openingstijden zijn: van 9:00 uur tot 19:00 uur.
Let op: de sluitingstijd kan met 60 minuten worden vervroegd, afhankelijk van het aantal pelgrims. Het is gesloten op de eerste kerstdag, 25 december en 1 januari, Nieuwjaarsdag.

Zonder smartphone

In het voorportaal van het kantoor kan je je registreren bij een automaat met je naam en de gelopen route. Na het invoeren van je gegevens krijg je een ticket met daarop een volgnummer en een volgnummer-QR-code. Op de elektronische borden of via de scanners in het voorportaal kan je zien wanneer je aan de beurt bent. Op het moment dat je aan de beurt bent, loop je binnen naar het juiste loket.

pelgrimskantoor Santiago de Compostela
Pelgrimskantoor in Santiago de Compostela

Omdat het er regelmatig heel druk is heeft het Pelgrim ontvangstkantoor een viertal stappen bedacht om het proces te versnellen

Aantallen Pelgrims per maand 2023
Aantallen Pelgrims per maand 2023 (Bron: Oficina del Peregrino)

Vier stappen om je Compostela in ontvangst te nemen

1. Voorregistratie via de website van het pelgrimskantoor

Voordat je naar het Pelgrimsbureau gaat, kan je jezelf al registreren via de website van het ‘Oficina del Peregrino’ 

Via het formulier op de website kan je de vereiste informatie invullen om de pelgrimstocht naar Santiago te laten certificeren zoals je naam, datum camino, vertrekpunt, wel of niet een afstandscertificaat en de reden waarom je hebt gelopen (‘religieus’, ‘niet religieus’ en ‘anders’ – wij raden aan om ‘anders’ in te vullen als je niet om puur religieuze redenen hebt gelopen). 

De registratie kan je ook doen wanneer je bijvoorbeeld nog een dag lopen verwijderd bent van Santiago de Compostela.

De website voor registratie kan je ook bereiken via het bord dat voor het kantoor staat (scan de website-QR-code ter plekke met je mobiele telefoon, of scan deze via de afbeelding rechts of hieronder)

Na het invullen van het online formulier krijg je meteen ter bevestiging een QR code van je registratie op je scherm. Deze registratie-QR-code ontvang je ook per e-mail voor later gebruik. 

2. Haal met de registratie-QR-code een fysiek ticket op met het volgnummer van je beurt

Eenmaal bij het Pelgrimsbureau, kan je doorlopen, lees je de registratie-QR-code uit bij de automaat en ontvang je een fysiek ticket met een volgnummer. Op de elektronische borden kan je zien wanneer je aan de beurt bent.

Op het ticket staat ook een volgnummer-QR-code om de geschatte wachttijd op ieder gewenst moment te kunnen bepalen.

Bord bij ontvangstkantoor voor registratie
Bord bij ontvangstkantoor: QR-code voor registratie

3. Controleer de wachtrij

Controleer de volgnummer-QR-code op je ticket bij de scanners in de ontvangsthal of scan de code met je smartphone. Dit zal de geschatte tijd zal aangeven waarop je je Compostela kunt ophalen. Op deze manier weet je ongeveer hoe laat je weer aanwezig moet zijn, zodat je lange wachttijden en de drukte bij het kantoor kunt vermijden. 

4. Haal je Compostela op

Ga op het aangegeven tijdstip naar het Pelgrimsbureau, neem je Credencial mee, laat het controleren als je aan de beurt bent en haal de Compostela en eventueel Afstandscetificaat op. We raden aan om naar het Pelgrimsbureau te gaan wanneer je nog 30 tot 40 nummers verwijderd bent van je afspraak.

Overhandiging van de Compostela bij het Pelgrimskantoor
Overhandiging van de Compostela

Meer certificaten

Certificaat van Afstand

Naast de Compostela biedt het Pilgrimskantoor ook het Certificaat van Afstand aan. Een document dat het aantal kilometers certificeert dat je hebt afgelegd op een Camino. (het startpunt mag overal op de route zijn) Je kan dit document tegelijkertijd met je Compostela aanvragen.

Het vermeldt de dag en het startpunt van de pelgrimstocht, de afgelegde kilometers, evenals de dag van aankomst en de route van de pelgrimstocht. 

Dit certificaat van afstand kost 3 €, het is iets groter dan de Compostela en wordt afgedrukt op perkamentpapier. 

Heb je al eerder een pelgrimstocht gelopen dat kan je het certificaat ook aanvragen via [email protected]

Translatio Xacobea (Camino Portugués variante Espiritual)

Dit is het document dat bewijst dat je de Translatio hebt ondernomen. De oorspronkelijke route over de Ría Arosa en Río Ulla die de boot met de discipelen heeft afgelegd toen het de Galicische kust bereikte met de overblijfselen van de Apostel.

Het Translatio Xacobea-certificaat wordt uitgegeven door de Fundación Xacobea en de Gemeenteraad van Padrón aan alle boten met passagiers die kunnen aantonen dat ze deze route hebben genomen. 

Fisterrana en Muxiana (Camino Finisterre y Muxía)

Vele pelgrims kiezen ervoor om de Camino met een extra route, als epiloog, uit te breiden naar Finisterre en/of Muxía vanuit Santiago. Dit kan natuurlijk ook opzichzelfstaand. Aan het einde van de Camino is er ook hiervoor een certificaat te verkrijgen.

Om in aanmerking te komen kan je doorgaan met het stempelen van je Credencial tot aan je bestemming – als er nog ruimte is – of een nieuwe Credencial gaan gebruiken. Verder werkt het op dezelfde manier als de Compostela: je moet twee stempels per dag hebben als bewijs van je reis langs de etappes. In Finisterre kan je bij het Oficina de Turismo, Plaza de Constitución 31, de Fisterrana aanvragen en in Muxía de Muxiana bij het Oficina de Turismo, Rúa Virxe da Barca 47.

De Pedronía (Camino Portugués)

Volgens de legende is Padrón de plaats waar de overblijfselen van de Apostel Jacobus samen met de discipelen na een lange bootreis zijn aangekomen in Galicië. De steen waaraan het scheepje werd afgemeerd staat in de kerk van Santiago de Padron. Padrón geeft hiervoor een eigen Pelgrimscertificaat uit: de Pedronía. Zie ook de website van het bureau voor toerisme van Padrón.

Om dit certificaat te krijgen, moeten pelgrims of minimaal 18 km naar Padrón reizen via het water van de Ría de Arousa en de Río Ulla, of de Camino van Santiago naar Padrón afleggen, of minstens 18 km te voet hebben afgelegd op weg naar Padrón – bijvoorbeeld via de Camino Portugués. Eén van de routes leg je vast met de stempels in het Credential.

De eerste optie wordt meestal uitgevoerd door het lopen van een bijzondere variant van de Camino Portugués, de Variante Espritual of Translatio-route – met als belangrijkste onderdeel de historische boottocht.

Voordat je het Padronía certificaat kan krijgen bij de Oficina de Turismo of de gemeentelijke Albergue moeten naast de gestempelde reis ook de belangrijkste plaatsen in Padrón zijn bezocht die verbonden zijn met Sint Jacob:

  1. Bij aankomst in Padrón, laat je de Credencial in ieder geval stempelen in de kerk van Santiago de Padrón en/of in de kerk van Santa María la Mayor de Iria Flavia.
  2. Verder is het goed om alle Jakobus-plaatsen te bezoeken: de Pedrón, de steen waar de boot met de overblijfselen van de heilige uit Palestina aanmeerde, te vinden ín de Parochiekerk van Santiago de Padrón; de Fuente del Carmen, met de afbeelding van de Translatio en de doop van koningin Lupa; en de kapel bij de Santiaguiño do Monte, de plaats waar volgens de legende de Apostel predikte en zich verborg voor zijn vervolgers.