Etappe 13. Arzúa - O Pedrouzo

Als je eenmaal op dit punt bent aangekomen, is er nog 40 kilometer over van de route om bij de kathedraal van Santiago de Compostela aan te komen. Er zijn veel opties mogelijk, maar we bevelen aan om te overnachten in O Pedrouzo. Het is een dorp met voldoende voorzieningen en je hebt de volgende dag nog slechts 20 kilometer voor de boeg om Santiago te bereiken.

De etappe is eenvoudig en het enige probleem dat je kan tegenkomen is het oversteken van een weg.

Je verlaat Arzúa via de Rúa do Carme waar je op een gegeven moment linksaf slaat en je het dorp verlaat. Zo kom je bij de Fuente de los Franceses en als je deze passeert steek je vervolgens de Vello over en kom je bij As Barrosas, de wadden, genoemd naar het soort land wat je hier aantreft als het regent. Hier is ook de Capilla de San Lázaro.

Daarna ga je verder door landelijk gebied, erg rustig en mooi. Je komt langs een klein beekje, Brandeso. Je kunt hier kiezen voor een linker pad om naar Preguntoño te gaan zodat je langs de Ermita de San Paio uit de 17e eeuw komt.

Nadat je Pregontoño hebt verlaten, ga je door een tunnel om bij A Peroxa te komen. Hier begint de afdaling richting de beek Ladrón. Daarna ga je weer omhoog om bij A Taberna Vella te komen waarna je de snelweg via een viaduct oversteekt richting A Calzada. Na het oversteken van de Lengüelle kom je bij A Boavista en vervolgens bij A Salceda. Je loopt door tot de weg die je nog vele malen zult moeten oversteken.

Voordat je bij het volgende dorp komt, kom je op een pad een plaquette tegen, gewijd aan Guillermo Watt die op die plek stierf terwijl hij naar Santiago liep. Verderop ligt het gehucht O Xen waar je een weg oversteekt om bij As Ras te komen, waarna je weer de weg oversteekt.

Je blijft evenwijdig lopen aan de nationale weg om O Empalme te bereiken. Je steekt de weg over naar het dorp en begint af te dalen tussen de eucalyptusbomen.

Door het dichte bos daal je af naar de plaats A Rúa en ga je verder over een verharde weg die naar de weg zal leiden die door O Pedrouzo, ook wel O Pino genoemd, loopt. Je kan hier de weg oversteken om de route te volgen die noordelijk van het dorp doorloopt maar ook links langs de weg over de stoep O Pedrouzo inlopen voor je overnachtingsplaats.