Etappe 9. O Cádavo-Lugo

De langste etappe van de hele Camino. Dertig kilometer ligt er tussen je startpunt en de oude stad Lugo.

Tijdens de tocht passeer je talloze dorpen zoals: Souto de Torres, Vilar de Cas, Gondar en dat afgewisseld met het groene landschap, typisch voor Galicië. Aan het einde van deze etappe kom je aan in Lugo, een stad waar je nog veel belangrijke restanten uit het Romeinse verleden vindt.

Via de rotonde ga je richting de Rúa Rosalía de Castro en loop je het dorp uit waarna je links gaat richting Pradeda over een geasfalteerde weg die daarna overgaat in een onverhard pad. Vervolgens neem je het pad naar Alto da Vaqueriza. Nu loop je tussen de bomen. Terwijl je naar boven loopt kom je door Vilabade waar een kapel is gewijd aan de Virgen del Carmen. Daarna kom je in Vilabade langs een kerk gewijd aan Santa María, beter bekend als de Catedral de Castroverde. Een gotisch gebouw uit de 15e eeuw, met van binnen veel barokke beelden en kunstwerken. Ernaast staat het landhuis Pazo de Vilabade uit de 17e eeuw dat ooit een pelgrimshospitaal was.

Als je weer verder gaat, loop je tijdelijk parallel aan de LU 530. Vlak voor Castroverde steek je de weg over. In Castroverde zijn vele monumenten zoals Torre de Homenaje of het fort Castro de Castroverde; dit oude fort behoorde toe aan Conde de Villalobos D. Álvaro Pérez Osorio en was omgeven door een muur. Er zijn enkele delen van dit fort in het Museo Provincial de Lugo. Tegenwoordig is dit fort privébezit. Je gaat door de hoofdstraat van het dorp met een aantal winkels en barretjes. Je loopt via de Rúa de Fonte en steekt de hoofdweg over. Je loopt door richting San Miguel, een plaats vol moestuinen en velden. Dit dorp is altijd verbonden geweest met de Camino. Het is een mooie omgeving; paden omgeven door velden, struiken en bomen. Corredoiras worden deze wegen en paden genoemd, die al eeuwen de dorpen in Galicia met elkaar verbinden.

Het volgende dorp is Souto de Torres en daarna komt Vilar de Cas. In Vilar is een leuke bar bij een herberg. In het dorp erna, Soutomerille, staat de Iglesia de San Salvador; in de 17e eeuw gebouwd. De route gaat verder en je passeert een verwoest huis: het oude huis van Monfortino. Verderop langs de route staat een oude kastanjeboom, meer dan driehonderdvijftig jaar oud. In de buurt van Gondar, zijn bronnen langs de route (NB niet altijd drinkwater).

Nog 124 kilometer staat op de mijlpaal. Iets verderop loop je een stuk over de verharde weg richting Lugo. Je gaat door As Casas da Viña en via een onverharde weg richting Castelo de Arriba. Je steekt met een grote boog de snelweg over en vervolgens de rondweg. Daarna worden het weer heel even landelijk maar je ziet dat je het hoog gelegen Lugo nadert. Je steekt de Río Chanca over en loopt de stad binnen. Via borden en messing schelpen wordt je naar het centrum van deze mooie oude stad geleid waar de etappe eindigt.