Camino Portugués Central, Camino Portugués Costal, Camino Primitivo, Camino Finisterre
Pelgrimstochten naar Santiago

Caminos de Santiago

De pelgrimsroutes naar Santiago zijn al eeuwenlang gevolgd door miljoenen pelgrims op bedevaart naar Sint Jacob. Deze pelgrimstochten vinden al plaats vanaf het begin van de 9e eeuw, toen het graf van de apostel Jacob (Sant-iago) werd ontdekt. Sindsdien wandelen mensen uit de hele wereld, om wel of niet religieuze redenen, de wegen die naar de kathedraal leiden waar de relieken van de heilige apostel Sint Jacobus worden vereerd. 

Vanuit alle windrichtingen

De meest populaire van deze pelgrimsroutes is de Camino Francés. Startend vanuit Frankrijk bij Saint Jean Pied de Port gaat de route over de Pyreneeën en via het noorden van Spanje in ongeveer 800 km naar Santiago. Het is ook de route die door veel noordelijke pelgrims, die al lopend vanuit hun eigen land vertrekken, als laatste onderdeel van hun bedevaart wordt gelopen.

Voor Pelgrims komend vanuit Portugal is er de Camino Portugués. Dit is de op één na populairste route die zowel langs de kust als op de klassieke wijze binnendoor gelopen worden.

Naast deze routes zijn er nog vele andere minder bekende caminos, zoals de eerste route uit de 9e eeuw, de Camino Primitivo. Of vanuit het zuiden de Camino VĂ­a de la Plata vanaf Sevilla naar het noorden of de Camino Finisterre y MuxĂ­a, die als je eenmaal Santiago hebt bereikt, nog weer verder gaat naar de Galicische kust.

Alle routes hebben elk hun eigen unieke kenmerken, landschappen en aantrekkingskracht. De minder bekende routes zijn vaak rustiger. De keuze voor een route hangt af van je persoonlijke voorkeuren en waar je het meest belang aan hecht, zoals het landschap, het klimaat, de culturele ervaring en de spirituele betekenis. En en of je rust wilt, of juist veel sociaal contact.

Caminos naar Santiago

Redenen om een Camino naar Santiago te lopen

Graftombe onderin de Kathedraal van Santiago

De tombe van de Apostel

De oorspronkelijke reden van de pelgrimstocht was het bezoeken van de overblijfselen van de Apostel Jacob in Santiago de Compostela en om vergeving voor zonden te vragen of om te bidden voor wonderbaarlijke genezingen. Nog steeds is het bezoeken van de tombe met de relieken in de kathedraal een belangrijke religieuze reden voor de bedevaart.

Camino Portugués central

Een nieuw avontuur in de natuur

Het lopen van een Camino de Santiago is de perfecte manier om even weg te zijn uit het dagelijkse leven en om te voet nieuwe plekken te ontdekken. Genieten van het glooiende landschap, idyllische paden over landerijen, door bossen, over beekjes en langs watervallen. Een gevoel van rust en bezinning. Natuurlijk zijn ook de gekozen route en het seizoen mede bepalend voor de ervaring.

Capilla Santa Bárbara-Silvela | Hulp bij de Camino Primitivo

Ontmoet andere pelgrims

Langs de Camino kom je pelgrims vanuit de hele wereld tegen. De route heeft de magie om gelijkgestemde mensen samen te brengen. Je ondervindt er vrijheid, gelijkheid en broederschap omdat iedereen hetzelfde doet. Lopen, eten, slapen. Vaak start iemand alleen, maar legt al snel nieuwe contacten. Als je de behoefte hebt om meer op jezelf te zijn, zal iedereen dat ook respecteren. Je kunt je verhalen delen met andere pelgrims, stukken gezamenlijk lopen, samen eten. Maak een vriend op de Camino en het is mogelijk een vriend voor het leven.

Peregrino-pelgrim

Persoonlijke groei

Het lopen van een Camino kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar ook een kans jezelf op te laden of te overtreffen, zowel fysiek als mentaal. Gesterkt door alle ervaringen kom je aan in Santiago de Compostela. Veel mensen willen na hun eerste Camino zelfs meerdere routes naar Santiago lopen.

Santa MarĂ­a del Naranco, Oviedo

Cultureel erfgoed

De routes van de Camino de Santiago zijn eeuwenoud en hebben langs de route een rijkdom aan historisch en cultureel erfgoed. Verschillende beschavingen hebben in de loop der tijd hun stempel gedrukt op elk van de steden waar je doorheen komt. Indrukwekkende kathedralen, iconische kerken of bijzondere kastelen maken deel uit van de eeuwenoude geschiedenis van deze pelgrimsroute.

Wat is de Compostela en hoe kom je er aan?

Onderweg naar Santiago

Als het je doel is om het Pelgrimsgetuigschrift of de Compostela te ontvangen zal je je tocht met behulp van stempels moeten vastleggen in het Credencial (de geloofsbrief) ook wel het Pelgrimspaspoort genoemd.

Reizend met Luz Verde ontvang je een officieel Pelgrimspaspoort en een Jacobsschelp met kruis. Als je zelf je Pelgrimspaspoort wil halen dan kan dat bij de toeristenbureau’s langs de route of je kan ze kopen in het Oficina del Peregrino in Santiago en de kathedralen van Porto, Tui en Oviedo of Lugo. 

De stempels kan je vragen op vele plekken langs de route zoals hotels, herbergen, kerken, winkels en cafeterĂ­as. Je hebt minimaal 2 stempels per dag nodig van de laatste 100 km van de tocht, de overige zijn een aandenken of kunnen worden gebruikt bij het verkrijgen van het extra afstandscertificaat met het aantal gelopen kilometers erop.

Voor de Compostela is het niet verplicht om de route in Ă©Ă©n keer af te leggen. Pelgrims kunnen bijvoorbeeld eerst een deel van de pelgrimstocht lopen en op een later tijdstip de reis vervolgen en doorgaan met het afstempelen van het paspoort.

Als je reist via Luz Verde krijg je een officieel Pelgrimspaspoort
en een Jacobsschelp met kruis

De Credencial del Peregrino is het vereiste document om de Compostela te verkrijgen
De Credencial del Peregrino is het vereiste document om de Compostela te verkrijgen
Camino Jacobsschelp

Bij aankomst in Santiago

De Compostela haal je op bij het Ontvangstcentrum voor Pelgrims, het Oficina del Peregrino, vlak bij de kathedraal in de RĂşa de Carretera 33.

De openingstijden zijn van 9:00 uur tot 19:00 uur. Let op: de sluitingstijd kan met 60 minuten worden vervroegd, afhankelijk van het aantal pelgrims. Het is gesloten op de eerste kerstdag, 25 december en 1 januari, Nieuwjaarsdag.

Omdat het er regelmatig heel druk is heeft het Pelgrimskantoor een viertal stappen bedacht om het proces te versnellen. 

Stappen om je Compostela in ontvangst te nemen

Voorregistratie. Voordat je naar het Pelgrimsbureau gaat, kan je je het best registreren via de website van het Oficina del Peregrino en daar alle vereiste informatie invullen om de pelgrimstocht naar Santiago te laten certificeren, waaronder: naam, welke camino, vertrekpunt, ook een afstandscertificaat? ja of nee, etc.

Haal een ticket op met het volgnummer van je beurt. Na het invullen van het formulier ontvang je direct een QR code van je registratie. Deze QR code ontvang je ook per e-mail. Eenmaal bij het Pelgrimsbureau op de RĂşa Carretas 33, lees je de QR code uit en krijg je een ticket met je beurt / nieuwe QR code.

Controleer de wachtrij. Controleer de QR-code op je ticket in het systeem dat je de geschatte tijd zal aangeven waarop je je Compostela kunt ophalen. Op deze manier weet je hoe laat je aanwezig moet zijn, zodat je lange wachttijden en drukte op het bureau kunt vermijden. 

Haal de Compostela op. Ga op het aangegeven tijdstip naar het Pelgrimsbureau, neem je Credencial mee, laat het zien als je aan de beurt bent en haal je de Compostela op. We raden aan om naar het Pelgrimsbureau te gaan wanneer je nog 30 tot 40 nummers verwijderd bent van je afspraak.

La Compostela bij het Pelgrimskantoor

Meer certificaten

afstandscertificaat

Certificaat van Afstand

Naast de Compostela biedt het Pilgrimskantoor ook het Certificaat van Afstand aan. Een document dat het aantal kilometers certificeert dat je hebt afgelegd op een Camino. (het startpunt mag overal op de route zijn) Je kan dit document tegelijkertijd met je Compostela aanvragen.

Het vermeldt de dag en het startpunt van de pelgrimstocht, de afgelegde kilometers, evenals de dag van aankomst en de route van de pelgrimstocht. 

Dit certificaat van afstand kost 3 €, het is iets groter dan de Compostela en wordt afgedrukt op perkamentpapier. 

Heb je al eerder een pelgrimstocht gelopen dat kan je het certificaat ook aanvragen via   [email protected]

traslatio xacobeia

Traslatio Xacobea (Camino Portugués variante Espiritual)

Dit is het document dat bewijst dat je de Traslatio hebt ondernomen. De oorspronkelijke route over de RĂ­a Arosa en RĂ­o Ulla die de boot met de discipelen heeft afgelegd toen het de Galicische kust bereikte met de overblijfselen van de Apostel.

Het Traslatio Xacobea-certificaat wordt uitgegeven door de Fundación Xacobea en de Gemeenteraad van Padrón aan alle boten met passagiers die kunnen aantonen dat ze deze route hebben genomen. 

Fisterana - Camino de Santiago
Muxiana-Camino de Santiago

Fisterrana en Muxiana (Camino Finisterre y MuxĂ­a)

Vele pelgrims kiezen ervoor om de Camino met een extra route, als epiloog, uit te breiden naar Finisterre en/of MuxĂ­a vanuit Santiago. Dit kan natuurlijk ook opzichzelfstaand. Aan het einde van de Camino is er ook hiervoor een certificaat te verkrijgen.

Om in aanmerking te komen kan je doorgaan met het stempelen van je Credencial tot aan je bestemming – als er nog ruimte is – of een nieuwe Credencial gaan gebruiken. Verder werkt het op dezelfde manier als de Compostela: je moet twee stempels per dag hebben als bewijs van je reis langs de etappes. In Finisterre kan je bij het Oficina de Turismo, Plaza de ConstituciĂłn 31, de Fisterrana aanvragen en in MuxĂ­a de Muxiana bij het Oficina de Turismo, RĂşa Virxe da Barca 47.

PedronĂ­a-certificaat

De Pedronía (Camino Portugués)

Volgens de legende is Padrón de plaats waar de overblijfselen van de Apostel Jacobus samen met de discipelen na een lange bootreis zijn aangekomen in Galicië. De steen waaraan het scheepje werd afgemeerd staat in de kerk van Santiago de Padron. Padrón geeft hiervoor een eigen Pelgrimscertificaat uit: de Pedronía.

Om dit certificaat te krijgen, moeten pelgrims of minimaal 18 km naar PadrĂłn reizen via het water van de RĂ­a de Arousa en de RĂ­o Ulla, of de Camino van Santiago naar PadrĂłn afleggen, of minstens 18 km te voet hebben afgelegd op weg naar PadrĂłn – bijvoorbeeld via de Camino PortuguĂ©s. EĂ©n van de routes leg je vast met de stempels in het Credential.

De eerste optie wordt meestal uitgevoerd door het lopen van een bijzondere variant van de Camino PortuguĂ©s, de Variante Espritual of Traslatio-route – met als belangrijkste onderdeel de historische boottocht.

Voordat je het PadronĂ­a certificaat kan krijgen bij de Oficina de Turismo of de gemeentelijke Albergue moeten naast de gestempelde reis ook de belangrijkste plaatsen in PadrĂłn zijn bezocht die verbonden zijn met Sint Jacob:

  1. Bij aankomst in Padrón, laat je de Credencial in ieder geval stempelen in de kerk van Santiago de Padrón en/of in de kerk van Santa María la Mayor de Iria Flavia.
  2. Verder is het goed om alle Jakobus-plaatsen te bezoeken: de Pedrón, de steen waar de boot met de overblijfselen van de heilige uit Palestina aanmeerde, te vinden ín de Parochiekerk van Santiago de Padrón; de Fuente del Carmen, met de afbeelding van de Traslatio en de doop van koningin Lupa; en de kapel bij de Santiaguiño do Monte, de plaats waar volgens de legende de Apostel predikte en zich verborg voor zijn vervolgers.