Een rondje in de Picos de Europa

De Pieken van Noord-Spanje

In juli waren we in de Picos de Europa. Een nationaal park met de hoogste pieken van het 300 kilometer lange Cantabrische gebergte langs de noordkust van Spanje. Prachtige ruige bergen vol bijzondere flora en fauna. Een paradijs voor wandelaars.

De bergen liggen slechts 20 kilometer van de kust en zijn met hun gemiddeld 2.500 meter hoogte tot ver in de Atlantische oceaan te zien.

Asturias

De Picos danken hun naam dan ook aan de zeelieden, die na weken zonder land-in-zicht, in de verte eindelijk een eerste glimp van Europa opvingen.

Bijzondere vormen

In gebieden waar het sedimentaire kalksteen aan de oppervlakte ligt zoals in de Picos de Europa wordt het oppervlak van de bergen door erosie sterk aangetast en ontstaan karakteristieke vormen. Het wordt ook wel karstgebergte genoemd en komt over de hele wereld voor. Het meest markante voorbeeld in dit gebied is wel de Pico Urriellu. De bergtop is makkelijk te herkennen en tevens Ă©Ă©n van de hoogste pieken van het gebied.

Picu Uriellu - Picos de Europa
De typische vorm van de Picu Urriellu of Naranjo de Bulnes

Een eenvoudig dorpshotel

Het was eind juli en al redelijk druk in Asturias met vakantie-vierende Spanjaarden, aangevuld met een klein aantal andere Europeanen. Wat opvalt is dat de meeste mensen ten noorden van het gebied verblijven om zowel dicht bij de kust als de bergen te zijn. Er zijn daar dan ook volop mogelijkheden met vele Casas Rurales, hotels en appartementen.

Hostal la Plaza
Hostal La Plaza, Tielve

In de Picos de Europa zelf zijn er juist relatief weinig wegen, dorpen en mogelijkheden om te overnachten. Wij kwamen specifiek voor de ‘Picos’ dus wilden toch wel proberen om in het Parque Nacional te overnachten. We vonden na enig zoeken nog een kamer in een leuk eenvoudig hotel. Hostal La Plaza in Tielve, een klein agrarisch dorpje met 72 inwoners.

op weg naar Sotres, Picos de Europa
Op pad vanuit Tielve
Het bleek een toevalstreffer. Het hotel wordt gerund door twee gastvrije zussen en is alleen geopend in de zomermaanden, zolang hun kleine kinderen schoolvakantie hebben. En dat is lang in Spanje. De rest van het jaar leggen ze zich weer toe op hun boerenactiviteiten met de rest van de familie. Zoals het maken van de lokale delicatesse: de Queso de Cabrales. Gemaakt volgens speciaal recept van de melk van hun koeien en geiten die ze in de bergweides laten grazen. En gerijpt in een van de vele grotten in de buurt.

MenĂş del DĂ­a

Na het menú del día kan het maar zo zijn dat er een stukje Cabrales geserveerd wordt met een lekker glaasje huiswijn. In de keuken worden meer lokale specialiteiten voor de gasten gemaakt. Bij het ontbijt steevast een flink stuk cake. Als diner, keuze uit twee gerechten met salade uit de moestuin. En niet te versmaden de toetjes zoals kwarktaart met bramen of arroz con leche (rijstepap met kaneel).
Queso de Cabrales
Queso de Cabrales

Dus als je in de zomermaanden wil overnachten tussen de vriendelijke Spaanse boeren in de Picos de Europa, een aanrader dat Hostal La Plaza. En je krijgt de rust inclusief: het mobiele netwerk in het dorp is nauwelijks aanwezig en de wifi in het hotel ook niet. Eenmaal buiten het dorp is de ontvangst weer prima.

Sotres
In de verte de markante Picu Urriellu

Voor ons even niet de befaamde Ruta del Cares

Omdat we de overvolle vakantiemaand augustus willen overslaan hebben we nog slechts een aantal dagen om in de Picos te wandelen. Na een eerste verkenning bleek al snel dat de Ruta del Cares, de beroemde wandeling door de 1.500 meter diepe kloof van de rivier de Cares (die-je-gezien-moet-hebben), overvol was.

Picos de Europa
Majada de Tabaos
Al vroeg in de ochtend stonden de auto’s van wandelaars langs de weg, tot wel ruim vijf kilometer voor de ingang van de kloof. We besloten niet in de file te gaan lopen en deze route een andere keer en buiten het seizoen te doen. Gelukkig zijn er veel bijzondere wandelingen mogelijk in de Picos dus we kozen er Ă©Ă©n, startend vanuit ‘ons’ dorp Tielve.
Zeeuws knoopje

Tielve-Sotres-Tielve | PR-PNPE-20

We maakten een circulaire wandeling naar het volgende dorp in het dal, Sotres. Een afwisselende wandeling die je een goede eerste indruk geeft van de Picos de Europa. We liepen de 15 km in ongeveer 5 uur. De terugweg vanuit Sotres naar Tielve via de Camino del India is alleen aan te raden bij goed weer en vooral als je geen last van hoogtevrees hebt. Het is een smal pad van ongeveer vijf kilometer op een behoorlijk steile helling. Neem anders een bus of taxi terug.

Sotros- Rio Duje

Lekker rustig

Bijzonder was dat we, in tegenstelling tot de veelbezochte Ruta de Cares, bijna niemand op onze route tegenkwamen. En dat terwijl de restaurantjes in Sotres gelukkig wel gezellig vol zaten rond lunchtijd. Een prima combinatie.

Als we afgaan op deze eerste indruk zullen we de Picos nog vaak bezoeken. Wat een prachtig gebied met heel veel mogelijkheden.

Route bekijken in vogelvlucht