Het beklimmen van de Mulhacén

Een buitenkans als je in de Alpujarras bent

Als je een enthousiaste wandelaar bent en je hebt een goede conditie dan mag je de beklimming van de Mulhacén met een indrukwekkende hoogte van 3.479 meter eigenlijk niet missen. De top van deze berg in de Sierra Nevada is namelijk ook het hoogste punt van het hele Iberische schiereiland. En zolang het goed weer is en er geen sneeuw ligt, is het een spectaculaire wandeling zonder technische moeilijkheden.

Hoya de Tres Términos
Hoya de Tres Términos
Hoya de la Sartén
Hoya de la Sartén

Meerdere wandelroutes naar boven

Naast de routes aan de noordkant voor alpinisten die graag armen en benen tegelijk gebruiken, zijn er meerdere routes naar de top die in één dag te lopen zijn.

Zo kan je starten in Trevélez en dan naar boven lopen via de vlakte van de Siete Lagunas. Een steile route van ruim 10 km die op 1.530 meter hoogte begint. Op dezelfde wijze kan je ook vanaf Capileira (1.412 meter) via de Refugio Poqueira of Alto del Chorillo naar boven. Beide zijn vrij lange steile routes waarbij je 2.000 meter omhoog moet. Je kan natuurlijk ook vanaf de Refugio Poqueira (2.485 meter) starten als je daar de dag ervoor naartoe bent gelopen.

Berggeiten
Berggeiten
Pico Veleta
Pico Veleta

Een goede optie

Als je minimaal 7 uur de tijd hebt is de route vanaf de Área recreativa Hoya del Portillo een aanrader. Vanuit Capileira gaat er een onverharde weg naar de parkeerplaats in het bos op 2.150 meter hoogte. Tot daar kan je met een auto of taxi komen.

Vandaar ga je te voet verder via een bospad tot aan de boomgrens. Eenmaal uit het bos kom je op een brede onverharde weg die is afgesloten voor auto’s *. Deze weg heeft een prachtig uitzicht op het hooggebergtelandschap en loopt door tot de Alto del Chorrillo op 2.727 meter. Je komt er regelmatig berggeiten tegen.

Vanaf hier wordt het pad smaller en steiler en het klimmen wordt zwaarder. De eerste top die je tegenkomt is de Mulhacén II op 3.362 meter hoogte. Het lijkt er even op dat je bent, maar dan is het nog één kilometer en 120 meter verder omhoog naar de echte top van de Mulhacén.

Als beloning een prachtig uitzicht rondom met onder andere de markante Pico Veleta die heel goed zichtbaar is vanuit de stad Granada. En als het helder is de stad Granada en de Middellandse zee.

Top Mulhacén
Top Mulhacén
Mulhacén Topvogel
Topvogel

Zoals gezegd is het bij goede weersomstandigheden technisch geen moeilijke klim. Dus grijp de kans als je in de Sierra Nevada bent, een goede conditie hebt en van een uitdaging houdt. Prachtige uitzichten gegarandeerd! 

Wij liepen de route van 26 km op 2 november 2022 in een totale tijd van 6:40 uur waarvan 35 min pauze bij perfecte weersomstandigheden, zonder sneeuw.

* Vanuit Capileira gaan ook regelmatig excursies met een 4×4 omhoog naar de Mulhacén. De 4×4’s mogen met vergunning doorrijden tot aan Alto de Chorrillo. Vandaar is het nog 5 kilometer en 1.000 meter omhoog naar de top.

Mulhacén-Granada-Alhambra
Mulhacén-Granada-Alhambra
Granada vanaf de Mulhacén
Granada vanaf de Mulhacén

Tips: Check voordat je vertrekt het weer; de omstandigheden in de bergen kunnen snel wijzigen. Pas je kleding aan op de weerssituatie.

Neem altijd een waterdicht laagje en voldoende isolerende lagen mee (NKBV). Op 3.400 meter is de temperatuur een stuk lager dan vanwaar je vertrekt. Gemiddeld 1 graad per 100 meter.

Probeer je tijdens de tocht zo te kleden dat je het net fris hebt en niet transpireert. Het klimmen kost energie, neem ruim voldoende voedsel en water mee.

Ga er bij het meenemen van kleding en voedsel voor extra zekerheid vanuit dat je door een blessure ergens vast kan komen te zitten of dat je iemand zou kunnen helpen.

Verken de route vooraf op de kaart en neem telefoon, navigatie en voldoende batterijcapaciteit mee.