Costa de la Luz, aangenaam

Mijn eerste kennismaking met de Costa de la Luz was in 2009 en ik was verrast. Ik kende eigenlijk alleen de kust van de Middellandse Zee met veel hoogbouw, boulevards en bijbehorende drukte zoals aan de Costa del Sol of de Costa Blanca. Maar wat een verschil met deze plek.

Strand van Conil
Strand van Conil

Ruimte voor iedereen

Kilometerslange brede stranden, nauwelijks mensen en toch niet leeg of onherbergzaam. Witte en gele stranden met wat duinen erachter, zoals aan de Noordzeekust, maar dan weer niet zo druk. Wat een verademing, de oceaan, het strand, de koele wind en ruimte voor iedereen.
cabo de trafalgar
Cabo de Trafalgar

Er zijn aan de Costa de la Luz maar weinig buitenlandse toeristen te vinden. Het is eerder een plek waar alleen Spanjaarden naartoe gaan. Er zijn uitzonderingen, want op sommige plaatsen, afhankelijk van de wind en de golven, lijkt het wel een hippie reservaat. Veel oude volkswagenbusjes en campers met kite- en golfsurfers, die langs het strand kamperen.

Punto Paloma met zicht op Afrika
Zicht op Afrika vanaf Paloma Alta bij Tarifa

De Costa de la Luz loopt van Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje, tot aan Portugal. Liggend aan de Atlantische Oceaan, met wisselende getijden, hoge golven, een lekker windje en helder water. De kust van het licht, de meeste zonuren van Europa en ook de zonsondergangen zijn er prachtig.

 

Er zijn een aantal bijzondere natuurparken aan deze kust die echt de moeite waard zijn. In het westen van de stad Cádiz ligt het Parque Nacional de Doñana. Een paradijs voor vogelspotters door de unieke combinatie van moerassen en duinen. En in het oosten de beboste bergen van het Parque Natural los Alcornocales (=kurkeiken).

Duinen bij Bolonia
Duinen bij Bolonia

Ook Richina is al jaren fan van het gebied en heeft er een aantal mooie plekken voor Luz Verde Yoga Retreats gevonden. Op een mooie finca bij Caños de Meca heeft ze in november 2019 nog een ontspannen yogaweek georganiseerd.

Yoga retreat Caños de Meca
Yoga retreat Caños de Meca

Zicht op Afrika

Naast relaxte wandelingen langs de stranden zijn er nog heel andere wandelingen te maken. Een mooi voorbeeld is de bergwandeling via Paloma Alta vlak bij Tarifa waarbij je als bonus bij de afdaling lekker kan lunchen bij El Mirlo met een prachtig uitzicht op Afrika. En waarna je vervolgens via de 50 meter hoge witte duinen weer afzakt richting de zee bij het strand van Valdevaqueros.

Of het beklimmen van de Picacho (888m), een van de hogere bergen in los Alcornocales met een prachtig uitzicht en waar de gieren geïnteresseerd om je heen vliegen.
De gieren vanaf de Picacho del Aljibe
De gieren vanaf de Picacho del Aljibe
Natuurlijk ontbreken ook de witte dorpjes niet. Landinwaarts torent Vejer de la Frontera overal bovenuit. Iets verderop aan de kust ligt Conil de la Frontera waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. En dan is natuurlijk de stad Cádiz ook een absolute aanrader. Een prachtige havenstad met een lange geschiedenis. De stad is al minstens 3.000 jaar oud, ruim voor de komst van de Romeinen, en heeft een grote rol in de geschiedenis van vele verschillende zeevarende naties gespeeld. De ligging is dan ook perfect aan de monding van de Guadalquivir, de rivier die ook door Sevilla stroomt.

Columbus vertrok in 1493 vanuit Cádiz voor zijn tweede reis naar Amerika en het was de thuishaven van de ons Nederlanders wel bekende Zilvervloot. Een interessante oude stad op een langgerekt schiereiland.
Cádiz
Cádiz

Zahora

Inmiddels zijn wij regelmatig te vinden in Zahora, een eenvoudig dorpje aan de zee zonder boulevard. Tien maanden per jaar is het er heerlijk rustig, precies wat we zoeken. We huren er meestal hetzelfde huisje waarbij we vanuit de tuin het brede strand oplopen, een stuk wandelen, een hapje eten bij een chiringuito en bij zonsondergang wat live muziek luisteren bij Ohana. 😊

Cabo de Trafalgar
Cabo de Trafalgar