Wandelen in Spanje 🇪🇸 en Portugal 🇵🇹

Portugal, Porto, Spanje, Santiago de Compostela

Van Porto naar Santiago via de kustroute

15 daagse kustwandeling van de Camino Portugués

Wandel via de kustroute van de Portugese Camino vanuit Portugal naar Santiago de Compostela. In 13 etappes loop je vanuit de oude havenstad Porto langs de kust naar het middeleeuwse Santiago de Compostela in Galicië. Een tocht met onvergetelijke momenten, veel wandelplezier en soms bijzondere ontmoetingen.

Tijdens de Middeleeuwen waren er een aantal belangrijke routes vanuit het zuiden die Portugal doorkruisten richting Santiago de Compostela. Eén van deze pelgrimsroutes is de Portugese kustroute, lopend van Porto via Viana do Castelo, Caminha, La Guardia, Baiona en Vigo voordat hij bij Redondela aansluit bij de traditionele Centrale Camino.

Met dit 15-daagse programma loop je de kustroute vanuit Portugal naar Santiago waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de details en kan genieten van de onvergetelijke ervaring. 

Zo wandel je met de betrouwbaarheid van een uitgebreide routebeschrijving en de rust van de ondersteuning van onze lokale partner. Wil je de route anders inrichten? Neem gerust contact met ons op, we denken graag mee. 

Voor extra gemak bieden we ook bagagevervoer tussen de hotels.

Kaart Kustroute Camino Portugués

INBEGREPEN

EXCLUSIEF

EXTRA TE BOEKEN

OVERIG

VAN DAG TOT DAG

Aankomst in Porto

Porto is de tweede stad van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Douro waar landinwaarts ’s werelds beste Port wordt gemaakt. Er wordt een ontmoeting met een lid van ons team ingepland voor een briefing en om de documentatie te overhandigen.
Accommodatie: 3* Hotel

Porto

Etappe 1. PORTO (Matosinhos) – VILA DO CONDE – 20 km

Prive-transfer: Porto – Matosinhos 
Je begint de wandeling in Matosinhos om de buitenwijken van Porto te vermijden. Je kan ook vanaf de kathedraal in Porto starten en dan langs de Douro de stad uit lopen naar de kust (+11 km) naar Matosinhos. Je volgt de kustlijn via houten wandelpaden, boulevards en voetpaden, waar je een reeks brede zandstranden, natuurreservaten en lokale vissers aan het werk zult passeren voordat je de historische kustplaats Vila do Conde bereikt.
Accommodatie: 3* Hotel

⁨Perafita⁩, ⁨Costa Verde⁩, ⁨Portugal⁩

Etappe 2. VILA DO CONDE – ESPOSENDE – 25 km

De tweede etappe begint in Vila do Conde en doorkruist de stad via het historische centrum en binnen enkele kilometers bereik je de kustplaats Povoa de Varzim, een populaire stad met sterke maritieme banden. Je loopt verder naar het noorden langs de kust, door het kust-natuurpark en over de rivier de Cavado, in de richting van Esposende, een oud vissersdorp met een prachtige ligging aan de monding van de rivier de Cavado.
Accommodatie: 3* Hotel

Esposende

Etappe 3. ESPOSENDE – VIANA DO CASTELO – 23,5 km

Je verlaat Esposende en wandelt langs een fietspad, en je blijft dicht bij de kust reizen terwijl je naar het noorden gaat en geniet van prachtige uitzichten en de rust van de route.
De route verlaat de kust en gaat het binnenland in waar je de dorpen Marinhas, Belinho, Neiva en Darque tegenkomt voordat je via de oude ijzeren brug van de beroemde architect Eiffel over de rivier de Lima de historische stad Viana do Castelo bereikt met aantrekkelijke historische en hedendaagse architectuur.
Accommodatie: 3* Hotel

⁨Viana do Castelo⁩, ⁨Costa Verde⁩, ⁨Portugal⁩

Etappe 4. VIANA DO CASTELO – V.P. ÂNCORA – 19 km

Op deze etappe verlaat je Viana do Castelo en betreed je een wereld van oude boerderijen. Je passeert de dorpen Areosa, Afife en Carreço terwijl je wandelt over oude smalle wegen die langs verschillende 19e-eeuwse boerderijen lopen, tot aan het oude vissersdorp Âncora. Er is deze etappe ook een alternatieve kustroute te volgen waarbij je vlak langs de kustlijn loopt met de lange rotsachtige stranden bijna tot aan Vila Praia de Âncora.
Accommodatie: 3* Hotel

Areosa⁩, ⁨Costa Verde⁩, ⁨Portugal⁩

Etappe 5. V.P. ANCORA – A GUARDA – 15 km

Vanuit Vila Praia de Ancora volgt de route de kustlijn via Moledo en Camarido tot het eeuwenoude grensstadje Caminha, waar je de veerboot neemt om de rivier de Minho over te steken naar Spanje. Na het oversteken van de rivier ga je linksaf en volg je de rivier naar de kust waar die de Atlantische oceaan instroomt. Je komt langs een prachtig strand genaamd ‘Camposancos’ voordat je aankomt in de haven van A Guarda. Vanaf Caminha is er ook een alternatieve route richting de Centrale Camino.
Accommodatie: 2* Hotel

⁨A Guarda⁩, ⁨Rías Bajas⁩, ⁨Spanje⁩

Etappe 6. A GUARDA – OIA – 13 km

Je begint de dag door het stadje te verlaten in de richting van de stranden. In het noorden ervan volg je een pad langs de kust loopt en je bereikt Portecelo. Je passeert verschillende stranden en vanaf Val da Aguieira, naast de kapel van San Sebastian en een stenen kruis kom je in Oia, met zijn markante klooster Santa Maria de Oia, dat zijn naam geeft aan de route Camino Monacal (Monastieke Camino). De etappe eindigt net na het klooster.
Accommodatie: 2* Hotel

⁨Oia⁩, ⁨Rías Bajas⁩, ⁨Spanje⁩

Etappe 7. OIA – BAIONA – 17,5 km

Je vertrekt uit het dorp Oia en gaat verder langs stranden en kliffen, loopt tussen bebouwde velden, terwijl je geniet van de zee die op de rotsen slaat. Voordat je As Mariñas bereikt, kom je bij Kaap Silleiro. Het pad steekt daar de weg over en stijgt omhoog, naar de top van de Silleiro, waar de kapel van de Virgen de Cela staat. Daarna wandel je As Cadeiras binnen en kies je een pad richting O Ponte. Via een tunnel onder de snelweg kom je Baiona binnen, waar je deze etappe eindigt.
Accommodatie: 3* Hotel

Baiona

Etappe 8. BAIONA – VIGO – 25 km

Je begint de etappe bij de kerk van Santa Maria en wandelt vervolgens parallel aan de prachtige stadshaven. De route nadert de rivier Miñor, die je over een mooie stenen brug oversteekt en je naar A Ramallosa en Nigran brengt. Na het oversteken van As Nogueiras begin je een geleidelijke klim naar de berg San Roman en geniet je van het prachtige uitzicht op de Cies eilanden. Je klimt naar Castro Alto da Medoña en loopt over het pad tussen de bomen. Vervolgens kom je de stad Vigo binnen, steek je het stadspark (Park Castrelos) over en volg je de rivier Lagares tot je de Avenida de Madrid bereikt, waar deze etappe eindigt. Er is na Ramallosa ook een kustvariant van de route tot aan de oude binnenstad van Vigo.
Accommodatie: 3* Hotel

Praia Samil, Vigo

Etappe 9. VIGO – ARCADE – 22 km

Verlaat Vigo al klimmend tot je het plein van Santa Rita bereikt. Via O Troncal ga je naar A Paradela aan de voet van berg Madroa. Je volgt een beekje dat parallel loopt naar Cidadelle. Je gaat langs de Alto da Encarnacion vanwaar je de Ponte de Rande goed kunt zien vanuit de hoogte. Na de Rio das Cabras en Coto da Fenteira begin je met de afdaling door Cedeira en Cruzeiro om in Redondela te komen. Je verlaat Redondela en je komt bij Outeiro de Penas, een plek met een uitstekend uitzicht over de Ría van Vigo. Uiteindelijk bereik je Arcade, een plaats die bekend staat om de beste oesters in Galicië.
Accommodatie: 3* Hotel

Vigo, ⁨Rías Baixas⁩, ⁨Spanje⁩

Etappe 10. ARCADE - PONTEVEDRA - 13 km

Vanuit Arcade loop je verder naar Pontesampaio, waar je een lange middeleeuwse brug over de rivier de Verdugo oversteekt om vervolgens via smalle straatjes geleid te worden naar een van de mooiste gedeeltes van de Camino: de stokoude weggetjes die omhoog gaan naar de helling van Canicouva tot aan Cacheiro. Na het oversteken van de heuvels verbreedt het pad zich weer, waar de route verder gaat door velden, wijngaarden en boomgaarden, totdat je de oude stad Pontevedra bereikt voor een welverdiende rust. Het historische stadscentrum van Pontevedra is een autovrij doolhof van sfeervolle pleinen met tal van restaurantjes en tapasbars. Vanaf Pontevedra is ook een alternatieve Spirituele route mogelijk.
Accommodatie: 3* Hotel

Soutomaior

Etappe 11. PONTEVEDRA – CALDAS DE REIS – 22 km

Je begint deze etappe in het historische centrum van Pontevedra, wandelend van de oude stad naar de duizendjarige brug, O Burgo, over de rivier de Lérez. Je vervolgt je weg langs de prachtige Vallei van de Gandra-rivier tot aan San Mauro. Vanaf daar wordt het pad breder en terwijl je verder loopt, ervaar je een vredige en serene sfeer. Vanaf hier begin je de eerste kruisen te zien, sommige prachtig uitgehouwen. Je loopt Caldas de Reis binnen een komt langs de kerk van Santa Maria, vlakbij de brug over de rivier de Umia, waar deze etappe eindigt. Verwen je vermoeide voeten in een van de thermale bronnen van Caldas de Reis.
Accommodatie: 2* Hotel

ponteverdra-barro

Etappe 12. CALDAS DE REIS – PADRÓN – 19 km

Je verlaat Caldas de Reis langs een paar mooie delen van de Camino, over de middeleeuwse brug van de Bermaña-rivier en volgt een pad dat je naar het dorp Cruceiro brengt, een onvergetelijk traject door bossen en weiden. Je komt langs de kerk van Santa Maria de Carracedo en vervolgens kom je door een weelderig landschap langs de oever van de rivier de Valga, tot aan San Miguel de Valga, waar je richting Pontecesures gaan. Na het oversteken van de rivier de Ulla kom je aan in Padrón, de plaats waar volgens de legende het schip met het lichaam van de apostel Jacobus aan een steen was afgemeerd – de Pedra of steen is in de lokale parochiekerk. De wandeling van eindigt in Padrón.
Accommodatie: 3* Hotel

Caldas de Reis

Etappe 13. PADRON – SANTIAGO DE COMPOSTELA – 25 km

Je begint deze laatste etappe door Padrón te verlaten en naar het noorden te wandelen tot aan de kerk van Santa Maria de Iria Flávia. Hier hebben twee grote Galicische schrijvers gewoond, de dichteres Rosália de Castro en de Nobelprijswinnaar Camilo José Cela, die naast de kerk is geboren. Je loopt verder door Galicische dorpen tot aan het prachtige heiligdom van Nossa Senhora da Escravitute. Vanaf hier bereik je de Rua de Francos via brede straten en smallere shortcuts. Je ziet eindelijk Santiago de Compostela liggen en iets verderop, bij Agro dos Monteiros, kan je ook voor het eerst de torens van de kathedraal zien. Na het oversteken van de rivier de Sar ga je verder door de buitenwijken van de stad die je al stijgend leiden naar de Faxeira-poort, de ingang waardoor de Portugese Camino deze oude stad binnenkomt. Door een labyrint van straatjes ga je verder naar het Obradoiro-plein en naar de kathedraal zelf, waar de apostel op je wacht.
Accommodatie: 3* Hotel

Kathedraal van Santiago de Compostela

Vertrek

Einde van de reis.

Na de overnachting in Santiago kan je met het openbaar vervoer (bus, 3,5 uur) weer teruggaan naar het vliegveld Sa Caneiro nabij Porto. Let op, je gaat dan weer terug in de tijd, want in Portugal is het een uur vroeger. Goed om daar rekening mee te houden bij de reservering van je terugvlucht. Ook zijn er mogelijkheden om vanuit Santiago rechtstreeks terug te vliegen naar Nederland.

Ook kan je besluiten om langer in Santiago te blijven. Wil je verder lopen? We bieden ook de mogelijkheid aan om in 7 dagen door te lopen tot aan Finisterre en Muxía. Voor meer informatie hierover. Neem gerust contact op.

Santiago de Compostela

VARIANTEN - ALTERNATIEVE ROUTES

Van de kustroute naar Tui op de centrale route

Vanuit Caminha steekt de kustroute via een boot de Minho rivier over richting La Guarda in Spanje. Een alternatieve route is om de Minho rivieropwaarts te blijven volgen via Cerveira tot aan Valença en daar via de brug de Minho over te steken naar Tui. Vanaf Tui volg je dan de centrale Portugese Camino. 

Het aantal etappes blijft gelijk. Je bent via dit alternatief langer in Portugal, wandelt minder langs de kust en loopt een groter deel over de centrale Portugese Camino.

De Spirituele variant door O Salnés

Deze officiële variant van de Portugese Camino verbindt de centrale route met de Translatio route over de Río Ulla. De bijzonderheid van deze route is het afleggen van de laatste etappe tussen Vila Nova de Arousa en Pontecessures per boot.

Dit is dezelfde route die volgens de legende de discipelen met de overblijfselen van Sint Jacob hebben afgelegd op weg naar de uiteindelijke begraafplaats. Lees hierover meer op de geschiedenis pagina.

De variant is opgedeeld in drie etappes en begint in Pontevedra, gaat door het mooie gebied van O Salnés, loopt via de prachtige Ruta de Muíños (ook wel: Ruta da Pedra e Auga) en eindigt in Pontecessures, waar het bij Padrón weer aansluit op het laatste deel van de centrale route.

Het volgen van deze alternatieve route is één etappe langer dan de traditionele centrale route van Pontevedra naar Padrón.

REISAANVRAAG

Wil je graag de Kustroute van de Portugese Camino lopen? Laat ons weten wanneer je zou willen vertrekken. We checken de beschikbaarheid van de accommodaties. Daarna ontvang je een vrijblijvend reisvoorstel. 

Vind je het leuk wat je ziet, maar wil je het net iets anders? Zet het in de aanvraag, we passen het programma graag voor je aan.

Medereiziger (bij meer dan twee personen kan dit ook bij de opmerkingen)

FAQ

Vluchten

We raden aan in verband met de transfer naar je eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen. En zo laat mogelijk weer te vertrekken in verband met de reis terug van Santiago naar het vliegveld van Porto (4u met bus). Bij vertrek vanaf de luchthaven van Santiago de Compostela is dit minder relevant (15m met taxi).

Openbaar Vervoer

Na aankomst reis je veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document met informatie, dat we zoveel mogelijk actueel houden. We raden je aan via de websites van de verschillende vervoerders na te gaan of het juist is en als je goed zicht hebt op je vertrek alvast online kaartjes te kopen. De Camino Portugués is populair en de bussen tussen Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als je een vlucht moet halen, geeft het zekerheid om vooraf kaartjes te kopen.

Accommodaties

De accommodaties zijn hotels of landelijk gelegen herbergen en bijna altijd langs de route. Soms, waar het niet anders kan vlakbij de route. De accommodaties zijn comfortabel hebben eigen sanitair en zijn alle geïnspecteerd door ons of onze Portugese partner voor de Camino Portugués