Spanje, Catalunya, Pyreneeën, Pallars, La Pobla de Segur

Magische trektocht in de Pyreneeën

Een duurzame wandeling over herderspaden

Een magische en duurzame trektocht in vijf afwisselende etappes vol natuur en cultuur die je honderd kilometer lang meeneemt door één van meest onbekende en tegelijkertijd meest verrassende gebieden van de Pre-Pyreneeën.

De rondwandeling, genaamd El Cinquè Llac (het vijfde meer), begint en eindigt in La Pobla de Segur, Catalonië. Op zo’n 200 km van Barcelona volg je een route over eeuwenoude post- en herderspaden door de uitlopers van de Pyreneeën. Je loopt over de bergen en door de valleien van Pallars Sobirà, Pallars Jussà en Alta Ribagorça tussen de 500 en 1.500 meter hoogte.

Als je de route in het voorjaar wandelt zal je regelmatig de besneeuwde bergtoppen zien van het nationale park Aigüestortes y Estany de Sant Maurici in de hoge Pyreneeën.

Zes gastvrije herbergen met een goed doel

El Cinquè Llac is bedacht door de gastvrije eigenaren van een zestal herbergen uit het gebied. De initiatiefnemers runnen het project samen, met oog voor duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor de lokale natuur en het behoud van hun culturele erfgoed. Een deel van de opbrengsten investeren ze weer terug in de streek, zoals het onderhoud aan de eeuwenoude paden en de reconstructie van de vele stenen muren.

Rust & natuur

Wandel in de afwisselende natuur over de rustige uitlopers van de Spaanse Pyreneeën

Cultuur & Historie

Ontdek verlaten ruïnes, rustige dorpjes en droom weg bij de legendes en verhalen

Culinaire tradities

Geniet van de duurzame Catalaanse keuken gebaseerd op eeuwenoude tradities

La Pobla de Segur locatie

Bewoond sinds de Prehistorie

Tijdens de trektocht zie je dat het gebied al eeuwenlang bewoond is geweest. Van de prehistorie tot op de dag van vandaag. Je komt onderweg van alles tegen: Pittoreske kleine dorpjes op bergtoppen, maar ook hunebedden, Romeinse bruggen, hermitages, kerken, kloosters, en ruïnes van boerderijen en herdershutten. Iedere etappe staat in het teken van een lokale legende waarin oude gebruiken, magie, tradities en cultuur een rol spelen.

Duurzame gastvrijheid

Je slaapt in de Casas Rurales of herbergen van de initiatiefnemers van de trektocht, zoals het verrassende Casa Leonardo van Mireia Font in Senterada. Iedere plek is bijzonder en heeft z’n eigen sfeer en verhaal. Je maakt kennis met de herbergiers en de Catalaanse gastvrijheid. 

’s Avonds geniet je van lokale specialiteiten inclusief wijn uit de regio en voor vertrek in de ochtend een heerlijk ontbijt. Daarbij krijg je iedere dag een duurzaam lunchpakket mee met lokale etenswaren in een knapzak die ook als kleedje dienstdoet. De avondmaaltijden worden onderling op elkaar afgestemd, dus ook hier variatie gegarandeerd!

Ruïnes van Gramenet

Goede wandelconditie

Hoewel de route is opgezet voor ervaren wandelaars bevat deze eigenlijk geen technische moeilijkheden. Vanwege de flinke afstanden en hoogteverschillen is een goede wandelconditie wel aan te raden. Er is ook een lichtere Relaxvariant te boeken met ongeveer 25% kortere etappes en minder hoogtemeters.

Goed gemarkeerd

Bijna tweederde van de afstand wandel je over hooggelegen bergpaden waarover vroeger herders met hun kuddes trokken. Een aantal van deze oude verbindingspaden tussen bergdorpen zijn speciaal voor deze trektocht uitgezocht, gemarkeerd en opnieuw begaanbaar gemaakt.
Ruïnes van Montsor

Valleien met een eigen karakter

De tocht gaat over de bergen en door verschillende valleien waaronder de Pla de Corts, de Vall Fosca en Vall de Manyanet met elk hun eigen bijzondere karakter. Tijdens de laatste etappe loop je langs het kleine bergmeer Montcortès, ook wel net als de tocht, het vijfde meer genoemd: El Cinquè Llac.

Een bijzonder aandenken

Als je alle etappes hebt volbracht krijg je aan het einde van de route een leuke herinnering. Een aandenken aan alle herbergen waar je te gast bent geweest en de tocht die je hebt gemaakt.

Cultureel erfgoed

Leer het culturele erfgoed kennen en verblijf in kleinschalige herbergen

Eigen tempo

Kies voor je eigen tempo en afstanden door de route in overleg te korten

Travel light

Loop met een kleine dagrugzak. Je bagage wordt vervoerd

Accommodaties

De samenwerkende herbergiers zijn zeer gastvrij. Ze vertellen graag over het gebied, hun cultuur en de route. En de herbergen zijn in de meeste gevallen smaakvol gerestaureerde, soms eeuwenoude gebouwen met een rijke geschiedenis.

Duurzaamheid en het minimaliseren van de impact op de natuur is voor de organisatoren erg belangrijk. Ze willen het gebied graag goed achterlaten voor volgende generaties.

De maaltijden worden dan ook met lokale producten gemaakt en de lunch krijg je mee in een box die steeds weer opnieuw wordt gevuld. En zelfs over het kleedje wat je meekrijgt is nagedacht. Zo kan je je eten onderweg steeds weer eenvoudig inpakken zonder per ongeluk iets achter te laten.

INBEGREPEN

 • 6 nachten in authentieke accommodaties langs de route – alle kamers met eigen badkamer
 • Ontvangst in het eerste hotel met uitleg en uitreiking van de documentatie
 • Alle ontbijten en diners en iedere dag bij aankomst een welkomstdrankje
 • Iedere wandeldag picknick mee in herbruikbare lunchbox, knapzak en waterfles
 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (max. 20 kg)
 • Treinreis van Lleida naar La Pobla de Segur en v.v.
 • Speciale routekaart 1:25.000
 • Uitgebreid routeboek met gedetailleerde routebeschrijving en informatie over de omgeving, de natuur, cultuur en geschiedenis in het Engels
 • GPX routes per dag
 • Lokaal telefoonnummer voor noodgevallen, informatie of extra transfers
 • Toepasselijk cadeautje na de laatste etappe
 • Garantieregeling voor de reissom via STO

EXCLUSIEF

 • Heen- en terugreis naar en van La Pobla de Segur / Lleida (retourticket)
 • Reis- en optionele annuleringsverzekering
 • Boekingskosten per boeking € 15

EXTRA TE BOEKEN

 • Extra rust- of wandeldagen
 • Relaxversie: verkorte routes inclusief transfers (+ € 110 p.p. of + € 220 1-p)
 • Een gids mee per etappe (+ € 120)
 • Een ezel die tijdens de tweede etappe met je meeloopt (+ € 90)

OVERIG

 • Prijzen zijn per persoon op basis van een 2-persoonskamer
 • Toeslag € 100 p.p. voor een 1-persoonskamer
 • Toeslag € 120 bij 1-persoonsboeking

VIDEO

FAQ

We raden je aan om te boeken wanneer je zeker weet wanneer je wilt gaan. Hoewel het meestal rustig is in dit gebied zijn hotels en accommodaties kleinschalig en als gevolg relatief snel volgeboekt. De ervaring leert dat een half jaar van te voren meestal wel mogelijkheden biedt. Zeker als de startdatum niet in een weekend is.

De meest voor de hand liggende manier om La Pobla de Segur te bereiken is via een vlucht naar Barcelona, Girona of Reus. Barcelona is ook goed te bereiken met de trein vanuit Nederland.

Vanuit zowel Barcelona, Girona als Reus kun je verder met de trein of bus naar Lleida. Vanaf Barcelona rijdt ook de hogesnelheidstrein AVE in 1 uur naar Lleida.

Met een huurauto rijd je vanuit zowel Barcelona, Girona als Reus in ongeveer 2,5 uur naar La Pobla de Segur.

Hoewel de route is opgezet voor ervaren wandelaars bevat deze eigenlijk geen technische moeilijkheden. Wel zijn het behoorlijke afstanden en hoogteverschillen, dus een goede wandelconditie is aan te raden. Er is ook een lichtere variant te boeken met kortere etappes en minder hoogtemeters. Het totaal aantal kilometers van de tocht zal dan ongeveer 75% zijn.

Je 20 kg bagage in een koffer of tas laat je in het hotel achter. Terwijl je geniet van je wandeling zal je bagage voor je worden verplaatst naar de volgende accommodatie op de route.

Koeien in de Pyreneeën