Etappe 2. Grado-Salas

Het zwaarste deel van de etappe is aan het begin van de dag. Het is een klim van rond de 300 meter naar Alto de Fresno met het er bovenop gelegen Santuario de Nuestra Señora del Fresno.

Hierna zijn de kilometers die volgen een stuk gemakkelijker. Je steekt de Río Narcea over richting Cornellana en loopt weer langs een rivier, dit keer de Nonaya. Langzaam toch nog 400 meter stijgend, bereik je Salas.

Het startpunt van de etappe is Grado, waar je kort terugkeert naar de hoofdweg die door het dorp loopt. Ga links bij de Calle La Podada de Arriba. Al gauw kom je op een onverharde weg en loop je tussen de weilanden met koeien. Al lopend kom je door het gehucht Acebéu. Je blijft maar klimmen. Bij La Pelona rechtdoor en als je eenmaal bij de kruising bent aangekomen, kan je rechts gaan om bij het heiligdom Santuario de Nuestra Señora del Fresno te komen. De eerste 5 km zit er op en dit is tegelijkertijd het hoogste punt van deze etappe.

Het Santuario is een tempel uit de 16e eeuw die sinds de 18e eeuw vele malen is gerestaureerd en het is een van de meest bezochte in Asturias vanwege de ligging. Vanaf hier kun je de Monte Naranco zien en als het mooi weer is, ook de Montes del Suave en het hoogste deel van Picos de Europa.

Na deze stop loop je richting San Marcelo, omringd door een prachtig landschap. Je wandelt nu richting Doriga en bij de rotonde ga je naar links. Je loopt door een bos naast het beekje Aroyo de la Meredal. Onder de weg door en je komt bij de Iglesia de Santa Eulalia de Doriga; een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Je ziet ook het Palacio de Doriga dat uit de 14e eeuw stamt. Ook is er een bar waar je wat kan eten. Dan moet je naar Veiguina waar je via een pad naar links gaat en dan via een pad dat je naar over de A-63 leidt. Dan kom je bij Verdugos en daarna loop je via de lange brug over de Narcea om bij Cornellana te komen. Bij de Avenida José María Caballero naar links en via een brug over de Nonaya om bij het klooster Monasterio de San Salvador te komen; dit klooster stamt uit de 11e eeuw.

Je bent nu halverwege. Cornellana is het enige dorp dat alle benodigde voorzieningen heeft tot aan Salas.

Na een bezoek aan het klooster ga je rechtsaf richting de snelweg waar je onderdoor gaat. De weg leidt je naar Sobrerriba, waarna je een onverhard pad opgaat aan om het beste deel van deze etappe te beginnen, de wandeling naar Alto de Santa Eulalia. Je wandelt door valleien en rivieren, een prachtig landschap. Dan kom je bij de weg, in Llamas. Voorlopig loop je langs de Nonaya, een zijrivier van de Narcea. Vlak bij de rivier ga je linksaf om bij Quintana en de bron Fonte de Santiago te komen. Dit kleine dorp herbergt de overblijfselen van een Romeinse tempel uit de 13e eeuw. Na weer een stuk langs de rivier te hebben gelopen steek je via een bruggetje de rivier over.

Het volgende dorp is Casazorrina waarna je voor de laatste keer de Nonaya oversteekt. Voordat je bij Salas komt ga je onder de vierbaansweg door. Langs de weg loop je door tot het centrum van de stad naar het kasteel van Valdés-Salas.