Wandelen in Spanje 🇪🇸 en Portugal 🇵🇹

Spanje, Catalunya, Aragón, Valencia, Natuurpark Els Ports, Taragona, Teruel, Matarraña

Verrassende rondwandeling door Els Ports

Wandelen over eeuwenoude handelsroutes

Op 30 km van de kust tussen Barcelona en Valencia, vlak achter de Ebro Delta, ligt het indrukwekkende natuurpark Els Ports. Een ruig kalkmassief dat vanaf het vlakke land bijna recht omhoog lijkt te gaan.

In zes verrassende etappes trek je rond in een bijzonder en ongerept stuk natuur met een rijke historie, mooie vergezichten, bossen, rivieren, watervallen en diepe kloven. Voor het vervoer van je bagage wordt gezorgd. Omdat dit gebied nog vrij onbekend is, geniet je er in alle rust van de natuur en de lokale gastvrijheid.

Coll de Pallers

Els Ports de Beceite

De tocht wordt neemt je mee over eeuwenoude handelsroutes en de natuurlijke toegangspoorten van het gebergte, die de historische stadjes zoals Beceite en Arnes en het achterliggende land ontsluiten (Els Ports).

Je logeert in kleinschalige hotels in oude middeleeuwse stadjes, verrassende herbergen in de bergen en geniet van de rust in een klein voormalig klooster.

De natuur is er prachtig met de typische flora van een berglandschap. Uitgestrekte bossen met wilde dennen, prachtige valleien met steeneiken en beuken en hoogvlaktes met hoge grassen.

Het is een van de belangrijkste Spaanse steenbokreservaten. Andere opvallende dieren in het park zijn de gier, de steenarend, de Iberische lynx, de blauwe rotslijster en de adder.

Uitzicht tijdens Peñarroya de Tastavins - El Boixar

Prachtige omgeving

Sommige bergen hebben door de kalksteenerosie zeer bijzondere vormen gekregen en een aantal van de kloven zijn zeer smal en hoog. In de rivier de Matarraña en de Río Ulldemó vlakbij Beceite zijn natuurlijke poelen waar je heerlijk in kan zwemmen en afkoelen na een dag wandelen.

Een reis door drie koninkrijken

Het gebied van Els Ports ligt in drie voormalige koninkrijken, inmiddels de drie autonome regio’s Catalonië, Aragón en Valencia. In het zuiden van het gebergte ligt het drielandenpunt op de Tossal dels tres Reis (1.350 meter). 

Rust & natuur

Wandel in alle rust en geniet van het ruige gebergte, de flora en fauna met gieren, steenarenden en steenbokken

Eigen tempo

Kies voor je eigen tempo en afstanden door de route in overleg met de lokale experts in te korten

Spaanse Gastvrijheid

Geniet van het verblijf in kleinschalige hotels en herbergen in de drie regio's Valencia, Catalonië en Aragón

Accommodaties

Je logeert in leuke kleinschalige hotels en herbergen waarbij de kamers eigen sanitair hebben. Zowel het diner als het ontbijt zijn inbegrepen. In overleg en tegen een kleine vergoeding kan een lunchpakket voor je worden gemaakt.

De eigenaren van de accommodaties zijn erg gastvrij en kennen het gebied en de routes goed. Ze vinden het leuk om er meer over te vertellen. Daarnaast zijn ze ook trots op hun culturele erfgoed en weten veel van de geschiedenis van de streek, de natuur, de stadjes en hun soms monumentale gebouwen.

Als je dat wilt helpen ze je graag met het aanpassen van een route.

INBEGREPEN

EXCLUSIEF

EXTRA TE BOEKEN

OVERIG

VAN DAG TOT DAG

Dag 1

Aankomst en welkom in Beceite

Aankomst in Beceite bij Hotel La Fábrica de Solfa. Ontvangst en uitleg over de wandeltocht en uitreiking van de documentatie door de hoteleigenaar, lokaal expert en contactpersoon (geboren en getogen in Els Ports).

Beceite is een historisch bergdorp met een strategische ligging aan de rivier de Matarraña, omringd door het ruige massief van het natuurreservaat Els Ports.

Al in de tweede helft van de 12e eeuw werd Abu-Zeit door de Christelijke orde van de Tempeliers veroverd op de Moren. Inmiddels is het een historisch monument, behorend tot het Spaanse culturele erfgoed. Het ligt op een hoogte van 580 meter en heeft 600 inwoners. Aan de rivier ligt het hotel, een voormalige papierfabriek.

Hotel la Fábrica de Solfa was ooit een fabriek waar fijn briefpapier werd gemaakt met het schone water van de Matarraña. Het fabrieksgebouw is door twee gastvrije broers prachtig gerestaureerd tot een modern hotel met alle comfort.

Als het een mooie dag is en je hebt de tijd, kan je heerlijk zwemmen in de heldere diepe poelen van de Matarraña bij het dorp.

Dag 2

Etappe 1. Beceite - El Parrizal

Transfer naar de start van de eerste route. Een wandeling door de kloof van de Matarraña met als einddoel El Parrizal. Een diep uitgesleten kloof van 200 meter lang, 60 meter hoog en slechts 2 meter breed. Na het eindpunt gaat de route na 5 kilometer over bergpaden via Masia de Sant Miquel weer terug naar Beceite.

Op het massief is een overvloed aan grotten, kolken en kloven. Tijdens de wandeling naar El Parrizal krijg je een duidelijk beeld van de spectaculaire formaties die de erosie van de Matarraña-rivier heeft achtergelaten.

Dag 3

Etappe 2. Beceite - Peñarroya de Tastavins

Start vanuit het hotel in zuidwestelijke richting over de met heide begroeide bergen naar het stuwmeer Embalse de Pena.

Na een afdaling tot op het niveau van het meer loop je om het meer heen en klim je na de stuwdam een bergrug op met als hoogste punt de Picosa.

Je vervolgt de route over de bergrug en daalt aan het einde af naar de eeuwenoude Ermita Virgen de la Fuente (anno 1658) waarbij zich ook de Hospedería bevindt. Twee kilometer verderop en hoger zie je Peñarroya de Tastavins liggen. 

Dag 4

Etappe 3. Peñarroya de Tastavins - El Boixar

Na een rustige nacht in het klooster start je vanaf Peñarroya in de richting van de imposante rode kalkrotsen, de Roques del Masmut.

De rode rotsen, waar Peñarroya de Tastavins haar naam aan te danken heeft en die oranje oplichten in de ochtendzon. Je volgt het pad richting La Creu del Llop. Een pad met de officiële classificatie van Vía Pecuaria (Pad voor Vee). Na langs het kruis en het gedicht te zijn gelopen, klim je langzaam omhoog richting een tafelberg. Over deze berg loopt de grens van Aragón en Valencia. En als je achteromkijkt, heb je een prachtig uitzicht over Aragón en de Comarca Matarraña.

Je daalt weer af en nadert het piepkleine Valenciaanse dorpje CoratxĂ . Je loopt door het dorpje heen en met wat geluk is er een klein hotelletje open. Aan het eind van het dorp daal je af en steekt het dal over. Het pad door een dicht dennenbos gaat over in een pad met hoge droogstenen muren. Na een klein stukje over de bergweg kom je aan in El Boixar.

Dag 5

Etappe 4. El Boixar / Pinar Pla - Caro

In de ochtend een transfer naar het begin van de route. Een wandeling over de Sierra del Caro met spectaculaire uitzichten op de Ebro Delta en de Middellandse zee. Op een heldere dag zie je zelfs de Balearen en de Pyreneeën liggen.

Vandaag loop je in Catalonië. Vanaf Pinar Pla loop je door de bossen langs de Refugi Font Ferrera naar de rand van het massief. Vanaf de kleine Refugi Mas del Frare kan je steeds meer genieten van het prachtige vrije uitzicht over het dal, de Ebro Delta en de zee. Je daalt vervolgens ruim 3 kilometer lang af om uit te komen bij een grote historische grot, de Cova del Vidre, die al sinds de prehistorie door mensen en dieren worden gebruikt als woon- of schuilplaats.

Daarna gaat de route door over de Sierra del Caro, laat je het dal bij de Coll de Pallers achter je liggen en loop je in de schaduw van de 1.441 meter hoge berg Caro naar het gezellige Hostal Restaurant op 1.100 meter hoogte.

Dag 6

Etappe 5. Caro - Arnes

Josep brengt je naar het startpunt van vandaag. Vanaf Llinars loop je in noordwestelijke richting. De route is voornamelijk een lange afdaling naar het middeleeuwse stadje Arnes via een hoogvlakte, bossen met monumentale bomen en diep uitgesneden valleien van de rivieren die uit het massief ontspringen. 

Vanaf Llinars loop je naar de Pla de la Foia, een hoogvlakte op 1.100 meter. Vandaar volg je de Pista de Terranyes over de vlakte in de richting van Lo Grevolar. Een begroeide steile bergwand met prachtig uitzicht, met een eveneens steile afdaling langs de monumentale dennen, Pimpoll en Ramut.

Eenmaal beneden bij het waterbassin aangekomen, volg je het pad van de Coll de Montfort en bij de Punta del SafrĂ  houd je links aan richting de RĂ­u dels Estrets, die je daarna tot aan Arnes blijft volgen. De Estrets d’Arnes is misschien wel Ă©Ă©n van de meest unieke locaties van dit massief.

Dag 7

Etappe 6. Arnes - Beceite

Na het ontbijt in het Catalaanse Arnes word je afgezet in de vallei Les Valls. Prachtig licht in de bergen aan het begin van de morgen, met de lage zon. Het belangrijkste onderdeel van deze wandeling is de beklimming van de Peñagalera. Vanaf de top heb je een prachtig weids uitzicht over de omgeving. 

In Estrets de Les Valls volg je de rivier een stuk stroomopwaarts waarbij je om de bijzondere Coll de Xertó loopt. Langzamerhand begin je aan de klim richting de Peñagalera vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het massief en de vlakte van Matarraña in Aragón.

Na een lange afdaling van de Peñagalera kom je bij de Riu Ulldemó. Als je de tijd hebt en het weer is goed, dan is een duik in één van de natuurlijke poelen een absolute aanrader. Het is vanaf daar nog ongeveer drie kwartier lopen naar het middeleeuwse Beceite.

Dag 8

Vertrek

Na je laatste rustige avond in Beceite vertrek je na het ontbijt. Geniet nog even van het uitzicht op de eeuwenoude brug over de Matarraña en het stadje. 

Laat je afzettten bij de trein of bus naar een van de vliegvelden. Of ga met een huurauto naar Ă©Ă©n van de drie dichtstbijzijnde vliegvelden Reus, Barcelona of Valencia.

Pad voor Vee

REISAANVRAAG

Je reisaanvraag is vrijblijvend. Vanwege de kleinschaligheid van de accommodaties checken we eerst de beschikbaarheid. Je ontvangt binnen 2 werkdagen een reisvoorstel.

Medereiziger (bij meer dan twee personen kan dit ook bij de opmerkingen)
El Parrizal

VIDEO

FAQ

Vanuit Nederland kan je vliegen met de trein reizen naar Barcelona of Reus (Tarragona). Van hieruit reis je verder met de bus naar Valderrobres. Daar wordt je opgehaald en naar je eerste hotel gebracht. Je kunt natuurlijk ook een auto huren op het vliegveld.

We raden je aan om te boeken wanneer je zeker weet wanneer je wilt gaan. Hoewel het meestal rustig is in dit gebied zijn hotels en accommodaties kleinschalig en als gevolg relatief snel volgeboekt.

De route is opgezet voor ervaren wandelaars maar bevat eigenlijk geen technische moeilijkheden. Wel zijn het behoorlijke afstanden en hoogteverschillen, dus een goede wandelconditie is aan te raden. In overleg kunnen routes ingekort worden.

Je koffer of tas laat je in het hotel achter. Terwijl je geniet van je wandeling wordt je bagage naar de  volgende accommodatie op de route gebracht.

Estels del sud