Wandelen in Spanje 🇪🇸 en Portugal 🇵🇹

Spanje, Catalunya, Pyreneeën, Pallars, La Pobla de Segur

Magische trektocht in de Pyreneeën

Een duurzame route over herderspaden

Een magische en duurzame trektocht in vijf afwisselende etappes vol natuur en cultuur die je honderd kilometer lang meeneemt door één van meest onbekende en tegelijkertijd meest verrassende gebieden van de Pre-Pyreneeën.

De rondwandeling, genaamd El Cinquè Llac (het vijfde meer), begint en eindigt in La Pobla de Segur, Catalonië. Op zo’n 200 km van Barcelona volg je een route over eeuwenoude post- en herderspaden door de uitlopers van de Pyreneeën. Je loopt over de bergen en door de valleien van Pallars Sobirà, Pallars Jussà en Alta Ribagorça tussen de 500 en 1.500 meter hoogte.

Als je de route in het voorjaar wandelt zal je regelmatig de besneeuwde bergtoppen zien van het nationale park Aigüestortes y Estany de Sant Maurici in de hoge Pyreneeën.

Zes gastvrije herbergen

El Cinquè Llac is bedacht door de gastvrije eigenaren van een zestal herbergen uit het gebied. De initiatiefnemers runnen het project samen met oog voor duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor de lokale natuur en het behoud van hun culturele erfgoed. Een deel van de opbrengsten investeren ze weer terug in de streek, zoals het onderhoud aan de eeuwenoude paden en de reconstructie van de vele stenen muren.

Rust & natuur

Wandel in de afwisselende natuur over de rustige uitlopers van de Spaanse Pyreneeën

Cultuur & Historie

Ontdek verlaten ruïnes, rustige dorpjes en droom weg bij de legendes en verhalen

Culinaire tradities

Geniet van de duurzame Catalaanse keuken gebaseerd op eeuwenoude tradities

La Pobla de Segur locatie

Bewoond sinds de Prehistorie

Tijdens de trektocht zie je dat het gebied al eeuwenlang bewoond is geweest. Van de prehistorie tot op de dag van vandaag. Je komt onderweg van alles tegen: Pittoreske kleine dorpjes op bergtoppen, maar ook hunebedden, Romeinse bruggen, hermitages, kerken, kloosters, en ruïnes van boerderijen en herdershutten. Iedere etappe staat in het teken van een lokale legende waarin oude gebruiken, magie, tradities en cultuur een rol spelen.

Duurzame gastvrijheid

Je slaapt in de Casas Rurales of herbergen van de initiatiefnemers van de trektocht, zoals het verrassende Casa Leonardo van Mireia Font in Senterada. Iedere plek is bijzonder en heeft z’n eigen sfeer en verhaal. Je maakt kennis met de herbergiers en de Catalaanse gastvrijheid. 

’s Avonds geniet je van lokale specialiteiten inclusief wijn uit de regio en voor vertrek in de ochtend een heerlijk ontbijt. Daarbij krijg je iedere dag een duurzaam lunchpakket mee met lokale etenswaren in een knapzak die ook als kleedje dienstdoet. De avondmaaltijden worden onderling op elkaar afgestemd, dus ook hier variatie gegarandeerd!

Ruïnes van Gramenet

Goede wandelconditie

Hoewel de route is opgezet voor ervaren wandelaars bevat deze eigenlijk geen technische moeilijkheden. Vanwege de flinke afstanden en hoogteverschillen is een goede wandelconditie wel aan te raden. Er is ook een lichtere variant te boeken met ongeveer 25% kortere etappes en minder hoogtemeters.

Goed gemarkeerd

Bijna tweederde van de afstand wandel je over hooggelegen bergpaden waarover vroeger herders met hun kuddes trokken. Een aantal van deze oude verbindingspaden tussen bergdorpen zijn speciaal voor deze trektocht uitgezocht, gemarkeerd en opnieuw begaanbaar gemaakt.
Uitzicht op El Cinque Llac

Valleien met een eigen karakter

De tocht gaat over de bergen en door verschillende valleien waaronder de Pla de Corts, de Vall Fosca en Vall de Manyanet met elk hun eigen bijzondere karakter. Tijdens de laatste etappe loop je langs het kleine bergmeer Montcortès, ook wel net als de tocht, het vijfde meer genoemd: El Cinquè Llac.

Een bijzonder aandenken

Als je alle etappes hebt volbracht krijg je aan het einde van de route een leuke herinnering. Een aandenken aan alle herbergen waar je te gast bent geweest en de tocht die je hebt gemaakt.

Cultureel erfgoed

Leer het culturele erfgoed kennen en verblijf in kleinschalige herbergen

Eigen tempo

Kies voor je eigen tempo en afstanden door de route in overleg te korten

Travel light

Loop met een kleine dagrugzak. Je bagage wordt vervoerd

Accommodaties

De samenwerkende herbergiers zijn zeer gastvrij. Ze vertellen graag over het gebied, hun cultuur en de route. En de herbergen zijn in de meeste gevallen smaakvol gerestaureerde, soms eeuwenoude gebouwen met een rijke geschiedenis.

Duurzaamheid en het minimaliseren van de impact op de natuur is voor hen erg belangrijk, omdat ze het gebied graag goed willen achterlaten voor volgende generaties.

De maaltijden worden dan ook met lokale producten gemaakt en de lunch krijg je mee in een box die steeds weer opnieuw wordt gevuld. En zelfs over het kleedje wat je meekrijgt is nagedacht. Zo kan je je eten onderweg steeds weer eenvoudig inpakken zonder per ongeluk iets achter te laten.

INBEGREPEN

EXCLUSIEF

EXTRA TE BOEKEN

OVERIG

VAN DAG TOT DAG

Dag 1

Aankomst en welkom in La Pobla de Segur

Ontvangst en welkom in La Pobla de Segur. Uitgebreide uitleg van de trektocht in het hotel.

Kom je met de trein vanaf Lérida (Lleida), dan wordt je opgehaald van het station.

De Tren dels Llacs rijdt vanuit Lleida naar La Pobla de Segur via de meren en kloven van het Mont Rebei gebergte. Een belevenis op zich en een mooie start van de reis. Het ticket voor de trein is inclusief.

Dag 2

Etappe 1. La Pobla de Segur - Peramea

La Gegante Adormida (de slapende reuzin)

Startend vanuit La Pobla de Segur begint de route met een rustige stijging richting de Col de Montsor (1.170 m). Tijdens het stijgen wordt het uitzicht steeds indrukwekkender. Zowel op de ronde rotsen van de Turó de la Llosa voor je als op het stuwmeer Sant Antoni van de Ríu Noguera Pallaresa in het zuiden. In de verte zie je het Montsec-gebergte, met duidelijk zichtbaar de twee diepe kloven van Terradets (links) en Mont-Rebei (rechts). Zeker een bezoek en wandeling waard bij een andere gelegenheid.

De oude paden zijn hier en daar nog voorzien van een eeuwenoude ‘keien-bestrating’ en geven je als wandelaar het idee dat je bij elke stap terug in de tijd gaat. Ben je eenmaal over de Montsor, dan daal je af naar de rivier in het dal en heb je zicht op de bergrug van de Slapende Reuzin, La Geganta Adormida, en het kleine dorpje Peracalç.

Net voorbij het dorp (let op de drie stieren) steek je de bergrug over en zie je het ommuurde middeleeuwse Peramea al in de verte liggen. De Reuzin zie je, met enige fantasie, pas echt liggen als je terugkijkt naar de bergrug als je bijna in het dorp bent. Neem plaats op het enige terras in het dorp en geniet van de rust om je heen.

Dag 3

Etappe 2. Peramea - Beranui

Het heksenfeest van de Serraspina

Na een welverdiende nachtrust in het dorpje Peramea gaat de route weer verder vanaf de centraal gelegen monumentale iep en pomp. Het eerste deel van deze etappe is eigenlijk één lange klim, waarbij je onder andere het mooi gerenoveerde dorpje Sellui zult passeren, op weg naar boven.

Het hoogste punt van de etappe ligt net iets boven de 1.500 meter, waarbij je de rug van de Serraspina (of Serra Espina) oversteekt. Deze bergrug is volgens de overleveringen doordrenkt van zwarte magie. Een goede reden om vooral niet te overnachten op de berg zelf, maar de afdaling in te zetten naar de groene Vall Fosca (de donkere vallei) richting het dorpje Beranui.

Onderweg naar beneden kom je de ruïnes tegen van het middeleeuwse Gramenet. De laatste inwoonster vertrok er in 1966. De legende over de jaarlijks terugkerende hagel die het dorpje teisterde, staat beschreven in het uitgebreide routeboek dat je ontvangt. Maar ook de herbergier in Beranui kan je hier zeker meer over vertellen.

Dag 4

Etappe 3. Beranui - Les Esglésies

Pont del Diablo (de duivelsbrug)

Via een oud pad daal je af van Beranui naar de Plana de Mont-Ros. Vanaf Mont-Ros klim je langs een oude mijn weer de hoogte in naar het dorpje Castell-Estaó. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de Fosca vallei. De route blijft nu langere tijd redelijk op hoogte met hier en daar korte afdalingen en beklimmingen.

De eikenbossen waar je op een gegeven moment doorheen loopt zijn tot midden vorige eeuw gebruikt voor de productie van houtskool, die met ezels naar Senterada werd vervoerd. Hierbij moesten de Arrieros (muilezeldrijvers) ook over de gevaarlijke Pont del Diable (de duivelsbrug), toen nog zonder leuningen aan de zijkanten. In vroeger tijden maakten de ezeldrijvers de ezels van elkaar los voordat ze bij de brug aankwamen, zodat ze bij een misstap niet allemaal in de afgrond zouden verdwijnen.De brug over de smalle maar zeer diepe kloof spreekt tot de verbeelding als je bedenkt hoe men deze al in de 11e eeuw heeft kunnen bouwen. Misschien was het toch wel het werk van de duivel. De legende gaat immers dat de brug in één nacht is gebouwd.

Vervolgens klim je weer uit de kloof omhoog naar de ruïnes van La Bastida de Bellera om daarna af te dalen richting Vilella en Xerallo. Hier staat de inmiddels verlaten cementfabriek waarmee alle stuwdammen in de regio zijn gebouwd. In Les Esglésies ben je op het eindpunt van de etappe en word je ontvangen bij Casa Rural La Batlle.

Dag 5

Etappe 4. Les Esglésies - Senterada

La Casa Encantada (het behekste huis)

De etappe van Les Esglésies naar Senterada is de langste van de tocht, met een geschatte duur van 7,5 uur. Dus vroeg vertrekken is de beste optie. Je start met een klim van 400 meter naar Prat d’Hort waarbij je met uitzicht wordt beloond. Na ruim 15 km loop je over de heuvelrug van de Serra de Comillini en kom je bij een dolmen die bekend staat als La Casa Encantada ofwel het behekste huis.

De plek voor de dolmen is goed gekozen want je hebt vandaar een prachtig weids uitzicht. Ook een slimme plek voor een pauze. Want een stevige afdaling door het bos naar het in het dal gelegen Cadolla volgt. Na de rivier beneden in het dal, loop je door naar het kleine gehucht Naens. Om dan de daling in te zetten naar Senterada aan de Ríu Sarroca.

Je logeert deze avond in Casa Leonardo van Mireia Fontde drijvende kracht achter de tocht. Een bijzondere en verrassende accommodatie. Zo was het vroeger ooit de supermarkt van het dorp en tegenwoordig is het net een klein museum. Je kunt nagenieten van deze lange wandeling op het terras in de schaduw aan de rivier.

Dag 6

Etappe 5. Senterada - La Pobla de Segur

Llac Montcortès (het vijfde meer)

Na je ontbijt bij Casa Leonardo klim je bergop over de herderspaden afwisselend door open terrein en bos. Na ongeveer 2 uur kom je bij het op 1.000 meter hoogte gelegen Estany de Montcortès, lokaal ook wel het vijfde meer genoemd. El Cinquè Llac in het Catalaans. Een bijzonder meer want het wordt niet gevoed door rivieren, maar door ondergrondse bronnen. Vervolgens ga je over de inmiddels bekende Slapende Reuzin, op weg naar de ruïnes van Montsor. In het verlaten dorp Montsor kun je kiezen uit 2 opties om de laatste 3 kilometer terug te wandelen naar La Pobla-de-Segur.

Optie één is de route via de Roca Foradada. Een mooie route over de bergrug waarbij je aan beide zijden prachtig uitzicht hebt. Dit stuk is voor ervaren wandelaars omdat er enkele stukken bij zijn die je moet overbruggen met een ladder en/of een ketting. Minder geschikt voor mensen met hoogtevrees of bij regenachtig weer.

De andere optie is zeker zo mooi. Hierbij neem je het oude Montsor-pad, waarover je ook naar boven bent gelopen op de eerste dag. Tijdens deze afdaling hoef je minder op te letten waar je je voeten neerzet en heb je dus meer tijd om te genieten van het uitzicht op het meer van Sant Antoni.

Na het dalen is het goed rusten op het centrale dorpsplein in La Pobla de Segur voordat je de laatste 3 kilometer met 250 meter hoogteverschil gaat lopen naar Casa Churchill in Claverol. Dit kan ook met eigen vervoer. Een bijzondere laatste overnachting op een berg met een fantastisch uitzicht.

Dag 7

Vertrek

Na een week wandelen vertrek je ontspannen en voldaan.

Met de Trein: Afhankelijk van de vertrektijd van je retourvlucht, word je opgehaald en naar het station van La Pobla de Segur gebracht. Van daaruit neem je de merentrein retour en vanaf Lleida naar Barcelona, Reus of Girona met OV.

Met de huurauto rijd je vanaf La Pobla in iets meer dan 2 uur weer terug naar een van de vliegvelden van Barcelona, Reus of Girona.

Transhumance in de Pyreneeën
Transhumance bij Peramea

REISAANVRAAG

Vanwege het geringe aantal en de kleinschaligheid van de accommodaties zullen we eerst de beschikbaarheid checken. Daarna ontvang je een vrijblijvend reisvoorstel.

Medereiziger (bij meer dan twee personen kan dit ook bij de opmerkingen)

VIDEO

KAART

FAQ

We raden je aan om te boeken wanneer je zeker weet wanneer je wilt gaan. Hoewel het meestal rustig is in dit gebied zijn hotels en accommodaties kleinschalig en als gevolg relatief snel volgeboekt. De ervaring leert dat een half jaar van te voren meestal wel mogelijkheden biedt. Zeker als de startdatum niet in een weekend is.

De meest voor de hand liggende manier om La Pobla de Segur te bereiken is via een vlucht naar Barcelona, Girona of Reus. Barcelona is ook goed te bereiken met de trein vanuit Nederland.

Vanuit zowel Barcelona, Girona als Reus kun je verder met de trein of bus naar Lleida. Vanaf Barcelona rijdt ook de hogesnelheidstrein AVE in 1 uur naar Lleida.

Met een huurauto rijd je vanuit zowel Barcelona, Girona als Reus in ongeveer 2,5 uur naar La Pobla de Segur.

Hoewel de route is opgezet voor ervaren wandelaars bevat deze eigenlijk geen technische moeilijkheden. Wel zijn het behoorlijke afstanden en hoogteverschillen, dus een goede wandelconditie is aan te raden. Er is ook een lichtere variant te boeken met kortere etappes en minder hoogtemeters. Het totaal aantal kilometers van de tocht zal dan ongeveer 75% zijn.

Je 20 kg bagage in een koffer of tas laat je in het hotel achter. Terwijl je geniet van je wandeling zal je bagage voor je worden verplaatst naar de volgende accommodatie op de route.

Koeien in de Pyreneeën