Meestal zit het mee

En soms zit het tegen 😓

We hebben het over het weer op La Palma begin december 2020. Donkere wolken pakten zich samen toen wij de klassieke wandeling over het zuidelijke deel van het eiland hadden gepland. Over de hoge bergrug en tussen de vulkanen door; de Ruta de los Volcanes (GR 131) ofwel de grote vulkaanroute. Het was uitzichtloos, letterlijk. Maar ach, aan het eind van de tocht werd het weer helder en pikten we toch nog even de warme zon mee.

Zonsopkomst bij Santa Cruz de la Palma
Zonsopkomst bij Santa Cruz de la Palma

Toch is het klimaat in de winter op La Palma ideaal voor een wandelvakantie. Aan de kust normaal gesproken zonnig en subtropisch en in de bergen wat lagere temperaturen. Erg aangenaam bij wandeltochten. Het verschil is ongeveer een graad per 100 meter. Zo kan je in januari aan de kust in een T-shirtje lopen, terwijl er sneeuw ligt op het hoogste punt van het eiland (2.500m).

 

De plek waar je op het eiland bent, de windrichting, de hoogte en het tijdstip van de dag bepalen het weer. Het is dus aan te raden wanneer je een dag op pad gaat op het eiland kleding mee te nemen voor alle weertypes.

obsevatorium-los-muchachos-la-palma
Observatorium op het hoogste punt van het eiland bij Los Muchachos (2.500m)

Want ook al is het weer prima, op la Palma is er ook altijd nog het natuurfenomeen van wolken die ontstaan doordat de passaatwind over het hoge eiland heen moet. Bij de Noordoostpassaat is dat aan de noord- en oostkant van het eiland. De wolken kunnen soms de hele dag tegen de bergen blijven hangen. Uiteindelijk lossen ze op of gaan ze er overheen. In het lagere midden van het eiland leidt dat vaak tot een prachtig schouwspel; de wolkenwaterval.

Wolkenwaterval (Cascada de Nubes)

De noordoostelijke passaatwinden die over het eiland waaien, waarbij de vochtige oceaanlucht tegen de bergketen omhoog wordt gestuwd en afkoelt, vormen wolken die tegen de hoge bergrug van het eiland aanleunen. Uiteindelijk zullen de wolken over het laagste gedeelte van de bergkam de Cumbre Nueva stromen. Een waterval van wolken en een prachtig gezicht.

Wandelen op La Palma

De route van de vulkanen is één de wandelhoogtepunten op La Palma die je toch wel gelopen moet hebben. Het is een onderdeel van de GR131, de Noord-zuidroute die over het midden van het eiland loopt en eeuwenlang de centrale verbindingsroute was tussen de verschillende plaatsen op het eiland. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen, ook één van de drukste en meest populaire routes. Overigens was daar twee maanden geleden die dag in december weinig van te merken (elk nadeel…).

Uitzichtloos op de Gran Recorrido 131
Uitzichtloos op de Gran Recorrido 131
We hielden rekening met ongeveer 5 uur voor de 18 km lange route naar het zuiden, die bij El Pilar op 1.500 meter begon en op 750 meter boven zeeniveau eindigde bij een cafetería in Los Canarios. Het startpunt is goed te bereiken met openbaar vervoer, taxi en auto. De wandelroute is goed aangegeven met borden en waar nodig liggen er stenen langs het pad.

Cumbre Vieja

De route over de Cumbre Vieja begint voor ons in het naaldbos van El Pilar met een klim naar 1.932 meter om op de bergrug te komen. Het regende in eerste instantie en dat ging over in een dichte mist naarmate we hoger kwamen.


Wat we hierdoor aan het begin van de tocht misten was het uitzicht naar het noorden, met de grote krater van de Caldera de Taburiente de Pico Bejenado en met een beetje mazzel ook de wolkenwaterval.

Cumbre Vieja - de mist trekt weg
De mist trekt weg op de Cumbre Vieja

En zo liepen we midden over de schaars begroeide bergrug naar het zuiden. Met links en rechts vulkanen, waarbij je de ene keer vlak langs een krater loopt en er bij de volgende een apart pad naar boven gaat voor de extra dimensie. Maar bovenal een fantastisch uitzicht naar het oosten, westen en het zuiden. Met diep beneden de blauwe oceaan, in de verte Tenerife met de Teide die overal bovenuit steekt en het eiland La Gomera, pal zuid.

Ruta de los Volcanes en La Palma
Contrasterend groen op de zwarte vulkanische aarde.

Na de lange afdaling, eenmaal aangekomen bij het dorpje Los Canarios, zijn we neergestreken op een zonnig terrasje. We drinken er wat en bestellen een taxi die ons naar onze auto bij El Pilar terugbrengt. Het was een bijzonder mooie wandeling op La Palma. De route kan van de bucket list al doen we ‘m graag een keer over bij helder weer.

De rustige ruige kust van het noorden

Na de highlights gelopen te hebben is een kustwandeling van een paar dagen via de GR130 langs de rustige, ruige en authentieke kust van het noorden een echte aanrader. Bijvoorbeeld van Barlovento naar Santo Domingo. Onvergetelijke indrukken, prachtige natuur, authentieke accommodaties en goed geregelde logistiek. Hierover binnenkort meer.

Malvasía de Fuencaliente

Los Canarios heeft overigens een prachtig uitzicht op de zuidpunt met vuurtoren en ligt in de gemeente Fuencaliente, ook wel bekend om de zoete wijn van de Malvasía druif. De druif wordt alleen gekweekt op de zuidpunt, met de wortels diep in de dikke laag zwarte vulkanische grond en overrijp geoogst. De wijn die hieruit voorkomt is veelal zoet en vergelijkbaar met de Muscat dessert wijnen. Er is altijd wel een open fles om even een glaasje te proeven.

Malvasía Fuecaliente
Malvasía Fuecaliente

zie de gelopen route in vogelvlucht