Langs de vuurtorens van de Costa da Morte

Galicië

In juli 2021 wandelden we aan de meest noordwestelijke kust van Spanje. In de autonome regio Galicië of Galicia zoals ze het daar noemen. Het ‘stukje’ boven Portugal. Een bijzondere regio met een eigen cultuur en taal naast het Castiliaanse Spaans. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan is er een mild zeeklimaat en is het er altijd mooi groen.

Costa da Morte

De kust in het uiterste noordwesten wordt de ‘Costa da Morte’ genoemd en die titel spreekt boekdelen. Het is een gevaarlijke rotsachtige kust aan de beruchte golf van Biskaje waar in de afgelopen eeuwen veel schepen zijn vergaan. In eerste instantie zónder, maar ook later nog mét de vele vuurtorens die op de uitstekende punten van de kust staan. Nog steeds is het ook voor de lokale vissers een gevaarlijke kust. 

Camiño de los Faros Lires-Finisterre
Punta do Rostro

O Camiño dos Faros

In 2012 heeft een groep vrienden uit Galicia, de Trasnos, een 200 km lange route langs de Costa da Morte samengesteld. Van Malpica in het noorden tot Fisterra in het uiterste westen zijn verschillende eeuwenoude paden en weggetjes met elkaar verbonden tot een geheel; O Camiño dos Faros (de vuurtorenroute).

Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een grote vereniging die regelmatig de paden markeert en onderhoudt. Hun doel is de bescherming en het uitdragen van het culturele erfgoed van de vissers- en herderspaden die in de meeste gevallen al honderden jaren oud zijn. En daarnaast natuurlijk om zelf wandelend te kunnen genieten van de indrukwekkende natuur aan de kust.

Cabo da Nave
Cabo da Nave

Het lopen van de vuurtorenroute is dan ook een speciale belevenis. Niet dat wij de volle 200 km al hebben afgelegd. Om te verkennen hebben we de laatste etappe gelopen van Lires naar Fisterra. Daarnaast hebben we andere delen van de route bezocht en verkend. In het voorjaar 2022 zullen we een groter deel ervan lopen en als het mogelijk is zelfs helemaal.

Verblijf in Lires

We verblijven een paar dagen in hotel As Eiras in Lires. Eigenaar Pablo is één van de betrokken organisatoren van het eerste uur en als presidente actief in de vereniging voor de ontwikkeling van de Costa da Morte. In de avond bespreken we met hem op het terras van het hotel de mogelijkheden rond de Camiño dos Faros. De soorten etappes, de hotels, maaltijden, het bagagevervoer en de mensen die dat lokaal goed kunnen organiseren.

Bar Playa Lires
Zonsondergang bij Bar Playa Lires

Etappe 8 // Lires-Fisterra

We besluiten zelf maar eens te beginnen met de achtste en laatste etappe. Die loopt van Nemiña via Lires naar Fisterra in 26,2 km en wordt als zwaar gekwalificeerd. We zullen in totaal vanaf de stranden over de kliffen ongeveer 1.100 meter stijgen. 

Doordat we starten in Lires steken we een stukje van 4 km af. Als je geluk hebt omdat het laagwater is als je start, kan je die 4 km verkorten tot 1 km door de Ría de Lires over te steken via het water (tot je knieën).

Vuurtorenroute langs de Costa da Morte
Playa Rostro

Onderweg

We beginnen op zeeniveau en lopen al snel de eerste klif op. Het begint als karrenspoor maar wordt al gauw een smal paadje tussen de begroeiing door. Er staat nog veel in bloei in juli.

Coído do Ensarro

We beseffen dat alles wat we stijgen ook weer zullen moeten dalen omdat we na het oversteken van een strand weer een klif oplopen. Dit herhalen we een aantal keer. Maar het uitzicht is prachtig. En de afwisseling maakt het leuk. Steeds weer een ander vergezicht als je over een klif heen komt. En dan weer met je voeten in het water over het strand. Ook is het indrukwekkend om over paadjes te lopen die je af en toe vlak langs de kliffen voeren en vanwaar je de golven in de diepte tegen de rotsten ziet slaan.

Duinflora
Duindistels

Na zo’n 20 kilometer zien we vanaf het hoogste punt van de etappe in de verte Fisterra liggen. Door de Romeinen Finis Terrae genoemd omdat dit het meest westelijke punt van het Iberisch schiereiland was en daarmee voor hen het einde leek van de bewoonde wereld.

Finisterre
Fisterra in zicht

Op het uiterste puntje van het schiereiland van Fisterra staat de laatste vuurtoren van de Camiño dos Faros. Dit is ook de vuurtoren waar veel pelgrims naartoe gaan als onderdeel van hun Camino de Santiago. Eigenlijk zijn de pelgrims dan in veel gevallen al in Santiago de Compostela geweest en lopen ze symbolisch door naar het einde van de wereld om een nieuw begin te kunnen maken. Sommige pelgrims lopen de route van Muxía naar Fisterra.

Finisterre of Fisterra
De vuurtoren van Fisterra is ook het eindpunt van een Pelgrimsroute

Muxía vormt ook een onderdeel van de Camiño dos Faros als overnachtingsplaats en als einde van de 6e etappe (zie afbeelding van de vuurtoren van Muxía bovenaan). Er is echter een verschil met de route die de pelgrims nemen. Die loopt parallel maar dan een paar kilometer landinwaarts.

Kerk van Muxía
De deuren van de kerk van Muxía zijn gericht op zee

Op de bucketlist*

Voor ons is de Camiño dos Faros een absolute aanrader al zullen we nog even tot voorjaar 2022 moeten wachten tot we weer in Galicia zijn om de rest van de route te lopen. Daarnaast is er in het bijzondere en vooral ook vriendelijke Galicia nog veel meer te zien, te proeven en te wandelen. Daarover later meer.

Onderstaand de playlist van onze opnames tijdens de etappes, begin april 2022, om een indruk te krijgen van de route 

De route van de 8e etappe in vogelvlucht (✈️)