Portugal, Algarve, Cabo SĂŁo Vicente, Monchique, Vila do Bispo, Bensafrim, Marmelete, silves, messines, Alte, Salir, Barranco do Velho, Cachopo, Vaqueiros, Furnazinhas, Balurcos, Alcoutim

Via Algarviana geheel 16 dagen

DAGPROGRAMMA 16 dagen

Van Alcoutim naar Cabo de SĂŁo Vicente (Sagres) in 14 etappes

Dag 1

Aankomst en welkom in Alcoutim

Bij aankomst op de luchthaven van Faro, word je opgehaald en naar Alcoutim gebracht. Een leuk plaatsje gelegen aan de grensrivier de Guardiana, met een prachtig uitzicht op het kasteel van het Spaanse Sanlucar aan de overkant. 

Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je ook een bezoek brengen aan de ruĂŻne van een 14e-eeuws kasteel of aan de oude stad van deze grensplaats.

Alcoutim Algarve
Alcoutim en de RĂ­o Guadiana

Dag 2

Sector 1. Alcoutim - Balurcos

Het eerste stuk loop je over een stijgende en dan weer dalende landweg met mooie doorkijkjes op de rivier. Meer landinwaarts wordt het gebied droger, met op de hellingen volop aangeplante naaldbomen.

Na negen kilometer kom je bij Cortes Pereires met een leuk terras. Daarna wordt de route iets vlakker en kom je in Levinho, waar twee dolmen aan de route liggen. Voorbij dit dorp is het even doorbijten: heuvel op en heuvel af door een droog landschap met af en toe een stroompje. Waar water is, zie je de oleander. De route daalt en klimt verder, tot je het kleine en mooi gelegen gehuchtje boven op een heuvel bereikt, Corte TabeliĂŁo.

Ophaal-service: Er zijn nu 17 kilometer afgelegd van de 24. Er bestaat de mogelijkheid om hier opgehaald te worden.

Je loopt vanaf hier een kilometer lang naar beneden, om vervolgens weer langzaam te stijgen richting Balurcos. Aan het eind van de route wordt je opgehaald en terug gebracht naar Alcoutim.
Helaas hebben we geen beschikbaarheid meer bij de bijzondere accommodatie in Balurcos, de vriendelijke eigenaren hebben moeten stoppen vanwege hun leeftijd en gezondheid.

Via Algarviana: Cabo SĂŁo Vicente 300 km
Via Algarviana: Cabo SĂŁo Vicente 300 km

Dag 3

Sector 2. Balurcos - Furnazinhas

Na de transfer vanuit Alcoutim loop je het eerste stuk door boerenland, gedeeltelijk langs een gelukkig onhoorbare snelweg. Nadat je de rivier de Foupana* bent overgestoken, wordt het wat klimmen, waarna je in heuvelachtig gebied aankomt. Ergens aan je rechterhand kom je langs een schitterend gelegen meertje, een ideale plek om te lunchen.

Je loopt vervolgens in zuidwestelijke richting, waarna je in Furnazinhas aankomt. Hier slaap je bij een lokaal pension. De accommodatie is verdeeld over twee huizen die tegenover elkaar liggen, en hebben elk een barretje en keuken. Bij aankomst staat er wat lekkers te eten en drinken voor je klaar.

In het dorp is een klein barretje en het loont de moeite om even rond te wandelen in dit zeer authentiek Portugese dorp.

Het diner, ontbijt en lunchpakket wordt door de accommodatie verzorgd. Laat je je door hen verwennen met lokale lekkernijen en de wijn.

* Bij hevige regenval kan de stroom in de Foupana te sterk worden. Er zijn dan alternatieve routes beschikbaar. Raadpleeg de officiële (online) gids voor deze sector, vraag routeadvies aan onze lokale partner of de lokale inwoners.

Balurcos - Furnazinhas
Balurcos - Furnazinhas

Dag 4

Sector 3. Furnazinhas - Vaqueiros

Een lange, maar zeker geen zware etappe. Je steekt een aantal keer een stroompje over. Je loopt langs akkers en weiden en af en toe kom je een aantal huizen tegen waarvan de meeste vrijwel zijn verlaten, zoals die in Monte Novo.

Het volgende dorp, Malfredes, is daarentegen bewoond en een plek om even te rusten. Je overnacht in Vaqueiros, een dorpje met een aantal cafeetjes. Je kunt te voet, als je nog energie over hebt, een bezoek afleggen aan het Parque Mineiro Cova de Mouros. In dit archeologisch museum zie je de geschiedenis van de eeuwenoude plaatselijke mijnbouw.

De accommodatie ligt bovenin het dorp. Die avond dineer je en volgende ochtend ontbijt je in het lokale café in het kleine Vaqueiros. Daarna vertrek je richting Cachopo.

Furnazinhas - Vaquieros
Furnazinhas - Vaquieros

Dag 5

Sector 4. Vaqueiros - Cachopo

Allereerst loop je door een glooiend gebied langs enkele dorpjes zoals Monchique, Amoreira, Casas Baixas en tenslotte eindig je je wandeling in het wat grotere Cachopo. Onderweg zie je kleine boerderijen met typische waterputten. Deze etappe heeft eigenlijk twee delen.

De laatste 5 km loop je in een bebost rivierdal. Als het je lukt om stil te blijven, hoor je de vele vogels die daar verblijven. Ook kun je op je pad een slangetje tegenkomen, die meestal banger voor jou is dan jij voor hem.

Cachopo is naar verhouding een vrij grote plaats en heeft drie restaurants-barretjes. Het vormt een kruispunt van wegen in de omgeving, waardoor het wat drukker oogt. Ook is er een klein regionaal museum, O Vivo, met een weverij en lokaal gemaakte producten.

Aan het eind van de dag word je weer teruggebracht naar Vaqueiros voor de overnachting.

Vaqueiros - Cachopo
Onderweg naar Cachopo met Guus Aarts

Dag 6

Sector 5. Cachopo - Barranco do Velho

Vandaag een tocht met vele mooie uitzichten. Je wordt teruggebracht naar Cachopo en van daaruit wandel je het dal in. Je loopt door een klein dorpje Currais, waarna je steeds verder afdaalt. Bij een brug met links een roze gebouw gaat het weer omhoog. Je passeert het dorpje Castelao.

Vervolgens nog een afdaling naar de rivier de Odeleite. Na een klim van ongeveer een half uur kom je in Parises. Daar zijn twee kleine cafeetjes, waar je kunt uitrusten en wat drinken. 

Daarna wederom een afdaling en als je een klein riviertje bent overgestoken, volgt een klimmetje door bosrijk gebied naar Barranco do Velho. Een dorp aan de voet van op geologisch gezien nieuw gebied, de Barrocal.

Haalservice: Je kunt deze wandeling ook verkorten tot 17 km. Je wacht dan in Parises, waarna de eigenaar van de accommodatie van Barranco do Velho je ophaalt. Kosten € 28.

Salir Barranco do Velho
Op weg naar Barranco do Velho

Dag 7

Sector 6. Barranco do Velho - Salir

Deze wandeling loopt al vrij snel een dal in waar je na enkele kilometers door de bossen wandelt en zo de eerste stappen zet in het bosgebied van de Serra Caldeirao.

Bij de rivier de Seco* staat een picknicktafel. Een mooie plek om even uit te rusten.
Je komt vervolgens in een open stuk met, als je geluk hebt bij helder weer, de mogelijkheid om in zuidelijke richting de Atlantische Oceaan te zien liggen.

Dit open stuk wordt de Barrocal genoemd vanwege de aanwezigheid van leisteen. Je merkt dat het gebied meer huizen gaat bevatten en dat je geleidelijk in een wat meer bevolkt stuk van de Algarve binnenwandelt.

Het laatste stuk gaat over smalle paadjes en leidt je langs soms verlaten boerderijen. Salir is een typisch Portugees landbouwdorp waar nog restanten te zien zijn van een Moors kasteel.

In Salir overnacht je iets buiten het dorp, in een accommodatie die op ongeveer 1 km afstand ligt. Deze mooie plek heeft een zwembad en een prachtig uitzicht over de omgeving.

* Bij hevige regenval kan de stroom in de Seco te sterk worden. Er zijn dan alternatieve routes beschikbaar. Raadpleeg de officiële (online) gids voor deze sector of vraag routeadvies aan de lokale inwoners.

Salir Algarve
Salir

Dag 8

Sector 7. Salir - Alte

Een vlakke en iets meer bewoond deel van de Algarve. Meteen na het vertrek uit Salir, loop je over verharde wegen tussen boomgaarden en boerderijen.

Over een onverhard kronkelend pad door een boomgaard, kom je na een droge bedding bij een sterk stijgende onverharde weg, die uitkomt op een plateau met lage struiken. Overal staan stellages die dienstdoen als uitkijkpunt voor de jacht. Eenmaal weer beneden, passeert het pad een als een fort omheinde en onlangs aangeplante boomgaard.

Je komt aan in Benafim. Een stadje met veel azulejos (blauwe tegels). Je begint aan de laatste lange maar makkelijke klim langs een groene vallei met sinaasappelbomen en loopt vervolgens het bos in en kom je bij de grootste van de twee Fontes (bronnen) van Alte.

Alte is een mooi tegen een helling gelegen wit dorp. Het is toeristisch met de bijbehorende souvenirwinkels, cafés en restaurantjes.

Je verblijft in een gerieflijk hotel met alle comfort in het centrum van het stadje.

Salir - Alte
Salir - Alte

Dag 9

Sector 8. Alte - SĂŁo Bartolomeu de Messines

Alte is een van de meest traditionele dorpen in de Algarve. Je wandelt door smalle steegjes waar de huizen wit gekalkt zijn en versierd zijn met diverse ornamenten. Als je het dorp verlaat, passeer je fruitboomgaarden vol met amandelbomen, johannesbrood bomen en ficusbomen. 

Bij Perna Seca wordt de begroeiing dichter. Je bereikt een klein riviertje en steekt dit over. Vervolgens zet je koers naar Torre. Het pad leidt langs de Barranco do Vale (dal van de Vale) omhoog naar Portela de Messines. Langs het spoor kom je in een landschap met boerderijen, sinaasappelboomgaarden en watermolens. 

Als je in het voorjaar wandelt, wordt je begroet door de geur van oranjebloesem! Je overnacht in SĂŁo Bartolomeu de Messines, een oud dorp waar veel huizen dateren uit de zeventiende eeuw.

Aankomst bij de bronnen van Alte

Dag 10

Sector 9. SĂŁo Bartolomeu de Messines - Silves

De route leidt door de straat waar het oude Casa de JoĂŁo de Deus is gevestigd, langs akkers en kurkeikenbossen tot aan het spoor. Na het oversteken van de spoorlijn wandel je langs de Ribeira do Arade, een grote rivier, en geniet je van het landschap van het rivierdal en de omringende bergen.

Bij de Barragem do Funcho (stuwmeer) is er een picknickplaats voor een pauze voordat je begint aan de zware klim, het moeilijkste deel van deze sector. De route blijft langs de Arade lopen en gaat verder de bergen in, door een dal vol eucalyptusbomen en langs kleine meertjes en fruitboomgaarden.

Na het oversteken van de rivier de Enxerim gaat de route verder richting Silves, een betoverende stad met een rijk historisch centrum. Hier eindigt de route bij de indrukwekkende SĂ© Catedral en het kasteel van Silves, beide opgetrokken uit okerkleurig zandsteen.

Extra overnachting: Deze lange en zware etappe wordt vaak in tweeën gedeeld. Ongeveer halverwege, in de buurt van de Funcho dam, ligt een aantrekkelijke accommodatie met zwembad om op krachten te komen voor de beklimmingen van de komende etappes. Je wordt opgehaald en de volgende dag weer teruggebracht. Kosten extra overnachting: logies, ontbijt, lunchpakket, bagagevervoer, transfers: € 125

Silves-binnenstad
Binnenstad van Silves

Dag 11

Sector 10. Silves - Monchique

De route leidt langs citrusboomgaarden richting het imposante Monchiquegebergte. Het landschap wordt bergachtig, met bossen van eucalyptus en dennen. Langs de weg kom je langs ruĂŻnes van oude boerderijen, zoals Carapinha en Romano. De Ribeira de Odelouca, een belangrijke waterstroom in de regio, doorkruist kleine dorpen waar zelfvoorzienende landbouw plaatsvindt.

Bij het samenkomen van de Ribeira de Odelouca en de Ribeira de Monchique* begint de klim naar Picota (774 m), het op Ă©Ă©n na hoogste punt van de Algarve. Hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de bergen, de kust en zelfs Alentejo op heldere dagen. Een stop bij Fonte Santa, een oud kuuroord met warmwaterbronnen, biedt een ontspannende ervaring.

De route gaat verder door dichtbeboste gebieden van kurkeiken, waardoor het lijkt alsof je door een sprookjesbos loopt. De betoverende natuurlijke omgeving verrast je op weg naar Monchique, het eindpunt van deze etappe. In Monchique kun je de charme van het stadje ervaren en genieten van de lokale cultuur en keuken.

* (15-04-2024) Tussen kilometer 21 en 22, is een van de openbare paden die de Via Algarviana in dit gebied doorkruist illegaal geblokkeerd. Er lopen ook gevaarlijke honden los. Tot dit probleem is opgelost, controleer deze pagina van de Via Algarviana organisatie op wijzigingen. Hierop staan de laatste berichten en de alternatieve route van 2 km, inclusief GPX, zie ook kaart ook onderaan deze pagina.

Brengservice: Je kan deze lange etappe verkorten door je te laten afzetten langs de route richting de Ribeira de Odelouca. De uitdagende klim de Picota op blijft in de route maar de totale afstand is te reduceren met maximaal 17 km tot 15 km. 

Uitzicht vanaf de Picota
Uitzicht vanaf de Picota, richting het zuiden

Dag 12

Sector 11. Monchique - Marmelete

Vanuit het stadje klim je naar de hoogvlaktes rond de Foia (902 m), de hoogste berg van de Algarve. Het is een klim van meer dan een uur. Eerst loop je door de schilderachtige straten van het stadje, dan door een bos van eucalyptus- en andere loofbomen tot aan de asfaltweg naar Foia.

Via een koeienpaadje kom je op een erg smal en haast onzichtbaar paadje, dwars door manshoog gras, bloemen en struiken. (Ook hier is kans op een goed aangegeven kleine omleiding als dit gebied is afgezet voor kuddes schapen of koeien). Na weer een stukje eucalyptusbos kom je bij een prachtig dal, omringd door mooi aangelegde terrassen met verlaten boerderijtjes ertussen. Aan het eind van het dal sta je ineens voor een aantal reusachtige windmolens.

Vanaf de Foia heb je een grandioos uitzicht over de kust van heel Zuidwest-Portugal. Je daalt steil af naar het traditionele dorp Marmelete, een rustig dorpje met terrasjes waar je heerlijk kunt nagenieten van de wandeldag.

Monchique
Uitzicht vanaf de Foia (902 m), Monchique

Dag 13

Sector 12. Marmelete - Bensafrim

Vanuit Marmelete daal je af langs de heuvels en kom je in wat meer bebost gebied. Hier, aan de voet van de Serra de Monchique, wordt nog steeds de traditionele landbouw beoefend. Ondanks de grote afstand tussen deze twee plaatsen is dit een van de mooiste wandelingen in de Via Algarviana, die bovendien geen grote problemen oplevert. Het landschap is zeer divers, met eucalyptusplantages en een kurkeikenbos, goed onderhouden agrarische plantages en kleine stadjes.

Aan het eind van de route kom je in een kalkhoudend gebied, vergelijkbaar met de Barrocal, met dichte mediterrane struiken, steeneiken en rotsen. Deze route doorkruist een zeer wild en onbewoond gebied. Toch kom je nog wel een aantal verspreide huizen en kleine gehuchtjes tegen.

Je wandelt door de Serra de Cao, de bergrug die parallel loopt aan de zee. Het landschap is prachtig en het platteland ongerept, met uitzondering van Ă©Ă©n sectie die wordt gebruikt voor windmolens, als onderdeel van het Portugese beleid van duurzame energiebronnen. Portugal investeert de laatste jaren veel in windenergie.

Haal- en brengservice vanuit Bensafrim. Deze etappe is te splitsen door je te laten ophalen bij Corsino en de volgende dag daar weer te laten afzetten. Dit betekent een extra overnachting in Bensafrim, logies & ontbijt, lunchpakket. Kosten € 165 voor 2 personen.

Haalservice Barragem de Bravura / Corsino. Het inkorten van deze etappe tot 15 km na bezichtiging van de Dam.

Marmelete - Corsina, Albufeira de Odeáxere

Dag 14

Sector 13. Bensafrim - Vila do Bispo

Een lange maar niet zo moeilijke tocht brengt je door bossen en open landschappen met prachtige vergezichten naar Vila do Bispo, een klein stadje waar je de nacht zult doorbrengen. Het eerste deel van de tocht gaat door een typisch Barrocal landschap van dicht mediterraan struikgewas met steeneiken, rozemarijn, pijnbomen en kurkeiken. 

Het terrein is vrij vlak. Je loopt door het Florestal do Barão de São João, een lokaal beschermd bosgebied. Dit is een natuurstenen dennenbos, waarschijnlijk het grootste in de regio. De route gaat door een opeenvolging van heuvels en dalen. 

Het gebied wordt steeds vruchtbaarder en steeds meer gebruikt voor landbouw. 

Ten zuiden van EN125 kom je in de Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina, een natuurpark waar de Rota Vicentina, de uitgebreide langeafstandsroute langs de Portugese westkust, ook doorheen komt.

De accommodatie bevindt zich in Vila do Bispo en heeft een zwembad

Brengservice – BarĂŁo de SĂŁo JoĂŁo. Dit vermindert het aantal kilometers van de etappe met 4. 

Haalservice – Raposeira. Dit vermindert het aantal kilometers van de etappe met 7. 

Bensafrim - Vila do Bispo
Bensafrim - Vila do Bispo

Dag 15

Sector 14. Vila do Bispo - Cabo de SĂŁo Vicente (Sagres)

Vanaf hier leg je de laatste etappe van de Via Algarviana af en bereik je de steile rotskust van Cabo de SĂŁo Vicente, waar je aan drie kanten omringd bent door de Atlantische Oceaan en kunt genieten van een prachtig uitzicht. Je staat hier op het meest zuidwestelijke punt van Portugal.

Je vertrekt vanuit Vila do Bispo over verharde en onverharde landwegen door licht glooiend terrein met akkers, een stukje bos en stenig terrein. Daartussen staan her en der boerderijen en huizen. De nabijheid van de zee is voelbaar. Enkele kilometers van het eind kom je op de verharde weg naar Cabo de SĂŁo Vicente. Je hebt een prachtig uitzicht op loodrecht in zee aflopende klippen. Tevens zie je het fort van Beliche. Het verderop gelegen vuurtorencomplex is het werkelijke eindpunt.

Je overnacht in Sagres, de plaats van de Portugese zeevaarders, in een hotel met uitzicht op zee.

Cabo SĂŁo Vicente of Kaap van Sint Vincent
Cabo de SĂŁo Vicente of Kaap van Sint Vincent

Dag 16

Transfer vanuit het hotel naar de luchthaven van Faro

Transfer terug van Sagres naar de luchthaven in de Algarve bij Faro.
Wanneer er door een gunstige vluchttijd nog wat tijd over is, kan je nog even door de oude stad van Faro slenteren.

Kaart en GPX

Onderstaand de gedetailleerde kaart van het gebied met de officiële etappes van de Via Algarviana organisatie.
Klik op het routesymbool in de rechterbovenkant van de kaart om de route per etappe te zien met hoogteverschillen en afstanden. Door op het GPX icoontje rechts boven te klikken download je de GPX-track van al deze etappes in Ă©Ă©n keer voor gebruik op een smartphone, -watch of GPS-apparaat.