Etappe 8. A Fonsagrada-O Cádavo

De eerste volledige etappe in Galicië. Een groot deel van de route gaat over onverharde wegen en het landschap is mooi. Je loopt door typisch Galicische bossen.

Het eerste deel tot aan Montouto geeft weinig moeilijkheden. Vanaf daar begint een lange afdaling gevolgd door aantal stevige klimmen.

Als je de nacht hebt doorgebracht in A Fonsagrada, start je via de Rúa Maior, richting Lugo, om bij O Padrón te komen. Je loopt over een pad en verderop steek je de weg over, maar dan keer je terug naar de weg om deze over te steken richting de bron Fonte do Patizal.

Je loopt over paden die worden omgeven door typisch Galicische vegetatie, en je wisselt het asfalt af met paden om in Vilardogno te komen. Als je eenmaal in Pedrafitelas bent, loop je een paar honderd meter parallel aan deze weg. Tijdens deze route zie de bergpas Serra de Montouto. Zodra je het dorp Montouto verlaat kom je bovenop de pas bij het Hospital de Montouto. Dit hospitaal werd in de 14e eeuw gesticht door koning Pedro van Castilië, ook wel bekend als de Wrede. Het werd herbouwd onder Carlos II van Spanje. Ze bouwden een kapel, een ziekenboeg en ook een tuin. Er is nog veel van te zien. In de buurt van de resten van dit pelgrimshospitaal kan je ook een grafveld met Mámoas zien, oude stenen uit een ver verleden, ter ere van de overleden mensen die daar begraven liggen.

Je loopt door over mooie paden omgeven door pijnbomen en de lokale vegetatie. Het volgende dorp op deze etappe is Paradavella, waar je even kunt stoppen en uitrusten. Je gaat verder via de weg om op een pad naar links te komen en verlaat dan dit dorp. Als het regent, zal dit deel van de etappe een beetje ingewikkeld zijn, in dit geval raden we je aan over de vluchtstrook te gaan totdat je bij A Calzada bent. Vlak ervoor kan je de weg oversteken om bij A Degolada en O Couto te komen.

Je gaat door Costa do Sapo richting A Lastra. Dit is een van de moeilijkste onderdelen van deze etappe omdat je stevig moet klimmen. Eenmaal boven bij A Lastra kun je even iets drinken bij het barretje en dan verdergaan naar A Fontaneira. Daar ga je weer van de weg af om via een pad naar links vol pijnbomen te gaan. Vervolgens kom je na de Alto de Fontaneira bij het gehucht A Fontaneira en zie je een kerkje gewijd aan Sint Jacob/Santiago.

Nog slechts 5 kilometer te gaan om je bestemming te bereiken. Je gaat door Campo da Matanza. Dit gebied wordt zo genoemd vanwege een strijd tussen het leger van Alfonso II “de Pure” en de Moren (Moslim veroveraars). Recente opgravingen van wapenrustingen en menselijke resten hebben dit bevestigd. Na nog een aantal lange onverharde wegen met een prachtig uitzicht kom je aan bij O Cádavo.