Portugal, Porto, Spanje, Galicië, Santiago de Compostela

De Camino Portugués

De Portugese routes naar Santiago de Compostela

De Camino Portugués is een eeuwenoude route vanuit Portugal voor pelgrims op die bedevaart gaan naar de kathedraal met de relieken van Sint Jacob (Sant-iago). Sinds de 14e eeuw is deze zuidelijke route naar Santiago de Compostela gevolgd door miljoenen pelgrims.

Het lopen van de Camino Portugués is een uitgelezen kans om de gastvrijheid, architectuur, cultuur en gastronomie van zowel Portugal als Spanje te ontdekken.

Langs de kust of door het binnenland?

Startend vanuit Porto zijn er twee mogelijke routes: de historische Camino Portugués Central door het binnenland en de iets langere kustroute de Camino Portugués Costal, waarbij deze route de eerste 150 kilometer de Atlantische kust volgt om zich daarna bij de historische centrale route te voegen op weg naar Santiago.

Kaart Centrale route Camino Portugués
Centrale route

De Portugese Camino naar Santiago volgt de eeuwenoude route vanuit Portugal, via de vele onverharde wegen en bospaden, door historische dorpen en steden en over nog oudere Romeinse bruggen.

Ontelbare reizigers, handelaren en pelgrims liepen deze route, in ieder geval vanaf het begin van de 14e eeuw. Want na de voltooiing van de brug bij Barcelos in 1325 en de renovatie van de brug bij Ponte de Lima in ook rond die tijd, was het mogelijk om via een rechte route naar het Noorden te lopen.

Deze ‘nieuwe’ middeleeuwse route liep vanuit Porto (14 dagen) langs de nederzettingen Rates, Barcelos, Ponte de Lima (10 dagen), Valença (8 dagen), Tui, Redondela, Pontevedra en Caldas de Reis en viel grotendeels samen met de nog veel oudere Romeinse militaire weg waarvan nog steeds delen bestaan.

De route is sindsdien weinig veranderd maar is op sommige plaatsen zelfs zo druk met (handels)verkeer geworden dat er in de afgelopen eeuwen een aantal kleine omleidingen zijn toegevoegd om je zoveel mogelijk in alle rust door de landerijen en bossen te laten lopen. Onderweg kom je dan ook langs de vele kapellen, kerken, kloosters en herbergen die in het verleden voor de pelgrims langs de route zijn gebouwd. En ook Romeinse bruggen en wegen. Vaak goed herkenbaar aan de grote stenen die daarbij gebruikt werden als plaveisel.

Kaart Kustroute Camino Portugués
Kustroute

De Portugese Camino langs de kust start vanuit Porto en volgt de Portugese kustlijn naar het Noorden. Parallel aan de klassieke centrale route. De route verbindt al eeuwen de kustplaatsen Vila do Conde, Esposende en Viana do Castelo, Vila Praia de Âncora en Caminha met elkaar in Portugal.

Na de overtocht met een veerboot of watertaxi vanaf het stadje Caminha gaat de route verder langs de kust van Spanje via het kleine Oia, het historische Baiona, Europa’s grootste vissershaven Vigo en als laatste Redondela. Vanaf deze plaats gaat de tocht verder via de route van de Camino Portugués Central tot aan Santiago de Compostela.

De kustroute of centrale route?

Beide routes hebben hun eigen kenmerken. Het meest voor de hand liggende verschil is wel dat de kustroute een nauwe relatie heeft met de Atlantische oceaan en praktisch het hele traject langs de kust loopt, terwijl de klassieke centrale route je door het binnenland voert. Dat is meteen het grootste verschil tussen beide.

Maar er is meer. Elke stad op de route heeft zijn eigen unieke culturele geschiedenis met de Camino naar Santiago. En het terrein waarin je loopt is ook sterk verschillend. Langs de kust is het vooral vlak terwijl het in het binnenland heuvelachtig is. Ook de gastronomie langs de route is anders. 

De laatste vier etappes zijn overigens voor beide gelijk waarbij er de mogelijkheid is om een Spirituele variant (variante Espiritual) te lopen en te varen!. Daarnaast er zijn ook mogelijkheden om eerder van de kustroute door te steken naar de centrale route. Er zijn veel mogelijkheden om de Camino Portugués op maat te maken. Vraag het ons gerust, we helpen je graag verder.

Varianten of alternatieve routes

De Spirituele variant door O Salnés

Deze officiële variant van de Portugese Camino verbindt de centrale route met de Translatio route over de Río Ulla. De bijzonderheid van deze route is het afleggen van de laatste etappe tussen Vila Nova de Arousa en Pontecessures per boot.

De Variante Espiritual  zoals deze route ook wel genoemd wordt is 74 km lang; waarvan je 46 km loopt en 28 km per boot aflegt. Zo ga je in drie dagen van Pontevedra naar Padrón.  

Dit is dezelfde route die volgens de legende de discipelen met de overblijfselen van Sint Jacob hebben afgelegd op weg naar de uiteindelijke rustplaats van de Apostel. Lees hierover meer op de geschiedenis pagina.

De variant is opgedeeld in drie etappes en begint in Pontevedra, gaat door het mooie gebied van O Salnés, loopt via de prachtige Ruta de Muíños (ook wel: Ruta da Pedra e Auga (zie YouTube)) en eindigt in Pontecesures, waar het bij Padrón weer aansluit op het laatste deel van de centrale route.

Het volgen van deze alternatieve route is één etappe langer dan de traditionele centrale route van Pontevedra naar Padrón.

De keuze voor deze alternatieve route is aan te geven op het aanvraagformulier.

Kaart variant Caminha - Tui
Variant Caminha - Tui

Van de kustroute naar Tui op de centrale route

Vanuit Caminha steekt de kustroute via een boot de Minho rivier over richting La Guarda in Spanje. Een variant op deze route is om de Minho rivieropwaarts te blijven volgen via Cerveira tot aan Valença en daar via de brug de Minho over te steken naar Tui. Vanaf Tui volg je dan de centrale Portugese Camino. 

Het aantal etappes blijft gelijk. Je bent via dit alternatief langer in Portugal, wandelt minder langs de kust en loopt een groter deel over de centrale Portugese Camino. Op het aanvraagformulier is aan te geven of je deze variant van de kustroute wilt lopen.

Kaart Camino Finsisterre y Muxía
Camino de Finisterre

Een mogelijke epiloog, de Camino naar Finisterre

Deze unieke en historische route leidt niet naar Santiago de Compostela, maar begint er. Vele Pelgrims kiezen er voor om na een gelopen Camino naar Santiago nog een aantal etappes te lopen naar het einde van de wereld (finis-terre=einde-wereld: volgens de Romeinen).

De Camino de Finisterre staat bekend als de verlenging van de Camino naar Santiago en verbindt de hoofdstad van Galicië met met de Kaap van Finisterre en Muxía, beide gelegen aan de legendarische Costa da Morte.

Sinds de oudheid voelden reizigers die naar deze westelijke hoek van Europa kwamen de drang om de zon te volgen. Ze waren geïntrigeerd door het idee om het einde van het land op te zoeken, waar ze de zon in de oneindigheid van de oceaan konden zien ondergaan.

Geschat wordt dat rond de 10% van de pelgrims die in Compostela aankomen hun reis voortzetten naar Finisterre (Fisterra in het Galicisch). En velen van hen maken gebruik van de gelegenheid om ook naar Muxía (Moe-sjía) te gaan. De verbindingsetappes zijn gemarkeerd in beide richtingen, Fisterra-Muxía of Muxía-Fisterra, met wegwijzers en dubbele pijlen. Zowel Finisterre als Muxía hebben ook een religieuze betekenis voor pelgrims. 

Er zijn zelfs mensen die na een bezoek aan beide eindbestemmingen van deze Camino weer terugwandelen naar Santiago en er zo een circulaire route van maken.

Relevante blog

⁨Nigrán⁩, ⁨Rías Bajas⁩, ⁨Spanje⁩ GR

De kustroute van de Camino Portugués

Vanuit Porto is het een uurtje lopen langs de traag stromende Douro om bij de Atlantische Oceaan te komen. En zo wandelen we half maart vanuit ons hotel via de kathedraal naar de kades bij het historische centrum om de rivier in westelijke richting te volgen. Een lekker zonnetje op onze rug en de route wijst zich verder zelf.

Lees verder »