Een ultieme herfstwandeling in de Pyreneeën

Een rondwandeling in het nationale park d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

16 oktober 2021. Mijn broer en ik vertrokken al vroeg in de ochtend uit La Pobla de Segur, waar ik al een week verbleef om een trektocht in de Pyreneeën te verkennen. Hij kwam een paar dagen over uit Nederland en ik wilde met hem rondwandeling maken die ik hier in het voorjaar al eens eerder had gedaan, terwijl er sneeuw lag. Ik was benieuwd hoe het er aan het begin van herfst zou zijn. De herfst begint boven de 1.500 meter sowieso al wat eerder.

Het is ruim een uur rijden richting het noorden, dieper de Pyreneeën in. Dat is overigens geen straf omdat het een prachtige rit is langs rivieren, kloven en passen. Rond negen uur komen we aan in het dorpje Espot.

We rijden er doorheen. Op de grote parkeerplaats aan het begin van het dorp staan de 4×4 taxi’s al te wachten om wandelaars in het park af te zetten. Met je eigen auto kan je het het nationale park niet in. We besluiten daarom door te rijden en de auto op de parkeerplaats bij de ingang te zetten en vanaf daar de wandeling starten. Het is fris met 5°C, maar we weten dat de temperatuur straks in de zon snel zal oplopen.

Aiguestortes
Pleta de Xaulet

Cascada de Ratera

De geplande route is ongeveer 20 kilometer en maakt een ronde langs de meren in de vallei van de Ratera en om het grote meer van Sant Maurici. De waterval van de Ríu Ratera is spectaculair, de meren zijn spiegelend glad en het uitzicht op de berg Els Encatats is indrukwekkend. Dus dat zijn ruim voldoende ingrediënten voor een mooie wandeling, met als kers op de taart, de herfstkleuren. Het eerste deel van de route lopen we in het smalle dal door dennenbossen met beneden ons het geluid van de Ríu Escrita, afkomstig uit het meer van Maurici. Langzamerhand, terwijl we stijgen en dichter bij het meer komen, gaan de dennen over in loofbomen, voornamelijk berken. Goudgeel van kleur in de opkomende zon.

We lopen langs het spiegelende meer. Inmiddels zijn er al veel meer wandelaars op de been. Afgezet door de 4×4-taxi’s om de waterval te bekijken. Het is een zonnige zaterdag en veel Spanjaarden grijpen deze kans aan om hier met hun familie een rondje te wandelen. 

Gezamenlijk klimmen we via een pad een stuk omhoog in de richting van de Cascada de Ratera. In de verte is het kletterende water al goed hoorbaar. Eenmaal bij het uitkijkpunt aangekomen zien we de indrukwekkende waterval hoog boven ons.

Cascada de Ratera
Cascada de Ratera

De meren in de vallei

Na wat foto’s gemaakt te hebben gaan wij verder naar boven en keren de meeste wandelaars terug naar het grote meer. We stijgen nog een stuk en komen bij een tweede meer, de oorsprong van de Ratera. In deze vallei zijn wel 10 meren. Groot, klein en de één nog mooier dan de ander. We besluiten ze maar niet meer te tellen. Na een korte pauze beginnen we aan de laatste lange klim naar boven.

Wandelen in de Pyreneeën
Coma d'Amitges

We komen aan bij berghut Refugi d’Amitges, gelegen bij twee meren en genoemd naar de scherpe rotspunt op de bergrug erachter. En inmiddels laten we de laatste bomen achter ons en blijven er slechts rotsen en gras over.

Agulles d'Amitges
Wij lopen nog een klein stukje door tot aan het Estany del Barbs, het hoogste meer van deze vallei en meteen het hoogste punt dat wij deze dag bereiken: 2.400 meter. Er is geen wind dus het is er erg stil; een mooie plek om te lunchen. We zijn ongeveer op de helft van de route.
Estany dels Barbs
Estany dels Barbs

Na de lunch dalen we af naar Mirador de l’Estany, van hieruit kunnen we het dal in de volle lengte zien met het meer van Sant Maurici en de twee markante toppen van Els Encantats. We steken nog een aantal hellingen met grote keien over. Het uitzicht is prachtig. Hierna komen we in het bos terecht aan de zuidzijde van het dal. We lopen langs de voet van Els Encantats en langs het meer van Sant Maurici weer terug naar de parkeerplaats. Een prachtige tocht. En op het juiste moment voor de ultieme herfstkleuren.

Parque Nacional Aigüestortes y Estany de San Maurici
Els Encantats en Estany de Maurici

Tip: We hebben 7,5 uur gedaan over de rondwandeling (bewogen-tijd: 5,5 uur). Hierbij liepen we zowel aan het begin als aan het einde van de route over hetzelfde pad. Dat is te vermijden als je bij het meer van Sant Maurici een 4×4-taxi neemt naar de parkeerplaats.

Wil je het eerste stuk helemaal overslaan, dan kan je vanaf Espot een taxi nemen naar het meer en ook zo weer teruggaan (€ 5,25 p/p enkele reis). Daarmee verkort je de totale afstand met ongeveer 7 kilometer.

Om de route in 3D te zien klik op het ✈️ in het kaartje hieronder.