Portugal, Porto, Spanje, Santiago de Compostela

Van Porto naar Santiago via de kustroute

15-daagse kustwandeling via de Camino Portugués

Wandel via de kustroute van de Portugese Camino vanuit Portugal naar Santiago de Compostela. In 13 etappes loop je vanuit de oude havenstad Porto langs de kust naar het middeleeuwse Santiago de Compostela in Galicië. Een tocht met onvergetelijke momenten, veel wandelplezier en soms bijzondere ontmoetingen.

Tijdens de Middeleeuwen waren er een aantal belangrijke routes vanuit het zuiden die Portugal doorkruisten richting Santiago de Compostela. Eén van deze pelgrimsroutes is de Portugese kustroute, lopend van Porto via Viana do Castelo, Caminha, La Guardia, Baiona en Vigo voordat deze bij Redondela aansluit bij de traditionele Centrale Camino.

Met dit 15-daagse programma loop je de kustroute vanuit Portugal naar Santiago waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de details en kan genieten van de onvergetelijke ervaring.

Zo wandel je met de betrouwbaarheid van een uitgebreide routebeschrijving en de rust van de ondersteuning van onze lokale partner. 

Voor extra gemak bieden we ook bagagevervoer tussen de hotels.

Wil je de tocht anders inrichten met extra rustdagen of alternatieve routes? Geef dit aan bij je reisaanvraag. We denken graag mee.

Kaart Kustroute Camino Portugués

INBEGREPEN

 • 14 nachten in authentieke accommodaties langs de route – altijd met eigen badkamer
 • Logies en ontbijt
 • Pelgrimspaspoort (Credencial) & Jacobsschelp
 • Privé-transfer van Porto naar Matosinhos
 • Lokaal telefoonnummer voor noodgevallen, informatie of extra transfers
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes met veel informatie over de omgeving, natuur en cultuur
 • GPX tracks per etappe
 • Garantieregeling voor de reissom via STO

PRIJZEN

Per persoon op basis van twee personen in een tweepersoonskamer

Laagseizoen (maart, april, mei & oktober): € 855 
Eénpersoonstoeslag: € 455

Middenseizoen (juni & september): € 910
Eénpersoonstoeslag: € 510

Hoogseizoen (juli & augustus): € 995
Eénpersoonstoeslag: € 615

EXTRA TE BOEKEN

 • Rust- of wandeldagen
 • Bagagevervoer per eenheid tussen de accommodaties € 150 (max 15 kg)
 • Persoonlijke briefing in het hotel op de avond voorafgaand aan de eerste etappe € 40
 • Diners bij de hotels (12 Diners): € 325 per persoon met uitzondering van Porto en Santiago.
 • Spirituele Variant vanaf € 160 per persoon (+ 1 dag – logies & ontbijt, bagagevervoer & boottocht)
 • Extra nacht in Porto (Hotel ***) € 70 per persoon in een 2-persoonskamer, 1-persoonskamer € 105 – Exclusief lokale toeristenbelasting € 2
 • Extra nacht in Santiago (Hotel ***): € 70 per persoon in een 2-persoonskamer, 1-persoonskamer: € 115

EXCLUSIEF

 • Heenreis naar Porto en terugreis van Santiago de Compostela​
 • Reis- en/of annuleringsverzekering

VARIANTEN - ALTERNATIEVE ROUTES

Doorsteek van de kustroute naar Tui aan de centrale route

Vanuit Caminha steekt de kustroute via een boot de Minho rivier over richting La Guarda in Spanje. Een alternatieve route is om de Minho rivieropwaarts te blijven volgen via Cerveira tot aan Valença en daar via de brug de Minho over te steken naar Tui. Vanaf Tui volg je dan de centrale Portugese Camino. 

Het aantal etappes blijft gelijk. Je bent via dit alternatief langer in Portugal, wandelt minder langs de kust en loopt een groter deel over de centrale Portugese Camino.

De Spirituele variant door O Salnés

Deze officiële variant van de Portugese Camino verbindt de centrale route met de Translatio route over de Río Ulla. De bijzonderheid van deze route is het afleggen van de laatste etappe tussen Vila Nova de Arousa en Pontecessures per boot.

De Variante Espiritual  zoals deze route ook wel genoemd wordt is 74 km lang; waarvan je 46 km loopt en 28 km per boot aflegt. Zo ga je in drie dagen van Pontevedra naar Padrón.  

Dit is dezelfde route die volgens de legende de discipelen met de overblijfselen van Sint Jacob hebben afgelegd op weg naar de uiteindelijke rustplaats van de Apostel. Lees hierover meer op de geschiedenis pagina.

De variant is opgedeeld in drie etappes en begint in Pontevedra, gaat door het mooie gebied van O Salnés, loopt via de prachtige Ruta de Muíños (ook wel:Ruta da Pedra e Auga (zie YouTube)) en eindigt in Pontecesures, waar het bij Padrón weer aansluit op het laatste deel van de centrale route.

Het volgen van deze alternatieve route is één etappe langer dan de traditionele centrale route van Pontevedra naar Padrón.

De keuze voor deze alternatieve route is aan te geven op het aanvraagformulier.

FAQ

Vluchten

We raden aan in verband met de transfer naar je eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen. En zo laat mogelijk weer te vertrekken in verband met de reis terug van Santiago naar het vliegveld van Porto (4u met bus). Bij vertrek vanaf de luchthaven van Santiago de Compostela is dit minder relevant (15m met taxi).

Openbaar Vervoer

Na aankomst reis je veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document met informatie, dat we zoveel mogelijk actueel houden. We raden je aan via de websites van de verschillende vervoerders na te gaan of het juist is en als je goed zicht hebt op je vertrek alvast online kaartjes te kopen. De Camino Portugués is populair en de bussen tussen Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als je een vlucht moet halen, geeft het zekerheid om vooraf kaartjes te kopen.

Accommodaties

De accommodaties zijn hotels of landelijk gelegen herbergen en bijna altijd langs de route. Soms, waar het niet anders kan vlakbij de route. De accommodaties zijn comfortabel hebben eigen sanitair en zijn alle geïnspecteerd door ons of onze Portugese partner voor de Camino Portugués