Etappe 12. Melide - Arzúa

Je verlaat de provincie Lugo en loopt bij O Coto de provincie A Coruña in. Er zijn slechts 14 kilometers te overbruggen, zodat je in alle rust kan genieten van enkele dorpjes onderweg, zoals Boente en Castañeda, totdat je Arzúa bereikt, waar ook de pelgrims van de Camino del Norte op de route erbij komen.

Omdat het vrij vlak terrein is kan je er ook voor kiezen een etappe over te slaan door direct door te lopen naar O Pedrouzo (33 km).

We vervolgen de route via de Rúa Principal die overgaat in een pad richting Santa María de Melide, (KM50) een klein dorp met een pittoreske Romaanse kerk met een bijzondere façade en goed bewaard altaar en muurschilderingen. Verderop steek je de Río Catasol over en loop je over onverharde wegen richting O Barreiro. Tussen de weiden en eucalyptusbossen kom je langs de gehuchten Raído en Parabispo. Vervolgens kom je via A Peroxa in het dorp Boente. Er is een bar, een herberg en een bron, La Saleta, waar honderden pelgrims ieder jaar hun waterflessen vullen. Na het dorp kom je in het dal over de gelijknamige Río Boente.

De route gaat verder richting Figueiroa of Castañeda. Er is een keuze, beide routes komen iets verder op het zelfde punt weer uit. Na een initiële klim daal je af naar de Rego de Ribeiral, gelegen tussen de parochies O Pedrido en O Río. Dan volgt er weer een klim en je steekt via een viaduct de weg over richting een bijzondere plek op deze etappe, Ribadiso (de oever van de Iso). Je komt Ribadiso binnen via een brug over de rivier de Iso. Hierna is het nog 3,4 km omhoog tot aan Arzúa, het laatste stuk via een ventweg. Zodra het terrein begint af te vlakken, zie je de grote blauwgroene muurschildering van een Pelgrim waarlangs je doorloopt tot het centrum waar de etappe eindigt.

Ook de pelgrims van de Camino del Norte overnachten veelal in Arzúa omdat de route hier voor meerdere Caminos de Santiago samen verdergaat.