Wandelen in Spanje 🇪🇸 en Portugal 🇵🇹

Portugal, Porto, Spanje, Santiago de Compostela

Van Porto naar Santiago de Compostela

13 daagse pelgrimstocht via de Camino Portugues

Wandel via de Portugese Camino vanuit Portugal naar Santiago de Compostela. In 11 etappes loop je vanuit de oude havenstad Porto naar het middeleeuwse Santiago de Compostela, over landelijke paden door de groene regio’s van Noord-Portugal en Galicië. Een tocht met onvergetelijke momenten, veel wandelplezier en soms bijzondere ontmoetingen.

Met dit 13-daagse programma loop je de Camino Portugués vanuit Portugal naar Santiago waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de details en kan genieten van de onvergetelijke ervaring die het lopen van een pelgrimstocht met zich meebrengt. 

Wandel met de betrouwbaarheid van een uitgebreide routebeschrijving en de rust van de ondersteuning van onze lokale partner.

Voor extra gemak bieden we ook bagagevervoer tussen de hotels.

Kaart Centrale route Camino Portugués

INBEGREPEN

EXCLUSIEF

EXTRA TE BOEKEN

OVERIG

VAN DAG TOT DAG

Aankomst in Porto

Porto is de tweede stad van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Douro. Landinwaarts groeien de druiven op de zonovergoten hellingen waarvan de heerlijke Port wordt gemaakt. Er wordt een ontmoeting met een lid van ons team ingepland voor een briefing en om de documentatie te overhandigen.
Accommodatie: 3* Hotel

Etappe 1. PORTO - ARCOS | 34 km (of 17 km*)

De Camino begint bij de Sé Kathedraal in Porto. Verlaat het Sé-plein en via de oude straten zie je enkele van de kenmerken van A Invicta, de geuzenaam van de stad Porto. Je loopt een aantal kilometers door buitenwijken en voorstedelijke gebieden van Porto en Maia. Vanaf hier wordt de weg duidelijker en bemerk je de geleidelijke overgang van de stad naar het landelijke gebied. Je gaat door Vilarinho en loopt via de middeleeuwse brug over de Ave voordat je het dorp Arcos bereikt. Hier eindigt de eerste etappe.

* De route kan worden ingekort door in Vilar do Pinheiro te starten, dan wordt de afstand 17 km. De transfer vanuit Porto verzorgen wij.
Accommodatie: 3* Hotel

Etappe 2. ARCOS - BARCELOS | 20 km

Deze etappe begint in Arcos en gaat naar het oude dorp Rates, waar je kan genieten van de prachtige kerk bij het voormalige klooster. Er zijn geen grote veranderingen in het landschap, maar langzamerhand komt er steeds meer bosgebied, passeer je de dorpen Courel en Pedra Furada en bereik je via landelijke wegen de stad Barcelos, waar je tijd hebt om de belangrijkste monumenten van deze oude handelsstad te bezoeken. Waaronder de gekleurde Haan van Barcelos. Het symbool van Portugal.
Accommodatie: 3* Hotel

Etappe 3. BARCELOS - PONTE DE LIMA | 33,5 km

Je vertrekt uit Barcelos, volgt kleine weggetjes en loopt door tot aan de rivier de Neiva, die je oversteekt via een middeleeuwse brug vlak voor het dorp Balugães. Dit is een dag van landelijke wegen en een prachtige wandeltocht door de gehuchten Facha, Seara en Correlhã, om uiteindelijk Ponte de Lima te bereiken via de brede Plátanoslaan langs de rivier de Lima. Een prachtig uitzicht over de rivier en de brug.
Accommodatie: 3* Hotel

NB Deze etappe is vanwege de lengte ook in verdelen in twee delen met een overnachting in Balugães of Quintiães. De tocht duurt dan een dag langer.
Barcelos – Balugães/Quintiães – 13 km
Balugães /Quintiães – Ponte de Lima – 21 km

Etappe 4. PONTE DE LIMA - COSSOURADO (Paredes de Coura) | 22 km

Je verlaat de middeleeuwse stad Ponte de Lima en steekt de indrukwekkende lange Romaans-Gotische brug over de rivier de Lima over, met de 22 bogen. Na het bereiken van de overkant van de brug sla je rechtsaf en duik je in de landelijke wereld van de landbouwparochie Arcozelo. Na Labruja wordt landbouw schaars en het landschap tot aan Portela Pequena is bebost gebied. De twee kilometer bergop lopend vanaf Labruja zijn de meest veeleisende van de hele Camino. Halverwege vind je de Cruz dos Franceses en klim je naar het ‘Huis van de Boswachter’. Vanaf het hoogste punt naar Cossourado is het een korte en gemakkelijke wandeling naar het einde van deze etappe (Paredes de Coura).
Accommodatie: 3* Hotel

Etappe 5. COSSOURADO - VALENÇA | 13 km

Je begint deze dag in de vallei van de rivier de Coura en maakt dan een lichte klim tot San Bento da Porta Aberta, de locatie van een beroemd religieus festival.
Daarna ga je verder naar Fontoura door velden en struikgewas, langs Cerdal en Pedreira, totdat je de met een fort versterkte stad Valença do Minho bereikt, waar de etappe eindigt.
Accommodatie: 3* Hotel

Etappe 6. VALENÇA - O PORRIÑO | 20 km

Je steekt de grensrivier de Rio Minho over via de lange stalen brug en aan de overkant loop je door de straten van het middeleeuwse Spaanse dorp Tui tot aan de beroemde kathedraal bovenop (de tijd gaat hier een uur vooruit). Vanaf hier ga je door de doorgang van het klooster van Clarissas en de kerken van Santo Domingo en San Bartolomé. Na het oversteken van de Veiga-brug bereik je één van de mooiste gedeeltes van de hele route – de vallei van de rivier de Louro. Dit mooie onderdeel eindigt bij een bedrijventerrein voordat je de stad Porriño binnenloopt.
Accommodatie: 2* Hotel

Etappe 7. O PORRIÑO - ARCADE | 22 km

Vanuit Porriño ga je weer verder naar het noorden. Onderweg kom je langs het Pazo de Mós, de kapel Santiaguiño de Antas en Chan das Pipas. Hier begint een steile afdaling die je naar het centrum van Redondela leidt. Na Redondela ga je naar Outeiro de Penas, een plek met een prachtig uitzicht over het estuarium Ría de Vigo. Uiteindelijk bereik je Arcade, beroemd om de heerlijke oesters.
Accommodatie: 2* Hotel

Etappe 8. ARCADE - PONTEVEDRA | 13 km

Vanuit Arcade loop je verder naar Pontesampaio, waar je een lange middeleeuwse brug over de rivier de Verdugo oversteekt om vervolgens via smalle straatjes geleid te worden naar een van de mooiste gedeeltes van de Camino: de stokoude weggetjes die omhoog gaan naar de helling van Canicouva tot aan Cacheiro. Na het oversteken van de heuvels verbreedt het pad zich weer, waar de route verder gaat door velden, wijngaarden en boomgaarden, totdat je Pontevedra bereikt voor een welverdiende rust.
Accommodatie: 3* Hotel

Etappe 9. PONTEVEDRA - CALDAS DE REIS | 22 km

Je begint deze etappe in het historische centrum van Pontevedra, wandelend van de oude stad naar de duizendjarige brug, O Burgo, over de rivier de Lérez. Je vervolgt je weg langs de prachtige Vallei van de Gandra-rivier tot aan San Mauro. Vanaf daar wordt het pad breder en terwijl je verder loopt, ervaar je een vredige en serene sfeer. Vanaf hier begin je de eerste kruisen te zien, sommige prachtig uitgehouwen. Je loopt Caldas de Reis binnen een komt langs de kerk van Santa Maria, vlakbij de brug over de rivier de Umia, waar deze etappe eindigt.
Accommodatie: 2* Hotel

Etappe 10. CALDAS DE REIS - PADRÓN | 19 km

Je verlaat Caldas de Reis langs een paar mooie delen van de Camino, over de middeleeuwse brug van de Bermaña-rivier en volgt een pad dat je naar het dorp Cruceiro brengt, een onvergetelijk traject door bossen en weiden. Je komt langs de kerk van Santa Maria de Carracedo en vervolgens kom je door een weelderig landschap langs de oever van de rivier de Valga, tot aan San Miguel de Valga, waar je richting Pontecesures gaan. Na het oversteken van de rivier de Ulla kom je aan in Padrón, de plaats waar volgens de legende het schip met het lichaam van de apostel Jacobus aan een steen was afgemeerd – de Pedra of steen is in de lokale parochiekerk. De wandeling van eindigt in Padrón.
Accommodatie: 3* Hotel

Etappe 11. PADRÓN - SANTIAGO DE COMPOSTELA | 25 km

Je begint deze laatste etappe door Padrón te verlaten en naar het noorden te wandelen tot aan de kerk van Santa Maria de Iria Flávia. Hier hebben twee grote Galicische schrijvers gewoond, de dichteres Rosália de Castro en de Nobelprijswinnaar Camilo José Cela, die naast de kerk is geboren. Je loopt verder door Galicische dorpen tot aan het prachtige heiligdom van Nossa Senhora da Escravitute. Vanaf hier bereik je de Rua de Francos via brede straten en smallere shortcuts. Je ziet eindelijk Santiago de Compostela liggen en iets verderop, bij Agro dos Monteiros, kan je ook voor het eerst de torens van de kathedraal zien. Na het oversteken van de rivier de Sar ga je verder door de buitenwijken van de stad die je al stijgend leiden naar de Faxeira-poort, de ingang waardoor de Portugese Camino deze oude stad binnenkomt. Door een labyrint van straatjes ga je verder naar het Obradoiro-plein en naar de kathedraal zelf, waar de apostel op je wacht.
Accommodatie: 3* Hotel

Vertrek

Einde van de reis. 
Na de overnachting in Santiago kan je op eigen kosten met het openbaar vervoer (bus, 3,5 uur) weer teruggaan naar het vliegveld Sa Caneiro nabij Porto. Let op, je gaat dan weer terug in de tijd, want in Portugal is het een uur vroeger. Goed om daar rekening mee te houden bij de reservering van je terugvlucht. Ook zijn er mogelijkheden om vanuit Santiago rechtstreeks terug te vliegen naar Nederland.

Ook kan je besluiten om langer in Santiago te blijven. Wil je verder lopen? We bieden ook de mogelijkheid aan om in 7 dagen door te lopen tot aan Finisterre en verder door naar Muxía (+2d). Neem gerust contact op, we helpen je graag daarbij.

VARIANTEN - ALTERNATIEVE ROUTES

De Spirituele variant door O Salnés

Deze officiële variant van de Portugese Camino verbindt de centrale route met de Translatio route over de Río Ulla. De bijzonderheid van deze route is het afleggen van de laatste etappe tussen Vila Nova de Arousa en Pontecessures per boot.

Dit is dezelfde route die volgens de legende de discipelen met de overblijfselen van Sint Jacob hebben afgelegd op weg naar de uiteindelijke begraafplaats. Lees hierover meer op de geschiedenis pagina.

De variant is opgedeeld in drie etappes en begint in Pontevedra, gaat door het mooie gebied van O Salnés, loopt via de prachtige Ruta de Muíños (ook wel: Ruta da Pedra e Auga) en eindigt in Pontecessures, waar het bij Padrón weer aansluit op het laatste deel van de centrale route.

Het volgen van deze alternatieve route is één etappe langer dan de traditionele centrale route van Pontevedra naar Padrón.

REISAANVRAAG

Wil je graag de Portugese Camino lopen? Laat ons weten wanneer je zou willen vertrekken. We checken de beschikbaarheid van de accommodaties. Daarna ontvang je een vrijblijvend reisvoorstel. 

Vind je het leuk wat je ziet, maar wil je het net iets anders? Zet het in de aanvraag, we passen het programma graag voor je aan.

Medereiziger (bij meer dan twee personen kan dit ook bij de opmerkingen)

FAQ

Vluchten

We raden aan bij vertrek zo laat mogelijk weer terug te vliegen vanuit Porto, in verband met de reis terug van Santiago naar het vliegveld van Porto (Bus: 4u).
Bij vertrek vanaf de luchthaven van Santiago de Compostela is dit minder relevant, 15 minuten met een taxi vanuit het centrum.

Openbaar Vervoer

Na aankomst is het eenvoudig reizen met het openbaar vervoer. We hebben als leidraad een document met informatie, dat we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden je aan op via de websites van de verschillende vervoerders na te gaan of de informatie juist is en wanneer je weet wanneer je vertrekt of aankomt alvast online kaartjes te kopen. De Camino Portugués is populair en de bussen tussen Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als je een terugvlucht moet halen, geeft het zekerheid om vooraf kaartjes te kopen. 

Indicatie:
Metro: Porto vliegveld-Porto station Campanha 40min
Bus: Santiago-Porto vliegveld (OPO) 4h

Accommodaties

De accommodaties zijn hotels of landelijk gelegen herbergen en bijna altijd langs de route. Soms, waar het niet anders kan vlakbij de route. Eventuele transfers zijn dan inbegrepen. De accommodaties zijn comfortabel hebben eigen sanitair en zijn alle geïnspecteerd door ons of onze partner voor de Camino Portugués. We bieden geen accommodaties aan op slaapzalen van Albergues.