Wandelen in Spanje šŸ‡ŖšŸ‡ø en Portugal šŸ‡µšŸ‡¹

REISERVARINGEN

Wij hebben de reis als zeer positief ervaren

Goedemorgen Richina,

Wij hebben de reis als zeer positief ervaren.

Het hotel Lux in Santiago ligt centraal. De envelop met schelp en pelgrimspad lag klaar, heel fijn!Ā 

Casa o Folgo is een aanrader. Ligt niet aan de route maar de eigenaar haalt je keurig op en brengt je de andere dag weer naar het beginpunt. Fijne kamer, keurig diner en ontbijt.

Casa Loncho in Olveiroa is wat gedateerd. De wandeling van die dag, 14 km is eigenlijk te kort maar dat kan misschien niet anders.

Hotel Insua in Cee is een toppertje.

Het hotel in Finisterre konden we niet goed vinden. ’s Nachts flinke lekkage in de badkamer waardoor ik iemand heb moeten bellen om 02.15. Gebroken nacht en ook gek om te realiseren dat er in de nacht niemand van het personeel aanwezig is.

Muxia is een must!!! Geweldige kust, minder toeristisch dan Finesterre.

Fijn dat jullie deze verlenging aanbieden.

De routebeschrijving is over het algemeen duidelijk genoeg.

Nogmaals dank! Wij hopen nog een keer bij jullie te kunnen boeken,

Vriendelijke groet,

Helma en Hennie

Een erg leuke wandelvakantie

Beste Richina,

Wij hebben een erg leuke wandelvakantie gehad. Het was wel bijzonder warm (35/36 graden) en de nationale parken in CataloniĆ« gingen dicht, waardoor wij helaas niet naar Refugi Monte Caro konden en dus ook niet de beoogde routes konden lopen – na wandeldag 3.

In overleg met Alberto en Joƫll van Refugi El Boixar hebben we alternatieve routes gelopen. Desondanks hebben wij ervan genoten!!

Contact met Alberto verliep goed en heeft ons keurig weggebracht en opgehaald.

Wij hebben het erg naar ons zin gehad en de afwisseling van de accommodaties was ook prima.

Ik vond het wel leuk om even aan je terug te koppelen.

Groetjes, Antoinette

Een ronduit geweldige ervaring

Drie jaar geleden hadden mijn moeder (59 jaar jong) en ik (student en 23 jaar oud) besloten onze standaard vakantie te verruilen met een camino. Dit hebben we sindsdien ieder jaar vol weten te houden, mede omdat mijn moeder iedere keer haar best doet om iets te vinden om de vakantie van het jaar daarvoor te overtreffen. Dus ook dit jaar weer, en ze is hierbij ditmaal ontzettend geholpen door Richina van Luz Verde.
Ā 
We hebben in 8 dagen de CamiƱo Dos Faros gewandeld, een ronduit geweldige ervaring en adembenemende camino, daarnaast zijn we nog 3 dagen in Santiago en Finisterre verbleven. De etappes waren overzichtelijk, hier en daar met veel zorg een stukje ingekort door de organisatie zodat het behapbaar bleef en toch uitdagend, waardoor we eigenlijk alleen maar prachtige stukken hebben gelopen. De meeste paden zijn duidelijk aangegeven, en voor de zekerheid had ik alle kaarten gedownload op komoot (erg accurate en prettige GPS app).Ā  De hotels waren heel verschillend, maar allemaal wel keurig netjes en wederom met zorg uitgezocht. Het veruit leukste hotel waar we geweest zijn stond in Lires (LiresCa), waar we geweldig ontvangen werden en ook nog eens een heerlijk restaurant bij zat. Tevens zit boven het strand van Lires een terras met een betoverend uitzicht, zeker een aanrader om daar na een lange wandel dag een wel verdiend glas AlbariƱo te drinken. Over mooie terrassen gesproken, in CamariƱas zit Restaurante Playa De CamariƱas met goed eten en prachtig uitzicht over de baai.
Ā 
We hadden hierbij ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de bagage te laten vervoeren tussen de hotels, wat iedere keer feilloos ging. Ondanks ik jong en fit ben, zou ik zeker adviseren de wandeling niet met een te grote rugzak te doen, aangezien het overgrote deel van de wandeling pal langs gevaarlijke kliffen loopt, waarbij een fijne balans toch vrij essentieel is. Zelf heb ik het zonder stokken gewandeld, maar ik zou ook zeker aanraden om die mee te nemen, kan geen kwaad. Het is goed om rekening te houden met het feit dat je overdag bijna geen dorpjes of plekken tegen komt waar je proviand kan bijvullen, en wij gingen vaak weg voordat de winkels open gingen, dus hebben we geregeld de avond van te voren een paar empanadas en flessen water gekocht.
Ā 
Enfin, het was een geweldige vakantie en een super organisatie, een echte aanrader voor de avonturier die houd van comfort, ruige natuur, en als het even kan, lekker eten.
Ā 
Jan en Brigitte

Alles liep supersoepel

Beste Richina en RobertJan,

Gisteren was onze laatste dag en we zijn nu onderweg naar Vigo. Daar gaan we 2 dagen zeilen en dan nog meerdere dagen in Porto.

Het leek ons leuk om onze ervaring kort te delen. Het geheel was super georganiseerd en alles liep supersoepel.

Jullie wandelgids is heel erg duidelijk, wellicht is nog een goede aanvulling het vermelden dat je iedere dag zo’n (minimaal) 9 uur onderweg bent. Dat staat ook op de officiĆ«le website en geeft veel duidelijkheid vinden wij. Wij hebben de wandeling als volgt gedaan:

  • Dag 1 etappe 1 met lunch in het restaurant Casa da Vasca (die vonden we slecht)
  • Dag 2 etappe 2
  • Dag 3 etappe 3 en de lus naar binnenland overgeslagen
  • Dag 4 etappe 4
  • Dag 5 een rustdag
  • Dag 6 etappe 5 (vanaf Santa MariƱa)
  • Dag 7 etappe 8 (omdat er veel regen was voorspeld voor dag 8)
  • Dag 8 hele dag regen, niet gewandeld

Wij hebben alles in korte broek gelopen, dat ging prima. Ondanks bramen en wat distels. Eigenlijk hadden we alleen etappe 8 wellicht met lange broek willen lopen.

Behalve bij etappe 1 hadden we alle dagen lunch meegenomen en dat was ook echt wel nodig omdat er geen restaurants waren. Alle logies waren erg goed. We begrijpen nu dat jullie de overnachting in Ponteceso niet aanraden, kwaliteit ligt onder nivo vs de andere locaties.

We vonden het jammer dat je nergens vroeg kan ontbijten om zo vroeger aan een (lange) dag te kunnen beginnen.

Super veel dank voor jullie advies en toporganisatie!

Gabry, Roland, Yara, Tobas

Een onvergetelijke en zorgeloze ervaring!

Hi Richina,

Ons wandelavontuur op de Portugese Camino naar Santiago vanuit Valenca was werkelijk een onvergetelijke ervaring! De reis was perfect georganiseerd. Vanaf het eerste contact tot het einde van de reis was alles tot in de puntjes verzorgd, waardoor we volop van ons avontuur konden genieten.

De hotels waar we verbleven waren eenvoudig, maar comfortabel en schoon. Na een lange dag wandelen, was het altijd fijn om een rustgevende plek te hebben om uit te rusten en op te frissen voor de volgende etappe.

De route was afwisselend. We liepen door prachtige bosgebieden, over smalle weggetjes door kleine dorpjes en soms ook wel stukjes langs drukke wegen. Alles stond heel erg goed aangegeven. Als je na 200 meter geen bordje had gezien, dan wist je dat je niet goed zat.

We hadden ook het pelgrimsdiner erbij geboekt. We waren aangenaam verrast door de uitgebreide en smaakvolle driegangenmenu’s die werden geserveerd. Het was veel meer dan we hadden verwacht.

Een van de grootste luxe tijdens onze reis was het transport van onze tas van hotel naar hotel. Hierdoor konden wij zorgeloos genieten van de wandeling, en dit maakte onze tocht erg aangenaam en minder zwaar.

Richinaā€™s betrokkenheid and behulpzaamheid hebben we erg gewaardeerd. Ze voorzag ons van waardevolle tips en informatie, waardoor we goed voorbereid op pad gingen. Haar enthousiasme en inzet om ons een mooie ervaring te bezorgen waren voelbaar in elk bericht dat we ontvingen.

De lokale briefing in het eerste hotel voorafgaand aan onze eerste wandeldag was erg handig. We kregen alle nodige informatie en voelden ons goed voorbereid om aan ons avontuur te beginnen.

Al met al was onze reis op de Portugese Camino naar Santiago een een super mooie ervaring. We zijn zo enthousiast geworden dat dit zeker niet onze laatste Camino is geweest. 

Buen Camino!

Carole en Pieter

Mooie afwisseling van natuur en stadjes.

Ha Richina,

We hebben genoten van de wandeltocht. Mooie afwisseling van natuur en stadjes. We kenden allebei dit deel van Spanje niet, maar het was een prachtige ervaring. En de app met alle achtergrondinformatie, gps-tracks en routebeschrijvingen was superhandig en duidelijk.
Ā 
Hartelijke groet,
Maaike en Marjo

Fantastische vijfdaagse trektocht

El CinquĆØ llac, 19-24 juni 2023

Elke dag 8-10 uur lopen/onderweg, niemand tegengekomen, omringd door bloemen, geuren, vlinders, bijen, (roof)vogels, prachtige vergezichten. Erg pittig qua pad (veel stenen en rotsen, flink stijgen en dalen) ook voor ons als ervaren wandelaars (62 en 70), maar dat geeft ook de voldoening in combinatie met de omgeving. Wandelervaring in de bergen is echt wel nodig.

Prima onderkomens met hartelijke ontvangst, fijn diner, dito ontbijt en heerlijk lunchpakket. Elke ochtend gingen we weer fris en fruitig op pad.

We kijken met veel voldoening terug op een prachtige week!

Kris en Rein

De reis is erg goed bevallen

Beste Richina en Robert,

De reis is erg goed bevallen, we hebben het zeer naar onze zin gehad. Het voelt als helemaal ontzorgd zijn. Beschrijvingen over het algemeen uitstekend.  De CdF vraagt een goede conditie, zelfs met extra geplande rustdagen best inspannend. Dit hoorden wij ook op de route van andere lopers. Op geen enkele manier te vergelijken met een ā€˜gewoneā€™ Camino hoorden wij vaak. Meer een trail dan een wandelwegā€¦ (Voor ons juist fijnā€¦).

De dagafstanden waren goed te doen om vakantiegevoel te hebben en volop van de omgeving te kunnen genieten.

Heel veel dank voor het organiseren van deze mooie reis!

Femy en Henjo

Alles was geweldig geregeld

We hebben een geweldige vakantie achter de rug, de wandelingen waren geweldig.
Alles was geweldig geregeld , hotels, bagage, eten enz, enz.

We hebben genoten van de wandelingen, de hotels, de steden ( dorpjes) die we aandeden en van het mooie weer ( geen regen gehad )

Alles is prima verlopen en ook het boekje met de beschrijving heeft zijn dienst gedaan ( al is t op sommige onderdelen achterhaaldā€¦..)

Kortom geweldige goed geregelde vakantie gehad.

Dank,
Henk en Maria

Een heel goede, fijne wandelvakantie

Wij hebben een heel goede, fijne wandelvakantie gehad in Portugal/Spanje. Het weer was prachtig, de wandelingen mooi en gevarieerd; langs de schitterende kust, door mooie bossen, langs beekjes en rivieren en door authentieke dorpen. Vaak kerkjes en kapellen op de route, nu en dan gezang, wat tot mooie momenten leidde.

De route stond goed aangegeven, soms beter dan de routebeschrijving deed vermoeden. In grote steden als Vigo en Santiago was het soms wel even zoeken, maar dankzij de gps vonden we onze weg.

De hotels waren zonder uitzondering goed te noemen, ruime, lichte kamers en een goed ontbijt. Ook in de hotelkeuze was veel variatie, wat we als prettig hebben ervaren.

Met vriendelijke groeten,
Siepie en Marlous

Dit is de laatste reiservaring