Etappe 14. O Pedrouzo - Santiago de Compostela

De laatste fase is aangebroken. We raden je aan vroeg te beginnen met wandelen om deel te kunnen nemen aan de bedevaartsmis van 12.00 uur in de Kathedraal. Het is een eenvoudige etappe en na de beklimming van de Monte do Gozo kan je alvast een glimp opvangen van de langverwachte kathedraal. Het eindpunt is de Plaza del Obradoiro aan de voet van de kathedraal. Het moment dat je veel voldoening zal geven op de plek waar je je persoonlijke doel hebt bereikt.

Vandaag is een belangrijke dag! Nog 20 kilometer te gaan naar Santiago de Compostela. Als je in Oviedo bent gestart met de Primitivo heb je er 300 km opzitten. En dat dwars door de bergen net als koning Alfonso II in de 9e eeuw. Kom je van de Camino Francés dan heb je een respectabele 740 kilometer afgelegd. Het beste is om deze dag vroeg op te staan want dan kan je vóór 12.00 uur in Santiago zijn en de pelgrimsmis in de kathedraal bijwonen.

Je  verlaat O Pedrouzo via de Rúa Concello en gaat na 500 meter linksaf richting San Antón. Je loopt over een pad tussen de eucalyptusbomen. Zo loop je door naar O Amenal (KM15) en vervolgens steek je een rivier over en een weg via een onderdoorgang om zo bij Cimadevila te komen.

Als je om de luchthaven bent heengelopen wandel je San Paio binnen met een kerk waar je ook een stempel kan ontvangen. Vervolgens steek je de snelweg over via een viaduct en ga je via Sabuguerira richting Vilamaior. Daarna ga je door San Marcos om bij Monte do Gozo te komen, waar het grootste hostel in Santiago de Compostela is gevestigd dat sinds 1993 open is. Vanaf hier kun je voor de eerste keer de kathedraal zien. Het einde is in zicht!

Je kan nu doorlopen over de Rúa do Gozo richting de wijk San Lázaro of je maakt een kleine omweg naar het monument op de Monte Gozo bij het uitkijkpunt. Na het oversteken van de snelwegen en een grote rotonde zie je een sculptuur gemaakt door een lokale kunstenaar die iedereen welkom heet in deze geweldige stad. Je loopt over de Rúa de San Lázaro en gaat eraf bij de Rúa do Valiño die overgaat in Rúa das Fontiñas.

Na een brede weg te zijn overgestoken wandel je door een wijk genaamd Os Concheiros, genoemd naar de oude traditie van het verkopen van Sint-Jakobsschelpen aan pelgrims. Dan steek je de binnenring, de Rúa da Virxe da Cerca, over en kom je in het oude centrum van Santiago via de Calle de Casas Reais en al gauw op het plein Plaza de Cervantes. In de verte hoor je de straatmuzikanten al die je in de poort naar het plein verwelkomen op het majestueuze Plaza del Obradoiro.

De kathedraal van Santiago staat nu recht voor je. Net net als vele andere pelgrims kan je naar het midden van het plein lopen om een mooie foto te maken met de kathedraal als herinnering aan deze bijzondere ervaring.