Etappe 4. Tineo-Pola de Allande

Dit is geen gemakkelijke etappe, vooral omdat het één van de langste van de hele route is. Veel stijgen en dalen, maar de omgeving is prachtig. Bossen, valleien, berglandschappen en rivieren, erg mooi. De eerste kilometers vanaf Tineo zijn bergop en maken later plaats voor een afdaling naar Campiello.

Dan langzaam weer bergopwaarts met een aantal steile stukken. Als laatste een lange afdaling naar Pola de Allande, een van de Asturische dorpen waar ze nog steeds Eonaviego spreken, een dialect wat gesproken wordt tussen de rivieren de Eo en de Navia.

De etappe begint in de Avenida González Mayo, de brede straat links van het Gemeentehuis. Iets verderop loop je bij een splitsing schuin rechts naar boven waarna je op de Calle La Fuente komt. Boven aangekomen zie je de bron van San Juan, een perfecte plek om je waterfles bij te vullen, als je dat bij vertrek nog niet had gedaan.

De weg draait naar links en komt bij een uitkijkpunt genaamd Letizia waar je een prachtig uitzicht hebt. Verderop ga je via een geasfalteerde weg naar links, die je vrijwel meteen ook weer verlaat voor een onverharde weg, om de Pico Puliares heen lopend. Vervolgens kom je op een verharde weg met prachtig uitzicht en daalt af naar beneden waar een kruispunt van wegen is. Je volgt een klein stuk de weg naar rechts en gaat verderop het bos in.

Dit mooie pad brengt je naar het klooster Monasterio de Santa María la Real de Obona dat bestaat uit een klooster en een kerk; het werd gebouwd in de 13e eeuw op een primitieve kerk gesticht door de prins van Adelgaster. Dit klooster staat niet langs de route, maar veel pelgrims besluiten hun route een klein beetje aan te passen om het te bezoeken (600 meter van de route).

Daar vind je een rustplek waar je even kunt uitrusten. Vervolgens ga je verder door vele kleine dorpjes totdat je bij Campiello komt. Vanuit het dorp loop je naar El Espín je verlaat daarna de weg om richting Borres te gaan. Vanaf hier is het nog 10 kilometer naar Pola de Allande.

Zodra je Borres verlaat, loop je over de weg om bij een pad te komen dat wordt omringd door grote dennen. Even later zie je een groot bord dat de alternatieve route via Hospitales aangeeft en dan kom je na het oversteken van de weg bij Samblismo. Daar steek je opnieuw de weg over om bij La Mortea te komen. Vervolgens wissel je de geasfalteerde weg af met paden door het bos.

Na het oversteken van een brug ga je omhoog naar Alto de Porciles. Na dit dorp vind je een bar (met stempelkussen). Nu verlaat je de geasfalteerde weg naar links en kom je bij de rivier de Porciles. Vervolgens kom je weer bij de AS-219 en dan kom je bij het gehucht Lavadoira. Als je links gaat, kom je in Pola de Allande via Ferroy. Na dit dorp steek je de weg over en kom je in Caleyo. Je bent nu vlakbij Pola de Allande, het einde van de etappe. Het Palacio de Cienfuegos is daar het bekijken waard net als de Iglesia de San Andrés.