Spanje, Galicië, Santiago de Compostela, Finisterre, Muxía,

Camino de Finisterre y Muxía

Pelgrimstocht naar de legendarische kust van Galicië

Deze unieke en historische route leidt niet naar Santiago de Compostela, maar begint er. Veel pelgrims kiezen ervoor om na een gelopen Camino naar Santiago de Compostela nog een aantal etappes te lopen naar ‘het einde van de wereld’ (finis-terrae).

De Camino de Finisterre verbindt de hoofdstad van Galicië met met Finisterre en Muxía, beide gelegen aan de legendarische Costa da Morte.

Met dit programma maak je tijdens de wandeling kennis met de fascinerende volkscultuur van Galicië en loop je van Santiago in 5 etappes naar Finisterre en als je wilt, aansluitend in 2 etappes naar Muxía dat minstens even legendarisch is.  

Een bijzondere wandeltocht zonder je te hoeven bekommeren om de details. Voor extra gemak bieden we ook bagagevervoer tussen de hotels.

De zon in de zee

Al ruim voordat de Camino de Santiago in de 9e eeuw als een christelijke pelgrimsroute werd vastgesteld, reisden mensen al naar Finisterre.

Sinds de oudheid voelden reizigers die naar deze westelijke hoek van Europa kwamen de drang om de zon te volgen. Ze waren geïntrigeerd door het idee om het einde van het land op te zoeken, waar ze de zon in de oneindigheid van de oceaan konden zien ondergaan.

En ook nu nog is het een door velen gekoesterd moment om in de avond bij de vuurtoren op de rotsen van de kaap te zitten en de zon onder te zien gaan.

zonsondergang finisterre

Legendes uit de oudheid

Ook de legendes van de bijzondere rotsen van Muxía zijn van ver voor de latere uitbreidingen uit de christelijke tijd. Iets wat beide bestemmingen zeer de moeite waard maakt om te bezoeken.

De rijke historie en mix van symbolische en religieuze betekenissen maakt het een tocht vol magische plekken, legendes van verloren dorpen en esoterische rituelen. 

Geschat wordt dat rond de 10% van de pelgrims die in Compostela aankomen hun reis voortzetten naar Finisterre (Fisterra in het Galicisch). En velen van hen maken gebruik van de gelegenheid om ook naar Muxía te gaan. De verbindingsetappes zijn gemarkeerd in beide richtingen, Fisterra-Muxía of Muxía-Fisterra, met wegwijzers en dubbele pijlen. 

Er zijn ook pelgrims die na een bezoek aan beide eindbestemmingen van deze Camino weer terug wandelen naar Santiago en er zo een circulaire route van maken.

Pedra de los Cadris, Muxía

FAQ

Vluchten

Rechtstreeks vliegen vanaf Santiago is in 2023 in veel gevallen goed mogelijk. Vanaf Muxía kost het ongeveer 2u 50 min om met de bus op het vliegveld te komen. In 1u 30 min ben je in Santiago terug. Een taxi zal over beide ritten ruim een uur doen.

Openbaar Vervoer

Na aankomst reis je veelal terug vanaf Muxía of Finisterre met openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document met informatie, dat we zoveel mogelijk actueel houden. We raden je aan op via de websites van de verschillende vervoerders na te gaan of de informatie juist is en als je goed zicht hebt op je vertrek alvast online kaartjes te kopen. Als je een vlucht moet halen, geeft het zekerheid om vooraf kaartjes te hebben, plaatsen zijn vaak genummerd.

Accommodaties

De accommodaties zijn hotels of landelijk gelegen herbergen en bijna altijd langs de route. Soms, waar het niet anders kan vlakbij de route. De accommodaties zijn comfortabel hebben eigen sanitair en zijn alle geïnspecteerd door ons of onze partner voor de Camino Finisterre.

Informatie over Galicië

Informatie over Galicie in het Nederlands van het Galicische Bureau voor Toerisme.