Een hoogtepunt van het groene La Palma

Begin december 2020 vertrokken we van Tenerife naar La Palma. Het meest noordwestelijke van de Canarische eilandengroep. Bezocht door wandelaars die er genieten van de indrukwekkende natuur. Net als de andere eilanden is het eiland ontstaan vanuit vulkanische activiteit, rechtstreeks vanaf de bodem van de Atlantische oceaan. In 1971 is er zelfs nog een laatste uitbarsting geweest van de TeneguĂ­a op de zuidpunt. En hoewel het eiland zeker niet groot is, vier keer Texel, is er vanwege het afwisselende landschap toch veel te zien en te bewonderen.

La Palma satelietfoto
Satellietfoto van La Palma

Caldera de Taburiente

Op La Palma zijn een aantal hoogtepunten die je eigenlijk gezien moet hebben om vervolgens in alle rust rond te trekken en te genieten van de overige natuur. Eén ervan is de Caldera de Taburiente, de centrale komvormige krater met een doorsnede van 8 kilometer.  Op het hoogste punt stijgt ie 2.426 meter boven de zeespiegel uit (de Roque de los Muchachos). Wil je deze grote krater in zijn volle glorie zien, dan is het beklimmen van de Pico Bejenado (1.854 m) misschien wel de beste optie. Deze berg staat als onderdeel van het geheel tegenover de hoge komvormige kraterwand en is door eeuwenlange erosie losgekomen van de rest. Inmiddels is het de enige berg die zelfstandig staat op het eiland.

Als je start vanaf de Pista de Valencia is het een niet al te zware 8 kilometer lange rondwandeling, al moet je wel 750 meter stijgen en na het bereiken van de top vervolgens die meters weer dalen. Op ongeveer de helft van de route, bij El Rodeo, krijg je voor het eerst een kijkje in de krater.

Parque nacional de la Caldera de Taburiente
El Rodeo met zicht op de Caldera de Taburiente

Er vormen zich meestal gedurende de dag in dit jaargetijde steeds meer wolken rond de toppen dus als je op tijd vertrekt heb je het beste uitzicht. Eenmaal op de top aangekomen kijk je zo’n 900 meter de diepte in en zie je een paar kilometer verderop richting het noorden de imposante kraterwand. Kijk je naar het zuiden dan zie je de bergkam die het zuidelijke deel van het eiland vormt en waarover de vulkaanroute loopt, een tweede must see. Daarover in een volgend blog wat meer.

Bejenado - La Palma
Top van de Bejenado
Op de top is een kistje opgehangen met een gastenboek waarin je je overpeinzingen kan schrijven die je graag aan toekomstige klimmers mee wilt geven. Eenmaal uitgekeken kan je aan de afdaling beginnen waarbij je voor het tweede deel, vanaf El Rodeo, een andere meer omtrekkende route kan kiezen die uiteindelijk ook weer bij de Pista de Valencia uitkomt.

Route bekijken in vogelvlucht

Centraal gelegen logeeradres

Voor het bewandelen van de highlights is het handig om een redelijk centraal gelegen logeeradres te kiezen in de buurt van Los Llanos de Aridane of Santa Cruz de la Palma omdat je van daaruit gemakkelijk de andere bestemmingen kan bereiken met auto, taxi of openbaar vervoer. Als je na de highlights eenmaal de rust gevonden hebt om de rest van het eiland te gaan bekijken is een trektocht via de indrukwekkende aan de noordkant van het eiland een absolute aanrader. In een later bericht meer hierover.

Costa de Franceses
Costa Franceses
Cubo de la Galga, La Palma
Cubo de la Galga
Barranco de los Hombres, La Palma
Barrranco de los Hombres