Etappe 3. Salas-Tineo

Dit is een van de kortste etappes qua afstand. De moeilijkheid van deze etappe zit ‘m de lange klim. Die begint zodra je Salas (250m) verlaat. Je begint aan een 5 kilometer lange klim richting het dorp Alto de la Espina op een hoogte van 650 meter. Na een korte daling stijg je door naar 760 meter om vervolgens weer even te dalen en dan het hoogtste punt van de dag te bereiken (789m). Hierna loop je door kleine dorpjes als La Pereda of El Pedregal, totdat je uiteindelijk Tineo bereikt.

We starten bij het Palacio de Valdés Salas; een paleis uit de 16e eeuw. In vroeger tijden was dit het huis van de familie van Fernando Valdés Salas, een beroemde religieuze politicus die de Universiteit van Oviedo oprichtte. Je gaat verder door de straat Calle Ondinas naar boven waardoor je weer bij rivier de Nonaya komt. Een klein stukje verderop nadat je bij de N-634 bent aangekomen, loop je over een pad dat je naar Porciles zal leiden. Vanaf hier wordt het terrein vlakker en kunnen de benen wat uitrusten na het klimmen. Vlak voor je Bodenaya bereikt, kom je langs de Iglesia de Santa María en sla je rechtsaf.

Dan moet je de nationale weg oversteken naar La Espina, een lintdorp dat nauw verbonden is met de Camino en waar vroeger veel pelgrimshospitalen waren. Aan het einde van het dorp kom je bij een rotonde waar je schuin rechts een pad opgaat. Na een paar minuten kom je bij La Pereda en ziet je de het Capilla del Santo Cristo de los Afligidos. Deze kerk behoorde bij een pelgrimshospitaal, het stond jarenlang leeg, maar men begon in de jaren negentig met de restauratie.

Je gaat verder op een onverharde weg waarna je nog vele kleine gehuchtjes doorkruist, allemaal behoren ze bij de gemeente La Pereda. Na drie kilometer kom je kort op de AS-216, naar Tineo, in El Pedregal. Je verlaat de rijksweg bij een stenen kruis, waar je rechtsaf moet slaan en vervolgens linksaf via een geasfalteerde weg. Het is nog ongeveer 4 kilometer naar Tineo over een voornamelijk onverharde weg. Eenmaal in de buurt van Tineo loop je over de Paseo de los Frailes tot deze over gaat in de Calle Mayor. Bij het Gemeentehuis aan het eind van de straat eindigt de etappe van vandaag.