Portugal, Porto, Spanje, Santiago de Compostela

Van Porto naar Santiago via de kustroute

15-daagse kustwandeling via de Camino Portugués

Wandel via de kustroute van de Portugese Camino vanuit Portugal naar Santiago de Compostela. In 13 etappes loop je vanuit de oude havenstad Porto langs de kust naar het middeleeuwse Santiago de Compostela in Galicië. Een tocht met onvergetelijke momenten, veel wandelplezier en soms bijzondere ontmoetingen.

Tijdens de Middeleeuwen waren er een aantal belangrijke routes vanuit het zuiden die Portugal doorkruisten richting Santiago de Compostela. Eén van deze pelgrimsroutes is de Portugese kustroute, lopend van Porto via Viana do Castelo, Caminha, La Guardia, Baiona en Vigo voordat deze bij Redondela aansluit bij de traditionele Centrale Camino.

Met dit 15-daagse programma loop je de kustroute vanuit Portugal naar Santiago waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de details en kan genieten van de onvergetelijke ervaring.

Zo wandel je met de betrouwbaarheid van een uitgebreide routebeschrijving en de rust van de ondersteuning van onze lokale partner. 

Voor extra gemak bieden we ook bagagevervoer tussen de hotels.

Wil je de tocht anders inrichten met extra rustdagen of alternatieve routes? Geef dit aan bij je reisaanvraag. We denken graag mee.

Kaart Kustroute Camino Portugués

INBEGREPEN

 • 14 nachten in authentieke accommodaties langs de route – altijd met eigen badkamer
 • Logies en ontbijt
 • Pelgrimspaspoort (Credencial) & Jacobsschelp
 • Privé-transfer van Porto naar Matosinhos
 • Lokaal telefoonnummer voor noodgevallen, informatie of extra transfers
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes met veel informatie over de omgeving, natuur en cultuur
 • GPX tracks per etappe
 • Garantieregeling voor de reissom via STO

PRIJZEN

Per persoon op basis van twee personen in een tweepersoonskamer

Laagseizoen (maart, april, mei & oktober): € 855 
Eénpersoonstoeslag: € 455

Middenseizoen (juni & september): € 910
Eénpersoonstoeslag: € 510

Hoogseizoen (juli & augustus): € 995
Eénpersoonstoeslag: € 615

EXTRA TE BOEKEN

 • Rust- of wandeldagen
 • Bagagevervoer per eenheid tussen de accommodaties € 150 (max 15 kg)
 • Persoonlijke briefing in het hotel op de avond voorafgaand aan de eerste etappe € 40
 • Diners bij de hotels (12 Diners): € 325 per persoon met uitzondering van Porto en Santiago
 • Spirituele Variant: supplement van € 170 per persoon (accomodaties langs de route, extra overnachting, bagagevervoer en bootticket) 
 • Extra nacht in Porto (Hotel ***) € 70 per persoon in een 2-persoonskamer, 1-persoonskamer € 105 – Exclusief lokale toeristenbelasting € 2
 • Extra nacht in Santiago (Hotel ***): € 70 per persoon in een 2-persoonskamer, 1-persoonskamer: € 115

EXCLUSIEF

 • Heenreis naar Porto en terugreis van Santiago de Compostela​
 • Reis- en/of annuleringsverzekering

VARIANTEN - ALTERNATIEVE ROUTES

Doorsteek van de kustroute naar Tui aan de centrale route

Vanuit Caminha steekt de kustroute via een boot de Minho rivier over richting La Guarda in Spanje. Een alternatieve route is om de Minho rivieropwaarts te blijven volgen via Cerveira tot aan Valença en daar via de brug de Minho over te steken naar Tui. Vanaf Tui volg je dan de centrale Portugese Camino. 

Het aantal etappes blijft gelijk. Je bent via dit alternatief langer in Portugal, wandelt minder langs de kust en loopt een groter deel over de centrale Portugese Camino.

Deze officiële variant van de Portugese Camino verbindt de centrale route met de Translatio route over de Río Ulla. De bijzonderheid van deze route is het afleggen van de laatste etappe tussen Vila Nova de Arousa en Pontecessures per boot (Translatio).

Dit is dezelfde route die volgens de legende de discipelen met de overblijfselen van Sint Jacob hebben afgelegd op weg naar de uiteindelijke rustplaats van de Apostel. Lees hierover meer op de geschiedenis pagina.

De Variante Espiritual zoals deze route ook wel genoemd wordt is 74 km lang; waarvan je 46 kilometer loopt en 28 kilometer per boot aflegt. Zo ga je in drie dagen van Pontevedra naar Padrón.  

De route is opgedeeld in drie etappes en begint in Pontevedra, gaat door het mooie gebied van O Salnés, loopt via de prachtige Ruta de Muíños (ook wel: Ruta da Pedra e Auga (YouTube) en eindigt in Pontecesures, waar het bij Padrón weer aansluit op het laatste deel van de centrale route.

Het volgen van deze alternatieve route is één etappe langer dan de traditionele centrale route van Pontevedra naar Padrón. Bekijk het dagprogramma voor de Spirituele Variant voor meer informatie over de indeling en de route.

De keuze voor het invoegen van deze bijzondere alternatieve route is aan te geven op het aanvraagformulier.

FAQ

Vluchten

We raden aan om in verband met de reis naar je eerste overnachtingsplaats (als je niet vanuit Porto start), om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen. En voor de terugreis zo laat mogelijk weer te vertrekken in verband met de reis terug van Santiago naar het vliegveld van Porto (4u met bus). 

Bij vertrek vanaf de luchthaven van Santiago de Compostela is dit minder relevant (15m met taxi).

Openbaar Vervoer

Na aankomst reizen velen verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een document met informatie, dat we zoveel mogelijk actueel houden en je voor ruim voor vertrek opsturen. We raden je aan als je goed zicht hebt op aankomst en vertrek alvast online kaartjes te kopen. De Camino Portugués is populair en met name de bussen tussen Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als je een vlucht moet halen, geeft het zekerheid om vooraf kaartjes te hebben.

Heenreis
Vanaf de luchthaven van Porto gaat met grote regelmaat een metro naar de stad Porto (30 min). Zie het kaartje van de metrolijnen. 

Om vlak bij het centrum van de stad uit te komen is Trindade (paars) een handig station met overstapmogelijkheden. Bijvoorbeeld om naar de zuidkant van de Douro te gaan via de gele lijn (richting Santo Ovidio). Of een paar haltes verder uit te stappen bij het oude centrum via de haltes Bolhão, Campo of Heroismo.

Als je verder wil reizen naar Ponte de Lima, Caminha of Valença per trein of bus is Campanha het beste uitstappunt (richting Estádio do Dragão). Campanha is tevens een bus- en treinstation.

Link voor treinkaartjes van de Comboios de Portugal (Caminha, Valença).
Link voor buskaartjes via Rede Expressos (Valença, Ponte de Lima)

Terugreis
Als je van vanuit Santiago (Estación De Autobuses) terug wil naar Porto (vliegveld Sa Caneiro of Campanhã in de stad) dan kan dat met de bus van ALSA (3x per dag). 

Luz Verde biedt ook privé transfers aan (prijzen afhankelijk van het seizoen). Als je dit liever hebt kan je dit op het aanvraagformulier vermelden. 

Accommodaties

De accommodaties zijn hotels of landelijk gelegen herbergen en bijna altijd langs de route. Soms, waar het niet anders kan vlakbij de route. De accommodaties zijn comfortabel hebben eigen sanitair en zijn alle geïnspecteerd door ons of onze Portugese partner voor de Camino Portugués

N.B. De stijgende populariteit van de Camino Portugués heeft als effect dat de leukste en beste accomodaties langs de route snel worden volgeboekt. Als het mogelijk is, probeer dan zo vroeg mogelijk te boeken.