Portugal, Ponte de Lima, Spanje, Santiago de Compostela

Van Ponte de Lima naar Santiago de Compostela

10-daagse pelgrimstocht via de Camino Portugues

Wandel via de Portugese Camino vanuit Portugal naar Santiago de Compostela. In 8 etappes loop je vanuit de oude stad Ponte de Lima naar het middeleeuwse Santiago de Compostela, over landelijke paden door de groene regio’s van Noord-Portugal en Galicië. Een tocht met onvergetelijke momenten, veel wandelplezier en soms bijzondere ontmoetingen.

Met dit 10-daagse programma wandel je de pelgrimstocht vanuit Ponte de Lima in Portugal naar Santiago de Compostela, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de details en kan genieten van de onvergetelijke ervaring.

Wandel met de betrouwbaarheid van een uitgebreide routebeschrijving en de rust van de ondersteuning van onze lokale partner.

Voor extra gemak bieden we ook bagagevervoer tussen de hotels.

Wil je de tocht anders inrichten met extra rustdagen of alternatieve routes? Geef dit aan bij je reisaanvraag. We denken graag mee.

Kaart Centrale route Camino Portugués

INBEGREPEN

 • 9 nachten in accommodaties langs de route met eigen badkamer
 • Logies en ontbijt
 • Pelgrimspaspoort (Credencial) & Jacobsschelp
 • Lokaal telefoonnummer voor noodgevallen, informatie of extra transfers
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes met veel informatie over de omgeving, natuur en cultuur
 • GPX tracks per etappe
 • Garantieregeling voor de reissom via STO

PRIJZEN

per persoon op basis van twee personen op een tweepersoonskamer

Laagseizoen (1 maart – 30 juni & 16 september – 31 Oktober ): € 615
Eénpersoonstoeslag: € 295

Hoogseizoen (1 juli – 15 september): € 640
Eénpersoonstoeslag: € 320

EXTRA TE BOEKEN

 • Rust- of wandeldagen
 • Bagagevervoer per eenheid tussen de accommodaties € 90 (max 15 kg)
 • Persoonlijke briefing in het hotel op de avond voorafgaand aan de eerste etappe € 40
 • Diners bij de hotels (7 diners): € 185 per persoon met uitzondering van Porto en Santiago
 • Spirituele Variant: supplement van € 170 per persoon (accommodaties langs de route, extra overnachting, bagagevervoer en bootticket) 
 • Extra nacht in Porto (Hotel ***) € 70 per persoon in een 2-persoonskamer, 1-persoonskamer € 105 – Exclusief lokale toeristenbelasting € 2
 • Extra nacht in Santiago (Hotel ***): € 70 per persoon in een 2-persoonskamer, 1-persoonskamer: € 115
 • Transfers o.a. Porto-Ponte de Lima, Santiago-Porto, Porto / Santiago vliegveld

EXCLUSIEF

 • Heenreis naar Porto en terugreis van Santiago de Compostela​
 • Reis- en/of annuleringsverzekering

VARIANTEN - ALTERNATIEVE ROUTES

Deze officiële variant van de Portugese Camino verbindt de centrale route met de Translatio route over de Río Ulla. De bijzonderheid van deze route is het afleggen van de laatste etappe tussen Vila Nova de Arousa en Pontecessures per boot (Translatio).

Dit is dezelfde route die volgens de legende de discipelen met de overblijfselen van Sint Jacob hebben afgelegd op weg naar de uiteindelijke rustplaats van de Apostel. Lees hierover meer op de geschiedenis pagina.

De Variante Espiritual zoals deze route ook wel genoemd wordt is 74 km lang; waarvan je 46 kilometer loopt en 28 kilometer per boot aflegt. Zo ga je in drie dagen van Pontevedra naar Padrón.  

De route is opgedeeld in drie etappes en begint in Pontevedra, gaat door het mooie gebied van O Salnés, loopt via de prachtige Ruta de Muíños (ook wel: Ruta da Pedra e Auga (YouTube) en eindigt in Pontecesures, waar het bij Padrón weer aansluit op het laatste deel van de centrale route.

Het volgen van deze alternatieve route is één etappe langer dan de traditionele centrale route van Pontevedra naar Padrón. Bekijk het dagprogramma voor de Spirituele Variant voor meer informatie over de indeling en de route.

De keuze voor het invoegen van deze bijzondere alternatieve route is aan te geven op het aanvraagformulier.

FAQ

Vluchten

We raden aan in verband met de transfer naar Ponte de Lima om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen. En voor de terugreis zo laat mogelijk weer terug te vliegen, in verband met de reis terug van Santiago naar het vliegveld van Porto (Bus: 4u). 

Bij vertrek vanaf de luchthaven van Santiago de Compostela is dit minder relevant, 15 minuten met een taxi vanuit het centrum.

Openbaar Vervoer

Na aankomst reizen velen verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document met informatie, dat we zoveel mogelijk actueel houden en je voor ruim voor vertrek opsturen. We raden je aan als je goed zicht hebt op aankomst en vertrek alvast online kaartjes te kopen. De Camino Portugués is populair en met name de bussen tussen Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als je een vlucht moet halen, geeft het zekerheid om vooraf plaatsbewijzen te hebben.

Heenreis
Vanaf de luchthaven van Porto gaat met grote regelmaat een metro naar de stad Porto (30 min). Zie het kaartje van de metrolijnen. 

Om vlak bij het centrum van de stad uit te komen is Trindade (paars) een handig station met overstapmogelijkheden. Bijvoorbeeld om naar de zuidkant van de Douro te gaan via de gele lijn (richting Santo Ovidio). Of een paar haltes verder uit te stappen bij het oude centrum via de haltes Bolhão, Campo of Heroismo.

Als je verder wil reizen naar Ponte de Lima bus is Campanha het beste uitstappunt (richting Estádio do Dragão). Campanha is tevens een bus- en treinstation.

Link voor buskaartjes via Rede Expressos (Ponte de Lima)

Terugreis
Als je van vanuit Santiago (Estación De Autobuses) terug wil naar Porto (vliegveld Sa Caneiro of Campanhã in de stad) dan kan dat met de bus van ALSA (3x per dag). 

Luz Verde biedt ook privé transfers aan (prijzen afhankelijk van het seizoen). Als je dit liever hebt kan je dit op het aanvraagformulier vermelden. 

Indicatie Reistijd:
Metro: Porto vliegveld-Porto station Campanha 40min
Bus: Porto station Campanha-Ponte de Lima 1h 30min
Taxi: Porto-Ponte de Lima 52min
Bus: Santiago-Porto vliegveld (OPO) 4h

Accommodaties

De accommodaties zijn hotels of landelijk gelegen herbergen en bijna altijd langs de route. Soms, waar het niet anders kan vlakbij de route. Eventuele transfers zijn dan inbegrepen. De accommodaties zijn comfortabel hebben eigen sanitair en zijn alle geïnspecteerd door ons of onze partner voor de Camino Portugués. 

N.B. De stijgende populariteit van de Camino Portugués heeft als effect dat de leukste en beste accommodaties langs de route snel volgeboekt zijn. Als het mogelijk is, probeer dan zo vroeg mogelijk een reisaanvraag te doen.